Офіційно

Кіровоградський дендропарк більше не в оренді в Онулів?

,

1505Рішеннями господарських судів протягом першої половини цього року підприємства, які пов’язують із одіозними кіровоградськими бізнесменами Миколою та Ларисою Онулами, позбавлені права оренди майже на шість гектарів землі дендропарку. Рішення судів остаточні і оскарженню не підлягають. Останнє рішення ухвалив Вищий господарський суд України 15 жовтня цього року.

За часів так званого «дерибану землі» тодішньою міською радою було прийнято «легендарне» рішення  від 31 січня 2006 року № 1691 про регулювання земельних відносин. Саме з нього, впевнені правозахисники, почався  великий дерибан землі в Кіровограді, який обраховується десятками та сотнями гектарів муніципальних земель, втрачених для громади на десятки років. Загальні збитки міста від безоплатної передачі земель у власність, а так само від передачі їх за неринковою вартістю у власність та оренду, оцінюються різними експертами в розмірах від 500 мільйонів до 2,5 мільярдів гривень.

– За цим рішенням фізичним та юридичним особам були надані найпривабливіші ділянки муніципальних земель. Парки та сквери, майданчики у центрі міста, зони відпочинку біля річок та ставків, автовокзали, землі, на яких незабаром з’явилися заклади відпочинку й торгівлі, офіси, складські приміщення, об’єкти реклами. Навіть зупинки громадського транспорту стали чиїмись. Із-поміж іншого знайшли своїх власників і землі кіровоградського дендропарку, які були «розрізані на смуги» та передані на 49 років в оренду чотирьом комерційним структурам, належним кіровоградським підприєм­цям Ларисі та Миколі Онулам. Загалом майже 20 земельних ділянок у межах паркової зони, – розповідає «КП» юрист, керівник Центру співпраці та підтримки міжнародних проектів Ярослав Турчин.

У 2013 році прокуратура Кіровограда провела перевірки з приводу законності відчуження землі в оренду з правом викупу. Фактично ці території не мали права передавати для ведення комерційної діяльності, оскільки вони ще на початку незалежності України віднесені до земель природно-заповідного фонду місцевого значення й, згідно з українським законодавством, перебувають під спеціальним державним захистом. Продаж таких земель взагалі можливий виключно за погодженням Верховної ради України.

– У середині 90-х років землі дендропарку загальною площею 42,28 гектара були передані до комунальної власності Кіровської районної ради міста й прийняті нею у власність у 1997 році. У свою чергу райрадою з 2002 року земля надана у постійне користування комунальному підприємству «Парк культури і відпочинку імені 50-річчя Жовтня», яке було правонаступником Державного комунального підприємства «Парк культури і відпочинку імені 50-річчя Жовтня», що існувало з 1992 року. Даним підприємством у жовтні 1993 року було оформлено належний Державний акт на право постійного користування земельною ділянкою, – продовжує екскурс юрист.

– Із 2000 року на посаду директора комунального підприємства був призначений депутат районної у місті ради Віталій Бєлов, права рука майбутніх орендаторів дендропарку. В подальшому Бєлов зай­ме місце Миколи Онула у міській раді, протягом 2010-2012 років очолюватиме постійну депутатську комісію із земельних питань, із директора занепадаючого комунального підприємства перетвориться­ на «респектабельного» бізнесмена й політика, від якого залежатиме швидке вирішення потрібних земельних питань. Із 2001 року ТОВ «Будекспорт» та ТОВ «Композиція» почали здійснювати експлуатацію атракціонів та вести комерційну діяльність на території парку. Саме це принесло перші легально зароблені гроші підприємливим бізнесменам, – говорить Ярослав Турчин.

Свідомо вкрай занед­бавши територію, хазяйнуючи у комунальному парку, підприємливі політики, користуючись відсутністю міцної відповідальної перед громадою міської влади (у 2006 році новообраний кіровоградський міський голова Валерій Кальченко полишив посаду, отримавши мандат народного депутата України за виборчим списком партії ВО «Батьківщина»), а також тією обставиною, що вирішення земельних питань контролював сам Микола Онул (протягом 2006-2010 років він очолював постійну депутатську комісію із земельних питань), вирішують узаконити своє користування територією парку.

