Микола Кравченко: Патріотизм у нашого глядача вимірюється цілком конкретно – гривнею

,

1329Нинішня осінь для обласної філармонії ювілейна – мистецький заклад відкриє 75-й концертний сезон. Артисти задовго готувалися до цієї дати, проте святкові плани відкоригували події на сході країни. Дехто, мовляв, скаже – сьогодні не до концертів. Але філармонійники, після довгих роздумів – робити відкриття сезону, чи ні, – все ж вирішили гідно відзначити свято.

– Ми згадали історію, коли у різний час, навіть найтрагічніший, мистецтво відігравало важливу роль, – каже директор філармонії Микола Кравченко і згадує свого батька, який пройшов від першого до останнього дня Велику вітчизняну, і все життя потім розповідав про фронтові концерти агітбригад, які підтримували солдатський дух. – Кілька днів тому ми зробили концерт для наших військовослужбовців, які відправлялися у зону АТО. Ви знаєте, такого вдячного глядача я не бачив давно. Сльози наверталися на очі, коли я бачив їхній погляд, щирі емоції... Тоді я зрозумів, що ми на правильному шляху, наша творчість потрібна.

Микола Кравченко дивується, чому сьогодні хтось вважає, що концерти – зайве. Навпаки, каже, вони потрібні. А зустріч прикордонників у Кіровограді, які повернулися живими зі сходу – тому доказ.

– Який це був емоційний нерв! Кілька пісень про батьківщину, про матір, про дітей, але який вони підняли дух, який створили настрій! – ділиться враженнями Кравченко.

Нинішній, ювілейний, концертний сезон проходитиме з особливим настроєм і завзяттям. Як і завжди, буде насиченим і цікавим. На свого глядача чекатимуть традиційні проекти «Об’єднаймо мистецтвом Україну», «Різдвяні передзвони», «Травневі музичні зустрічі» та інші. Не менш захопливим буде і новий проект для майбутніх мам – «Жінкам при надії». Патріотичною акцією відкриє свої двері дитяча філармонія, яка організує виставку дитячих малюнків, які потім передадуть військовим на схід. Уже звично кіровоградців і гостей міста вітатимуть «Зоряни», камерний оркестр та багато інших артистів філармонії. Єдине, кого не буде на сцені філармонії, так це зірок російської естради.

– Їх чекати не треба. Це моя громадянська позиція, – каже Микола Кравченко і додає, що таке рішення прийняв після того, як побачив інтерв’ю Кобзона, Валерії, Лепса та інших російських зірок, яких у нас зустрічали удесятеро разів краще, ніж на їхній батьківщині. – Вони мусять підтримувати той режим, аби не втратити матеріальні статки. Не кожен артист може бути Макаревичем, здатним на геройські вчинки.

На зміну російським зіркам, каже директор філармонії, приїздитимуть українські. Уже відомо, що виступатиме Володимир Горянський з виставою «Нічні забави», співак Олег Вінник, квартет «Київ-танго», український соловейко Ніна Матвієнко, гурти «Пікардіська терція», «Лісапєтний батальйон», Ада Роговцева і багато інших артистів.

Одним словом, концерти у філармонії будуть на всі смаки – від класики, до сучасного мистецтва, але під одним девізом – дивись і слухай українське. Саме так філармонійними вирішили підтримати дух патріотизму, хоча Микола Кравченко переконаний, що він – патріотизм – у нашого глядача вимірюється цілком конкретно – гривнею. Поки квитки на концерти вітчизняних зірок не надто активно розбирають. Хоча колектив філармонії частину виручених коштів спрямовує на благодійну допомогу військовослужбовцям, котрі зараз захищають країну на сході.
e-max.it: your social media marketing partner