Офіційно

Чого чекати спортшколам, що залишилися без фінансування?

,

1730У зв’язку зі змінами у законодавстві, без фінансування залишилися вісім спортивних шкіл Кіровоградщини. З 1 січня 2015 року Фонд соціального страхування заклади більше фінансуватиме, а от чи візьмуть витрати на себе місцеві громади, «КП» з’ясовувала у заступника начальника управління молоді та спорту облдержадміністрації Уляни Соколенко.

– Які школи залишилися без фінансування?
– Мова йде про сім шкіл у Кіровограді – ДЮСШ «Спартак», «Радій-вело», «Зірочка», «Зірка-Спартак», «Спартак-2002», «Динамо-Олімп», ОКДЮСШ «Колос» – і одну в Олександрії. З цього року зазначені школи вже не отримують кошти із Фонду соціального страхування, але це не означає, що вони закриті. Наразі вирішується їхня доля, а у перехідний період – із січня по квітень – вони утримуватимуться за рахунок обласного бюджету.

– А як буде після першого кварталу? Чи варто батькам готуватися до закриття або ж об’єднання ДЮСШ?
– Нині створена обласна комісія, яка вивчає діяльність усіх спортивних шкіл, що позбулися фінансування. До її складу входять і фінансисти, і юристи, і депутати Кіровоградської обласної ради, і представники спортивної громадськості. Розглядається багато варіантів того, як можна вирішити проблему. Наприклад, здійснювати їхнє фінансування за рахунок місцевих бюджетів за територіальним принципом. Є варіант реорганізувати ці школи, об’єднавши їх в одну, дві чи три, або перевести секції в аналогічні спортивні школи комунальної власності, які фінансуються з бюджету міста чи області. Таких у нас є три в місті і чотири у власності обласної громади. Сьогодні вивчаються всі ці варіанти. Протягом цього місяця ми визначимо, як найкраще вчинити. Варто також зазначити, що спортивні школи перебувають у підпорядкуванні фізкультурно-спортивних товариств, які є громадськими організаціями, в діяльність яких ми не маємо права втручатися і лише вносимо пропозиції щодо вирішення порушеного питання.

Крім цього, останніми днями стало відомо, що на черговій сесії Верховної ради, яка запланована на кінець лютого, будуть розглянуті зміни до Закону України «Про державний бюджет на 2015 рік», якими, зокрема передбачається і фінансова підтримка саме спортивних шкіл, про які йде мова.

– Чи постраждають вихованці або тренери шкіл у цій ситуації?
– Першочергово ми думаємо про дітей. Жодна дитина не буде позбавлена можливості займатися улюбленим видом спорту. До того ж діти вже звикли до своїх тренерів і хочуть займатися лише з ними. Тому до цього питання ми підходимо дуже виважено.

Щодо працівників спортивних шкіл, під скорочення може потрапити хіба що адміністративний персонал цих закладів – директори, їхні заступники та бухгалтери. Половина ж тих тренерів, що наразі працюють у вказаних школах, – це сумісники, які працюють штатними працівниками у комунальних спортивних школах і за сумісництвом тренують у школах, що залишилися без фінансування. Тобто вони без зарплати не залишаються. Тренери будуть вести тих самих дітей, тільки за основ­ним місцем своєї роботи.

– Тобто фактично цей процес не торкнеться вихованців згаданих ДЮСШ?
– Так, для дітей по суті нічого не зміниться. Цей процес більше стосується юридичних, формальних моментів, переводу тренерів, скорочення поняття сумісництва, а не самих шкіл. Нам же у будь-якому випадку потрібно працювати над визначенням джерел фінансування.

– Про які суми йде мова?
– У цілому фінансування вказаних спортивних шкіл у 2014 році обійшлось Фонду соціального страхування у 3,1 мільйона гривень. Це досить великі кошти в умовах сьогоднішньої економічної ситуації в країні. Зараз необхідно досить раціонально підходити до використання бюджетних коштів, оскільки значні ресурси направлені на вирішення ситуації на сході країни. Слід зазначити, що аналогічні проблеми мають і медзаклади області.

– А що з фінансуванням спортивних товариств, таких як «Колос», «Динамо», «Спартак»?
– Згідно з бюджетним законодавством, ми маємо право надавати їм фінансову підтримку. Вона може бути як 10%, наприклад, для проведення спортивно-масових заходів, так і 100%, тобто, на повне утримання. Тут уже розглядатимуться можливості бюджету. Тому зі своєї сторони ми будемо дивитися, наскільки доцільно їх підтримувати або утримувати взагалі і що вони нам можуть запропонувати.

Доля майбутнього фінансування спортивних товариств вирішуватиметься після того, як буде вирішено питання з ДЮСШ. Ці питання пов’язані, оскільки школи знаходяться у підпорядкуванні цих спортивних товариств. Зараз для нас першочергове завдання – зберегти учнівський контингент та тренерсько-викладацький склад ДЮСШ. Спортивні товариства ми 100% підтримаємо за рахунок обласного бюджету протягом першого кварталу. За цей час і вони, і ми маємо визначитися з їхньою діяльністю у подальшому.
e-max.it: your social media marketing partner