Тож за підтримки ще одного свого однопартійця-регіонала Юрія Шарова сесія міської ради ухвалила рішення, яким виділила земельні ділянки у дендропарку комерційним структурам Онулів терміном на 49 років. Остаточною метою було отримання паркової землі у власність, однак викуп такої території потребував значних коштів, які бізнесмени мали намір заробити, викори­стовуючи у комерційних проектах землі дендропарку, взяті в оренду, а також землі, які належали на праві постійного користування КП «Парк культури і відпочинку імені 50-річчя Жовтня», контрольованому ними.

Нагадаємо, у кінці минулого року виконком Кіровської районної у місті ради як засновник комунального підприємства зажадав від його директора Віталія Бєлова звіт про роботу на посаді, а так само доступ до фінансово-господарської звітності. Звісно, ніхто цих документів не надав, а на адресу членів виконкому почали лунати погрози. «КП» тоді писала про причини розвитку цих подій: усе тому, що основ­ною роботою директора комунального підприємства було не управління, а сприяння експлуатації його активів на користь комерційних структур близьких як до нього, так і до його бізнес-партнера Миколи Онула. Комунальне підприємство протягом десяти років займалося юридичним забезпеченням можливості орендарів отримувати прибутки з усього паркового комплексу, а також піаритися на ньому, позиціонуючи себе меценатами й активними провладними громадсько-політичними діячами.

Тоді, у вересні минулого року, у зв'язку з відсутністю звіту Бєлова, виконком визнав його роботу незадовільною та прийняв рішення про розірвання контракту з ним. Іншим рішенням виконкому було призначено на цю посаду й укладено контракт із  Олександ­ром Кухаренком. Новий директор, досить жваво, приступивши до роботи, за підтримки прокуратури міста ініціював ряд позовів до Господарського суду Кіровоградської області з приводу незаконності відчуження в оренду земель дендропарку, які віднесені до природно-заповідного фонду місцевого значення й перебувають у постійному користуванні ввіреного йому комунального підприємства.

– 1, 5 та 6 листопада минулого року Господарським судом Кіровоградсь­кої області було відкрито провадження у справах за позовами комунального підприємства «Парк культури і відпочинку імені 50-річчя Жовтня» до ТОВ «Будекспорт», ТОВ «Композиція», ТОВ «XXI-ВІК»,  корпорації «XXI Століття». У результаті одинадцятьма позовами за участі прокуратури, задоволеними одинадцятьма рішеннями Господарсь­кого суду Кіровоградської області, підтвердженими трьома Постановами Дніпропетровського апеляційного господарського суду та двома Постановами Вищого господарського суду України, з незаконної оренди у володіння громади було повернено земельні ділянки дендропарку площею 5,9616 гектарів.  Рішення судів набули чинності й оскарженню не підлягають, – констатує юрист Ярослав Турчин.

Як стало відомо, ще кілька ініційованих позовів через процесуальні помилки було відхилено судом, а справи не доведено до логічного кінця у зв’язку з призначенням керівником КП «Парк культури і відпочинку імені 50-річчя Жовтня», а також з обранням головою Кіровської районної у місті Кіровограді ради людей, близьких до Онулів.

З іншого боку, внаслідок банкрутства ТОВ «Будекспорт», із моменту його ліквідації дія таких договорів оренди буде припинена автоматично. Однак загалом ситуація з договорами потребує втручання прокуратури й правоохоронних органів, визнання договорів оренди недійсними, спираючись на рішення Вищого господарського суду України щодо аналогічних справі з приводу незаконно орендованих земель дендропарку. Крім того, обставини навколо парку мають усі ознаки кримінальних злочинів щодо діяльності службових осіб комунального підприємства та органів місцевого самоврядування на користь комерційних структур.
e-max.it: your social media marketing partner