На Кіровоградщині хочуть показати документальний фільм про Холодний Яр, але потрібні кошти

,

1716Документальний фільм «Холодний Яр. Воля України або смерть» вже зібрав глядачів у Києві, Дніпропетровську, Харкові і навіть Донбасі. До Кіровограда показ стрічки ще не дійшов. І це при тому, що одним із її ідейників є вчитель Первозванівської школи, кандидат історичних наук та одночасно науковий консультант фільму Юрій Митрофаненко.

За 25 хвилин документальної короткометражки можна повністю заглибитися у події виз­вольної війни проти більшовицької окупації.

Юрій Митрофаненко розповідає, що ідея відзняти фільм належить директору Всеукраїнського руху «Не будь байдужим» Оксані Левковій. Вона стала і продюсером стрічки. Ролі втілили члени військово-історичного клубу «Повстанець».

– Я в цьому фільмі, як кандидат історичних наук, дослідник доби Української революції 1917-1920 років, виконую роль наукового консультанта. Фільм складається з джерел, світлин, хроніки. Хлопці історичного клубу грають ролі, відтворюють події визвольних змагань. Кошти на нього збирала вся країна та українці, які живуть за кордоном. Загальний бюджет – 32 тисячі гривень, – уточнює Юрій Митрофаненко.

У містах, де вже побувала команда з презентацією «Холодного Яру», бажаючих переглянути його було чимало – довелося демонстрували фільм кілька разів.

– Ми презентували його в Києві, а головне побували з ним на Донбасі – у Слов’янську, Краматорську, Дружківці. Це було наприкінці грудня. За три дні ми показали фільм сім разів. Серед присутніх – учителі, військові, студенти, чиновники та громадські активісти, - пригадує науковий співробітник фільму.

Юрій Митрофаненко каже, якби питання не стояло у фінансуванні, фільм уже давно б побачили і жителі Кіровоградщини.

– У перспективі очікуємо, що фільм побачать і кіровоградці. Це може відбутися наприкінці березня. Питання в коштах, – коротко зазначає Юрій Митрофаненко і додає, що наразі продюсер фільму веде переговори про трансляцію з центральними телеканалами, однак їхня реакція поки не втішає.
e-max.it: your social media marketing partner