У Кіровограді діти не хочуть ходити до школи через неадекватного однокласника

, Олена Сідорова

2513В одній зі шкіл обласного центру батьки учнів третього класу бояться пускати своїх дітей до школи через їхнього начебто неадекватного однокласника. Припускають, у хлопчика явні психічні розлади – він може безпричинно накинутися не тільки на школярів, а й педагогів, і почати їх бити. Через таку поведінку батькам доводиться чергувати у школі, а вчителі відмовляються вести заняття у класі з розбишакою. Однак мама хлопчика всі закиди спростовує і називає їх наклепами. В адміністрації школи й управлінні освіти міськради кажуть, що роблять усе, аби вирішити цей конфлікт.

Батьки розповідають, що такі знущання діти терплять другий рік. Торік від однокласника дуже постраждало четверо школярів. Після того, як хлопчик нещодавно за один день побив шістьох дітей, батьки рішуче налаштувалися боротися за виключення малого зі школи.

– У нас у класі всього 28 дітей, є конфліктний хлопчик, який б’є усіх однокласників, – розповідає мама одного з учнів Наталя. – Минулого тижня він біг коридором і вдарив прибиральницю в живіт, жінка на лікарняному. Дітей він незрозуміло чого б’є. Може посеред уроку встати, підбігти до якоїсь дитини і почати душити за горло. Особисто мого сина він торік узяв за капюшон і підняв угору, потім схопив за голову і вдарив об коліно.

Жінка каже, батьки неод­норазово підходили до його мами, аби та заспокоїла сина.

– Вона не реагує, – продовжує Наталя. – Тепер ще й мама цього хлопчика ходить на уроки. Буває, вона відкриває Біблію і починає вголос її читати. Вчитель робить зауваження, а вона відповідає: «Ваш сьогоднішній урок нецікавий. Хай діти краще слухають слово Боже». Таких прикладів – купа. На психіатричне обстеження його відправити не можуть, бо мама не дає дозволу.

– Спочатку моя донька з ним дружила, – розповідає мама ще однієї учениці класу Оксана. – Потім він за нею почав ганятися з палкою. Вона втекла, а іншого хлопчика він ударив цією палицею по голові. Тоді писали заяву, знімали побої… Я хотіла поговорити з мамою хлопця, так вона на мене накинулася з кулаками. Був ще й випадок, коли вона штовхнула вчительку і та впала з другого поверху, пролежала в лікарні більше 20 днів, а після цього її ще й відсторонили від посади…

Інші батьки кажуть, що їм терпець також увірвався, бо фактів знущання над їхніми дітьми безліч.

– Він душив мою доньку за горло, хапав за волосся, – говорить мама третьокласниці. –  Я написала заяву в міліцію. Поведінка цієї дитини неадекватна. Це ж не перший раз так. Він заходить у клас і кричить матюками на мою дитину: «Я поріжу Таню пилою, складу в портфель і винесу на смітник». Учителям каже: «Ви усі будете робити те, що я скажу. Прийде моя мама і у вас у всіх будуть великі проблеми, я вам це обіцяю». Він становить загрозу для наших дітей. Зранку моя донька плаче, не хоче йти до школи.

У свою чергу мама хлопчика Наталя запевняє, що батьки однокласників її сина навмисне зводять наклепи на її родину.

– Третій рік батьки разом із учителями цькують дитину, – каже Наталя. – Дітей налаштовують проти моєї дитини. Його у класі побили тричі, я заяви подавала в міліцію. Цей конфлікт зайшов уже надто далеко. Ці люди наче зомбовані, вони переслідують нас. Мій син нікого не б’є. Це все брехня. Дитина спокійна, все прекрасно. Хіба може весь клас боятися одну дитину? Це гра на публіку. Зараз працює комісія з міської ради. Наче все налагоджується.

В управлінні освіти міської ради зауважують, що намагаються зробити все можливе, аби вичерпати конфлікт. Хлопчика вже перевели на навчання з індивідуальним підходом, з ним займаються соціальні педагоги, для нього особисто проводять заняття вчителі.

– Спеціалісти працюють, але законодавча база така, що дуже важко позитивно вирішити це питання для усіх сторін цього процесу, – говорить начальник управління освіти Кіровоградської міської ради Лариса Костенко. – Мама хлопчика погодилася, щоб дитина перейшла на індивідуальну форму навчання. Це задовольняє й іншу сторону, але чомусь більшість батьків таки агресивно себе поводять. Вважаю, стільки звинувачень не повинно бути на адресу однієї маленької дитини, у нього виробляється захисна реакція. Хлопчик нормально вчиться. Зараз потрібна допомога і батькам, щоб позитивно налаштувати усіх дітей. Соціальний педагог працює з цією дитиною, щоб він більш був адаптований і щоб більше не виникало таких проблем. Бо батьки навіть проти, щоб дитина хоч на деякий час заходила в клас. Думаю, це неправильно. У суспільстві і так зараз багато знервованих людей, тому ставити діагнози не варто.


e-max.it: your social media marketing partner