Услід за газом, теплом і електроенергією подорожчає вода

,

1122Із першого липня в Україні зростуть тарифи на водопостачання і водовідведення, попередили в Нацкомісії з держрегулювання у сфері компослуг. Кіровоградщину стрибки цін не оминуть – платитимемо на 60% більше!

Як пояснили у відомстві, що відповідає за визначення тарифів, тепер українці платитимуть за воду згідно з економічно обґрунтованим рівнем – тобто, із закладеною рентабельністю до 5%.

У Нацкомісії зауважують, що з моменту останнього подорожчання води її собівартість зросла суттєво – більше коштів потрібно на виплату зарплати, закупівлю електроенергії, реагентів. Відтак, водоканали не можуть працювати у збиток.

– У зв'язку з цим, з 1 липня підвищуються тарифи на воду для 26 з 150 підприємств, що забезпечують 87% ринку водопостачання країни. Решта водоканалів, швидше за все, підвищать тарифи з 1 серпня або восени, – уточнив член Нацкомісії з держрегулювання у сфері компослуг Дмитро Григор'єв.

Чиновники запевняють: зростання тарифів на воду не сильно вдарить по гаманцях українців. А незахищені категорії населення – пенсіонери та багатодітні сім’ї – зможуть скористатися пільгами і субсидіями.

Для споживачів ОКВП «Дніпро-Кіровоград», а це жителі обласного центру, Знам’янки, Олександрії і Світловодська, вода здорожчає на 60%.

– Зараз тариф на водопостачання для кіровоградських споживачів відшкодовується на 73%, на водовідведення на 51%. До рівня собівартості їх «доточували» державною субвенцію з бюджету, – пояснює генеральний директор ОКВП «Дніпро-Кіровоград» Роман Ілик.

За його словами, з 1 липня для усіх споживачів ОКВП «Дніпро-Кіровоград» тариф на водопостачання становитиме 6,048 гривні, на водовідведення 5,928 гривні. Разом тариф складатиме 11 гривень 98 копійок за метр кубічний води.

До речі, каже очільник підприємства, таку вартість води деякі споживачі платять уже з 1 січня цього року. Тепер тариф на воду підняли й для населення, таким чином зрівнявши його для всіх.

Поки підвищення вартості води не торкнулося жителів селища Нового, але, за словами Сергія Кравченка, генерального директора КП «Теплоенергетик», яке забезпечує там водопостачання, здорожчання не уникнути. Якщо не з 1 липня, то пізніше тарифи все одно переглянуть. Щоправда, якими вони будуть – керівник поки не може сказати.

«КП» також поцікавилася, наскільки поповзли вгору тарифи на воду в інших населених пунктах, які не є споживачами КП «Дніпро-Кіровоград». Зокрема, газета поспілкувалася із начальником відділу житлово-комунального господарства Долинської райдержадміністрації Сергієм Половенком.

Чиновник пояснив, що тамтешні жителі отримують воду із ДП «Дирекція Криворізького ГЗКОРу» і запевнив, що тарифи у них нижчі, ніж у Кіровограді, проте наскільки – не уточнює. Чи прогнозується тут підвищення цін на воду, чиновник пояснив коротко.

– Ніякої офіційної інформації у нас немає відносно тарифів на воду. Підвищення буде з 1 липня, але на яку суму і на скільки відсотків, наразі не відомо, – прокоментував «КП» Сергій Половенко, пояснюючи, що поки документів із новими тарифами від ДП «Дирекція Криворізького ГЗКОРу» до адміністрації не надходило.

Тариф на воду вражає і без підвищення у Смоліному, про що розповів «КП» мер селища Микола Мазура.

– У нас поки не йде мова про підвищення тарифів, але це питання актуальне для нас, тому що у нас рівень відшкодування собівартості для населення становить 42%, для бюджетних організацій і підприємств – 100%, плюс іще рентабельність. Для населення у нас тариф і так зависокий: більше дев’яти гривень за куб води і за водовідведення близько семи гривень, разом виходить 16,24 гривні. Якщо ми піднімемо тариф ще більше – населення перестане платити, – пояснив Микола Мазура, зауваживши, що питання здорожчання води обговорюється, адже ціни на електроенергію ростуть... – Для того, щоб затвердити тариф необхідно пройти експертизу у комісії по цінах. Вона повинна дати свої висновки – обґрунтований тариф чи ні. Коли ми цю процедуру пройдемо, тоді будемо розмовляти.

«КП» уточнила у керівника селища, чи документи вже подані на комісію для розгляду тарифів, на що Микола Мазура відповів, – ні. Смолінського селищного голову обурює те, що у кожному населеному пункті різні ціни на воду, тож, на його погляд, це питання варто розглядати.

– Було б непогано, аби в країні вода коштувала однаково для всіх мешканців. А то виходить у Смоліному одна ціна, у Кіровограді – інша, у Малій Висці – ще інша. Люди ж отримують пенсію за однаковими схемами нарахування, більш-менш збалансовану зарплату, – ділиться думками Микола Мазура.

– У нас низький рівень споживання. У селищі будували потужності – водопровід, очисні споруди з розрахунком на Смолінську шахту, яка прирівнюється до 50 тисяч споживачів. А на даний момент бере воду лише 10 тисяч, шахта відмовилася від води. Виходить, потужності, двигуни на насосах надмірно споживають електроенергію, а води постачаємо малі обсяги. Споживання маленьке, сусіди теж не беруть, – пояснює очільник селища, чому у Смоліному настільки високий тариф, і при цьому зауважує, що значна сума витрачається ще на очистку води за старою радянсь­­кою технологією.

Сказати, що люди спокійно сприйняли новину про здорожчання тарифів, не можна. Кажуть, хай краще влада на собі економить і не змушує людей віддавати останнє за комуналку. Пенсіонери взагалі в розпачі. Навіть з урахуванням субсидії, говорять, пенсії їм вистачатиме хіба що на хліб і ту саму воду. З-під крана.
e-max.it: your social media marketing partner