Шалені рахунки за комуналку? Ми навчимо вас економити!

,

1554Навряд чи хтось із нас, хто щомісяця отримує платіжки за спожиті комунальні послуги, погодиться з тим, що тарифи на тепло, електрику і воду економічно обґрунтовані. Та й маючи власний газ і електроенергію, ми дивним чином сплачуємо за чужі ресурси. По відношенню до середньостатистичної зарплати українця комуналка нам обходиться дорожче, аніж європейцям, і, судячи з економічних прогнозів і динаміки зростання цін на енергоресурси, надалі тільки дорожчатиме. Тож в умовах росту цін, ощадливе споживання ресурсів буде найдоцільнішим. «КП» підготувала поради, як можна економити, а відтак трохи менше спустошувати гаманець.

Електроенергія
1556–Замініть звичайні лампочки на енергозберігаючі. Це дозволить заощадити 75-80% електроенергії, оскільки їхня світлова віддача в середньому в п’ять разів більша. Також енерго­зберігаючі лампочки мають гарантійний термін 5 років, тому ви завжди зможете їх замінити, що збереже копійку у вашому гаманці.

– Купуйте енергоефективні побутові прилади і правильно їх експлуатуйте. Вони мають спеціальне маркування від класу А до G. Техніка класу А++ – найбільш економна. Відтак вибір правильних холодильника, мікрохвильовки, пральної машинки та інших приладів забезпечить зменшення оплати за використану енергію, а заодно подбає про екологію – зменшить шкідливі викиди в атмосферу.

Холодильник. Для економії енергії не кладіть у нього гарячу їжу – так йому не доведеться частіше вмикатися. Чим нижча температура в холодильнику, тим більше енергії потрібно для її підтримки: + 6-7 °C у звичайному режимі і -18 ­°C­ в морозильній камері, як правило, цілком достатньо.

Пральна машина. Не перевищуйте норми максимального завантаження білизни. Слід уникати і неповного завантаження: перевитрата електроенергії в цьому випадку може скласти 10-15%.

Фахівці рекомендують щоразу перед пранням сортувати білизну і, в разі слабкого або середнього ступеня забруднення, відмовитися від попереднього прання. При використанні пральної машини в неправильному режимі перевитрата електроенергії становить близько 30%!

Пилосос. На третину заповнений мішок для збору пилу погіршує всмоктування приладу на 40%, а відтак потребує більшої потужності при роботі. Тому вчасно очищайте пилосос.

– Обов’язково вимикайте всі побутові прилади, коли ними не користуєтеся. У режимі очікування вони також споживають електрику. Налаштуйте свій комп'ютер на більш економний режим роботи і вимикайте монітор, навіть коли відходите на кілька хвилин.

– Якщо у вас старі дерев'яні вікна, переконайтеся, що вони добре закриті, не мають щілин і не пропускають холодне повітря всередину приміщення. Навіть вікна з подвійним склом втрачають тепло. Аби зменшити цю втрату, зокрема і з фінансової точки зору, в зимовий час замініть штори на більш щільні, можливо навіть подвійні, з ізолюючим шаром, який не дозволить теплу вивітритися.

– Накопичуйте сонячну енергію протягом дня. Не забувайте відкривати штори вранці, аби сонячне тепло проникало всередину помешкання. Відразу після заходу сонця зашторюйте вікна – так тепло не втрачатиметься у нічний час.

– Зробіть перестановку об'ємних меблів (шафа для одягу, диван і т.д.) ближче до зовнішніх стін. Таким чином, ви досягнете кращої ізоляції приміщення. Адже втрата тепла відбувається не тільки з вікна, а й через зовнішні стіни, особливо, коли зов­нішній ізолюючий шар пов­ністю відсутній.

– Не дарма раніше в моді були килими на стінах і підлозі. Окрім окраси житла, таке покриття ізолювало стіни і підлогу в холодну пору року. Тому спеціалісти радять переглянути своє ставлення до килимів і зробити їх родзинкою сучасного інтер’єру.

– Тримайте двері кімнат закритими, особливо в більш прохолодних приміщеннях, які використовуються рідше або взагалі не використовуються взимку. Це допоможе зупинити потік холодного повітря в кімнати, що обігріваються.

Вода
–Установіть лічильник на воду. Без нього середньостатистична кіровоградська сім’я витрачає утричі більше коштів на оплату рахунків водопостачання ніж та, яка має прилад обліку.

– Слідкуйте за станом сантехніки. Обов’язково контролюйте зношеність. Якщо є крани, що протікають, – полагодьте їх. Через несправний кран за добу може «накапати» від 30 до 300 літрів води!

– Замініть звичайний зливний бачок унітаза на сучасний, з кнопкою економічного зливу. Якщо немає такої можливості, підіть на маленьку хитрість: наповніть водою дволітрову пляшку і помістіть її в бачок. Обсяг води, що зливається, зменшиться на 20 літрів на день. При необхідності пляшку завжди можна буде дістати з бачка.

