У Вільшанці звільнили мобілізованого вчителя географії

,

1078Мобілізувавшись на захист рідної країни, вчитель географії із більш як двадцятирічним стажем залишився без місця роботи і збереження заробітної плати. Він б’ється, як риба об лід, щоб довести свою правду, проте у відділі освіти Вільшанської РДА його не чують. Мовляв, закон на їхньому боці.

Учитель географії вільшанської школи Олександр Красота має двадцять два роки педагогічного стажу, за цей період у нього чимало досягнень. Та найвизначніше – за іронією долі саме 2014-го він здобув перемогу на всеукраїнському конкурсі «Вчитель року». Проте такі досягнення не стали перепоною для звільнення.

– Я буду їхати на зустріч із президентом, міністром для присвоєння мені звання «Заслуженого вчителя України». І оце так зі мною вчинити, після того, що я зробив для району, для Кіровоградської області. Отак плюнути в душу – це просто ганьба! – обурюється Олександр Красота.

Історія звільнення вчителя почалася ще навесні. Каже, його призвали до Добровеличківсько-Вільшанського об’єднаного районного військового комісаріату 2 березня.

– Я військовозобов’язаний, старший лейтенант. Тільки–но починалися розгортатися події у Криму, я зібрав речі. Тоді була неділя, друга година дня. Я готовий був їхати у Крим, але, як стало відомо, створювалася військова частина у Добровеличківсько-Вільшанському об’єднаному військкоматі, – пригадує чоловік.

Саме там із 2 по 19 березня Олександр Красота проходив збори, а от із 19 березня його вже звільнили з посади вчителя.

– Нас було тридцять вісім чоловік і нам усім дали шаблон, за яким ми повинні були написати заяви на звільнення, але, як з’ясувалося, за законом, нас повинні були не звільнити, а увільнити від роботи. До цього періоду я не поновлений на посаді. У мене переривається педагогічний стаж, мені не виплачують середній заробіток. Я вже звертався і в юстицію, і в прокуратуру. Борюся, як можу... А для Віктора Васильовича (начальник відділу освіти Вільшанської РДА – ред.) те, що написано в законодавстві про збереження місця роботи і середнього заробітку, – не указ. Він трактує його по-своєму. І поки в законі не буде написано «із виплатою», він не заплатить, – пояснює «КП» Олександр Красота, до яких наслідків призвела мобілізація і уточнює, що з усіх хлопців, які служать при військкоматі, з такою проблемою зіткнувся лише він. – Усі роботодавці виплачують своїм працівникам кошти, а мені ні!

Педагог каже, що відстоює свої права, як може, і не без хвилювань думає, як доводиться іншим хлопцям, котрі захищають кордони країни далеко від дому.

– А як от тим хлопцям, які призвані у Слов’янськ? Як побороти оту бюрократичну машину? Як їм довести правду? – риторично запитує чоловік. – Я на місці ще намагаюсь щось робити. А як бути їм, коли ось сидить такий бюрократ і не хоче платити на підставі законів?! У мене не вистачає слів.

Аби довести свою правоту, Олександр Красота говорить, що приносив начальнику відділу освіти Вільшанської районної державної адміністрації Віктору Драндалуші всі необхідні законодавчі документи, але нічого цим не довів, адже чиновник законодавчу базу трактує по-своєму.

– Я йому показував закон, де замість слова «звільнити» написано «увільнити». Я можу вам зараз дослівно зачитати довідку, яку видав мені Драндалуша, де він пояснює те, чому він відмовляється: «Довідка, видана Красоті Олександру Володимировичу про те, що він дійсно звільнився з роботи 19 березня 2014 року у зв’язку з призовом на військову службу при мобілізації, згідно п.3 ст.36 КЗпП України зі збереження місця роботи та середнього заробітку. Виплата середнього заробітку по даний час не проводиться і не поновлений на роботі у зв’язку з відсутністю нормативно-правової бази з даного питання». Це брехня, тому що останній закон від 20 травня всі ці питання уже врегулював. Я всі ці закони йому надав, але він ніяк на них не реагує. Довідка видана на підставі наказів, підписана Драндалушем, начальником відділу освіти, – обурюється чоловік і додає: в законі чітко вказано, що під час мобілізації на особливий період, але не довше, ніж на один рік, за працівниками зберігається місце роботи і середня зарплата. – Таку норму запроваджено з 1 квітня. Отже, трудові відносини протягом зазначених термінів таким працівникам не перериваються. Вони не мали права мене розраховувати, треба було відкорегувати наказ.

Олександр Красота розповідає «КП», що через звільнення з основного місця роботи йому не лише не виплачують заробітну плату – у нього до всього переривається педагогічний стаж.

– Ми всі написали такі заяви, але, як з’ясувалося, нас не повинні звільнити, а повинні увільнити і зберегти робоче місце, середню заробітну плату, але не довше, ніж на один рік, – стверджує Олександр Красота. – Ми не знали, що буде звільнення! А начальник навіть не вник у все це. Скільки я вже надавав йому законів, роз’яснень, але він не реагує. У Вільшанському відділі юстиції мені пояснили, якщо так триватиме до шести місяців, по суті, в мене переривається педагогічний стаж.

Оскільки візити до начальника відділу освіти не приносять позитивних результатів, педагог націлений звертатися до суду, нехай там вирішують, хто правий у даній ситуації.

– Далі я звертимуся до суду. Я цього так не залишу, розкажу, яка тут, на місцях, несправедливість. Замість того, щоб підтримати мене в такій ситуації у період мобілізації, – обурюється вчитель.

Дізнатися, чи допомагає Олександрові Красоті відстоювати свої права з поновленням на роботу безпосередньо Добровеличківський-Вільшанський об’єднаний районний військовий комісаріат, «КП» звернулася до комісара Миколи Грінченка.

– Ми вже розібралися в цьому. Я був у Вільшанці у голови райдержадміністрації, начальника освіти. Якщо буде демобілізація – його поновлять на роботі. Стовідсотково, – запевнив «КП» Грінченко.

Дещо іншу відповідь отримала газета, спілкуючись із начальником відділу освіти Віктором Драндалушею, який і надалі стоїть на своєму. Чиновник заявляє, що місце роботи за вчителем буде збережено, а от виплата заробітної плати – зась, адже цього конкретно в законодавстві не прописано.

– На момент його звільнення не діяло чинне законодавство. Дійсно, нас перевіряла прокуратура, зауважень до мене немає. Прокурор припису не написав. Він перевіряв накази. У мене зауважень від нього немає. Я його (Олександра Красоту – ред.) звільнив у зв’язку з мобілізацією, стаття 36 пункт 3. Я не хотів його звільняти, до речі, а воєнком каже: «Як? Ви не маєте права, призов у армію». Звільнив, – пояснює начальник відділу освіти.

– Те, що ми йому не виплачуємо заробітну плату, це недолік законодавства. Воно чітко не трактує, платити чи не платити. Закон ніби і на його боці, і на моєму, як керівника. Я, звичайно, обираю свою сторону, бо якщо платитиму незаконно, з мене завтра КРУ питатиме. Інспекція праці підтвердила, що це можна трактувати по-різному, бо немає чіткого визначення. Він не працює, тож за що йому платити зарплату? Він повернеться на своє місце роботи зі збереженням свого навантаження. А де написано – з виплатою заробітної плати? – запитує Віктор Драндалуша.


e-max.it: your social media marketing partner