«Золота» комуналка: ціни нові – якість стара (ІНФОГРАФІКА)

,

1172З початком липня підвищилися тарифи на тепло і воду. За новими цінами ми вже місяць сплачуємо за електроенергію і два – за газ. На останній, до речі, ціна не підвищувалася чотири роки. Наскільки сильно б’ють по кишені нові тарифи на комуналку, «КП» досліджувала на прикладі кіровоградської родини Ткаченків.

Наталя та Олександр живуть з 18-річною донькою у двокімнатній квартирі в обласному центрі. Розмір помешкання типовий – 55 квадратних метрів. На газ, воду та, звісно, на електроенергію у квартирі встановлені лічильники. Обрахунки комуналки за новими тарифами родина ще не проводила, тож витрати до підвищення і після рахувала разом із «КП».

– Завжди найбільше всього било по кишені опалення. Платимо майже по півтисячі на місяць. При цьому доводиться користуватися обігрівачем, оскільки батареї не гріють. І це при тому, що ми зробили все можливе для збереження тепла в помешканні – встановили металопластикові балкон та вікна, броньовані двері, – розповідає Олександр.

– А тепер битиме по кишені й газ. Його вартість підвищилася у півтора рази, це нечувано, – додає Наталя. – Тішить, що тариф на газ при наявності лічильника дещо менший, тож недаремно встановлювали.

Отримана після підрахунків різниця між старими та новими тарифами неприємно здивувала подружжя Ткаченків. Запитують, чому мають платити більше за ту ж саму воду, якщо яість послуги не змінилася.

1171

– Змінюються тільки тарифи, якість залишається такою ж. Воду, яку нам подають, вживати неможна, вона технічна. Ми витрачаємо багато коштів на місяць на питну воду, купуємо її у баклажках в магазинах. Вона – не дешева. Проте, розуміючи наскільки важливо вживати якісну воду, як це необхідно для здоров’я, доводиться купувати. Виходить, за комунальну воду платимо немалі гроші і в магазин віддаємо знову за ту ж саму воду, – обурюється Олександр.

– Я розумію, що ті 13 гривень різниці між старим та новим тарифом на воду – це небагато, – додає чоловік. – Але обурює сам факт того, що ціна росте, а якість залишається незмінною!

Якщо підсумувати обрахунки теперішніх видатків родини Ткаченків на комунальні послуги (крім опалення), за новими тарифами сім’я переплачуватиме майже 50 гривень: 4,23 + 31,97 + 13,20 = 49,40 гривень.

До речі, стосовно даних щодо нових тарифів на тепло «КП» вкотре звернулася до комунального підприємства «Теплоенергетик». Попри те, що на сайті установи є повідомлення про підвищення тарифів на теплову енергію з 1 липня 2014 року, якою саме буде нова ціна за опалення – на підприємстві не повідомляють. Кажуть, наразі тариф ще не визначений, чекають на відповідну постанову зі столиці.
e-max.it: your social media marketing partner