– Мийте тарілки, як у Європі. Очищені від залишків їжі тарілки і столові прилади зберіть у раковині. Злив заткніть пробкою, додайте миючий засіб і так помийте посуд. Потім сполосніть в окремій посудині з чистою водою. Кількість використаної води зменшиться у 3-5 разів. Ідеальний варіант економії води – посудомийна машина, яка, до речі, використовує тільки холодну воду. Така технічна штукенція також зекономить час!

– Замініть прийом ванни – душем. Або приймайте ванну раз на тиждень, а душ – в інші дні. Економія води – в 5-7 разів.

– Якщо ви займаєтеся у фітнес-клубі – після тренування приймайте душ там, а не вдома.

– Придбайте економічну душову насадку – з меншим розміром отворів.

– Вимикайте воду, поки чистите зуби. З повністю відкритого крана щохвилини витікає 15 літрів води. Таким чином, ви заощадите 900 літрів води на місяць на кожну людину. Якщо вам лінь відкривати і закривати кран, встановіть на крани спеціальні насадки, які реагують на піднесення рук в зону зливу води, вони вимикатимуть воду автоматично.

– Купуйте пральну або посудомийну машину не нижче класу А або АА і намагайтеся завантажувати їх повністю. Так ви будете економити і воду, і, як вже згадувалося, електроенергію.

– Встановіть електричні бойлери. Співвідношення ціни на електроенергію і гарячу воду тут непорівнюване, адже ККД у бойлера вищий, а воду він нагріває тільки для вас, не втрачаючи тепло по дорозі до квартири.

Газ
–Як і на воду, встановіть лічильник на газ. Сума, сплачена за показниками лічильника, завжди менша, ніж за середніми показниками, адже ви платите тільки за спожитий вами газ.

Споживачі зазвичай використовують чотири види газових лічильників: мембранні (діафрагмові), ротаційні, турбінні газові лічильники і вихрові витратоміри. Вибір потрібної моделі залежить від кількості газових приладів, що перебувають у використанні. Кількість газу, що вимірюється лічильником, визначається за його номінальною пропускною здатністю. Наприклад, пропускна здатність газового лічильника з маркуванням G-1,6 становить від 1,6 до 2,5 м3 газу. Відповідно, лічильник із маркуванням G-2,5 розрахований на 2,5-4 м3, G-4, відповідно, пропускає 4-6 м3 газу та і т.д. З’ясувавши витрату газу за годину використання обладнання в технічному паспорті, можна розрахувати загальну витрату газу і тип газового лічильника. Наприклад, якщо ви активно використовуєте газову плиту, що витрачає близько 1 м3 газу на годину, рекомендується придбати лічильник з маркуванням G-1,6, а якщо у вас у квартирі встановлена ще й газова колонка, то варто встановити G-2,5.

– Готуйте на такій потужності пальника, яка потрібна для вибраної вами страви, після закипання вогонь треба зменшити у два рази. І врахуйте, що найбільша температура – на кінчиках полум'я, тому не дозволяйте газу «облизувати» ваші каструлі і сковорідки. Це шкодить і посуду, і вашому бюджету.

– Намагайтеся рідше готувати малооб'ємні страви в газовій духовці. Іноді запекти два яблука або чотири картоплини краще в мікрохвильовці, ніж розпалювати всю духову шафу.

– У приватному будинку економія газу зазвичай означає економію тепла, оскільки основна витрата газу йде саме на опалення. У першу чергу утепліть пінопластом стіни і горище. Економити газ для опалення допомагають склопакети та відображуючі екрани, встановлені між стіною і радіатором. Ще маленька хитрість: зменшіть температуру комфорту на 2-2,5 градуси. Не дуже помітно в житті, але сприятливо позначається на гаманці.

– Мешканцям приватного будинку також рекомендується, якщо це реально, використовувати для опалення дрова. Якщо це неможливо – слід встановити економічний газовий конденсаційний котел. Найвигідніший варіант економії газу в приватному будинку – автоматизація системи опалення. Ті, хто вже її використовує, стверджують, що витрати на її встановлення окупаються протягом першого опалювального сезону.

– Також установіть термоголовки на всі батареї (15-20% економії), гідрострілку на обв'язці котла з частотно-регульованим насосом (20% економії), підключіть кімнатний хронометричний термостат (15-35% економії), зробіть теплоізоляцію містків холоду (15-40% економії).

– Кімнатному термостату котла потрібно задати відповідний автоматичний режим роботи «з датчиком температури», тоді він самостійно регулюватиме температуру води в системі. У такому режимі котел вмикатиметься рідше, температуру носія буде підтримувати більш високою (тобто працюватиме в більш оптимальному щодо витрати газу режимі). Економія газу відбувається завдяки терморегулятору з програматором, який не лише контролює температуру, а й включає-відключає котел за заданою програмою. Наприклад, вночі можна задати більш прохолодну температуру, а вдень для економії газу котел варто взагалі відключити на декілька годин, він увімкнеться за дві години до вашого повернення додому.

1555

e-max.it: your social media marketing partner