Ціни на цитрусові ростуть, як на дріжджах, а попит зовсім упав

,

1518Різке зниження температури змусило багатьох кіровоградців згадати про традиційні ліки від застуди – чай із лимоном. Проте саме цей фрукт викликав найбільше здивування і розчарування цього тижня. Ціна на нього за кілька днів зросла більш як на п’ять гривень. Не відстали від лимонів, а подекуди й перегнали по вартості, й інші цитрусові.  Ціни на мандарини, без яких ми не уявляємо новорічних свят, апельсини, грейпфрут, гранати і банани не просто подорожчали, а почали «кусатися».

–А що ви хотіли? – резонно зауважила продавчиня на центральному ринку у Кіровограді. – Долар он як подорожчав, відповідно, і ціни на всі завезені фрукти зросли. Але нам від того не легше. Хто купуватиме хурму по 50 гривень за кілограм, мандарини по 30, лимони по 25 гривень? Тільки за останній тиждень ціни на цитрусові збільшилися на 5-10 гривень. Їх і раніше не дуже купували, а зараз взагалі перестали брати. У людей просто немає грошей.

– Ми думали, що в холодну пору попит на лимони-мандарини зросте, бо люди хворіють на застуду, тож більше беруть цитрусових для лікування. Але де там! – каже сусідка по прилавку і додає, що через здорожчання фруктів попит на них зовсім упав. Постачальники готові завезти на реалізацію будь-яку кількість цитрусових, проте продати швидко їх сьогодні нереально.

Ціни на заморські фрукти на ринку дійсно вражають: гранат – 35-40 гривень за кілограм, апельсин – 25, банани – 21 гривня. Дещо нижчі ціни у супермаркетах. Скажімо, в одному з торговельних центрів банани і мандарини продають по 18 гривень, лимони по 22 гривні, проте їхня якість і товарний вигляд далекі від базарних фруктів.

Ще тримаються у ціні яблука, проте й на них ціна подекуди «кусається». Вітчизняні плоди можна купити по шість гривень, завезені – по 9-10. Не втрималися в низькій ціновій категорії навіть картопля і цибуля, які вродили цього року, як ніколи. Порівняно з жовтнем, ці овочі набавили у ціновій вазі по гривні. Чому вони подорожчали, продавці пояснити не можуть, адже цей продукт не купують за долари й не везуть із інших країн.

Експерти кажуть, що раніше коливання цін на ринку тропічних фруктів відбувалися через надходження нової чи з завершенням обсягу попередньої партії продукції. Проте нині зазначають, що ситуацію визначає курс валют. Гривню відпустили, тож імпортери не можуть спрогнозувати, якими саме будуть дії валютних трейдерів. Тому імовірні ризики закладають у ціни на продукцію. Яку ціну на цитрусові очікувати з наближенням новорічних свят, важко навіть cпрогнозувати. Очевидно, треба згадати про традиційні українські квашені яблука, кавуни й капусту.
e-max.it: your social media marketing partner