У Кіровоградському районі під відкритим небом створять музей Мамая

,

1872У Кіровоградському районі на території сіл Велика Северинка та Високі Байраки планують створити музейно-туристичний комплекс під відкритим небом «Земля козака Мамая», розповів «КП» ініціатор проекту, очільник льотної академії Сергій Неділько.

Він каже, популяризація образу козака Мамая зможе підняти туристичний рейтинг Кіровоградщини й зацікавити іноземних туристів. Водночас сприятиме патріотичному вихованню молоді.

– Як з’ясувалося, багатьох людей – місцевих активістів та сільських жителів, а також велику кількість наших курсантів та викладачів – дуже зацікавив проект, – ділиться Сергій Неділько. – Навколо Високих Байраків – територія від річки Мамайки аж до Северинки – дуже цікава місцевість, абсолютний оазис серед степів. Тому ми створюємо ще два тематичні екскурсійні маршрути (пішохідний та водний) спільно з обласним центром туризму, краєзнавства та екскурсій учнівської молоді. Такі маршрути відкриються вперше. Ще є така місцина, де росте первоцвіт, який занесений до Червоної Книги. Такого більше в світі ніде немає. Тобто, у нас є на що подивитися, але воно не розвинуте. Можна організовувати кінні прогулянки або їзду на квадрациклах. Є мої однодумці, які переконані, що завдяки козаку Мамаю можна перетворити Кіровоградщину на туристичний об’єкт, що заради цього легендарного символу України можуть приїжджати люди звідусіль. Це серйозний бренд, який може заманити сюди весь світ.

Керівник льотної академії впевнений, нинішня молодь у першу чергу має знати про велич та силу свого коріння аби в складних умовах мати наснагу відстоювати власну національну гідність та єдність.

– Сьогодні козак Мамай для нас, українців, залишається символом національної ідеї, образом лицаря... Але це не буде музей у традиційному стилі, – пояснює Сергій Неділько. – З урахуванням сучасних ІТ-можливостей та 3D-технологій, можна буде навіть змоделювати вигляд сіл багато років тому і пролетіти на висоті пташиного польоту над цими територіями. Зараз робимо сайт, щоб якомога більше людей дізналося про цей проект. Тобто, будемо використовувати досвід європейських музеїв. До того ж, у нас є фахівці туристичної індустрії, які допомагають відпрацювати технології перетворення сільської місцевості на туристичний об’єкт.

Разом із тим у льотній академії планують відкрити аудиторію, присвячену козаку Мамаю, і поставити на подвір’ї навчального закладу зимівник.

– Ми вже створили в одній із кімнат академії Музей краєзнавства, який представляє культуру й історію обла­сті, – говорить викладач академії, керівник Студії історичної реконструкції, національного ландшафтного дизайну і туризму Ірина Романько. – Там проводяться різні тематичні заняття. Зараз тривають роботи зі створення експозиції «Постать козака Мамая в історії нашого краю». Вже є кілька десятків експонатів. Наприклад, картина на склі «Я козак Мамай, мене не чіпай», композиція в техніці витинання «Козак Мамай», текстильне панно в техніці клаптикового шитва «Козак Мамай на варті рідної землі», керамічний пласт «Козацькому роду нема переводу», серія картин у техніці різьблення «Козацька слава» та інші.

А поки створюється музейно-туристичний комплекс, його ідейні натхненники закликають усіх охочих долучатися до цієї цікавої й корисної справи. Запевняють, про Кіровоградщину ще заговорить світ.
e-max.it: your social media marketing partner