Освітяни Новоукраїнського району готуються страйкувати!

,

1560Новоукраїнські вчителі, як і їхні колеги по всій Україні, залишилися без надбавок. Із традиційних 20% за престижність праці, що вони отримували до заробітної плати, педагогам залишили всього 5%. У ще складнішій ситуації – бібліотекарі. Їм за особливі умови роботи зменшили виплату з 50% до 10%.

Освітяни пояснюють: передували цьому прийняті урядом навесні постанови, згідно з якими виплату надбавок перекинули на плечі і без того слабких місцевих бюджетів. Проте, якщо в інших районах області посадовці знайшли вихід із ситуації, то в Новоукраїнці замість вирішення питання – одні лише відмовки, кажуть педагоги. Відтак попереджають, якщо їхні вимоги не почують і не повернуть надбавки у повному обсязі, страйкуватимуть!

– Усе почалося з того, що за рахунок учителів держава вирішила зекономити кошти, – переконаний учитель зарубіжної літератури Новоукраїнської гімназії №7 Олександр Каєнко. – Із нас зняли надбавки за престижність праці. Міські вчителі виступили з ініціативою щось робити. Ми почали писати листи Президенту, в Кабінет Міністрів... Потім міська гімназія №7 виступила ініціатором зборів районної вчительської конференції, де усі могли б сказати своє слово, висловити те, що їх турбує. Сьогодні ми прий­няли рішення – від усієї учительської громади. Думаю, це досить вагоме слово, до якого треба прислухатися.

– Склалася така ситуація: у районному бюджеті були передбачені кошти фондом заробітної плати на виплату 20% надбавки за престижність, але з квітня почали платити індексацію за рахунок цього фонду. Ось ця індексація, за словами керівництва району, і «з’їла» 20% надбавки, – переказує слова посадовців учитель фізики Новоукраїнської школи №8 Олег Талашкевич і додає, що невиплата надбавки у повному обсязі загнала вчителів у глухий кут. – Ситуація складна як для молодих спеціалістів, адже в них і так невелика заробітна плата, а відтепер вона на кілька сотень стала ще меншою, так і для педагогів зі стажем, особливо тих, що мають ставку чи навіть менше.

Освітяни пояснюють, їхня зар­плата залежить від стажу і категорії. В середньому на місяць вони отримують дві з половиною тисячі. Але, щоб заробити таку суму, потрібно не один рік пропрацювати в школі.

Молоді ж учителі – узагалі в катастрофічній ситуації. Вони отримують 1474 гривні. Відтепер із цієї зарплати знімають ще гривень 200-300. Вижити на ці гроші нині просто не реально.

– Якщо в минулому місяці я отримала дві тисячі гривень зар­плати, то у цьому – півтори, – розповідає молода вчителька географії та біології Новоукраїнської школи №3 Світлана Малишко. – При цьому змушена заплатити 300 гривень за квартиру, купити папір, канцелярське приладдя. Потім ще маю вижити на ті гроші, що залишилися. Для прикладу, пачка паперу коштує близько 55 гривень, а кілограм свинини – 58. Виникає питання: купити пачку паперу, щоб повноцінно виконувати свою роботу, чи розщедритися на м’ясо? Мабуть, краще сісти на дієту і стати вегетаріанцем. Не живемо, а виживаємо, повірте мені, як молодому учителю. Ледве зводимо кінці з кінцями. За що ж нам таке щастя?!

– Я представляю найбільшу школу нашого району, де працює 59 педагогів, – розповідає вчитель історії та права Новоукраїнської школи №6 Наталія Мамалига. – Усі вони долучилися до ініціативи. Наша школа бере активну участь у роботі координаційної ради. Ми готові ці кошти, що нам повернуть, віддати усі до копійки бійцям АТО. Раніше ми перерахували більше 11 тисяч гривень допомоги добровольчим батальйонам. Зараз збираємо гроші для кіровоградських десантників. Молоді вчителі й бібліотекарі – це якраз оті категорії, які найбільше постраждають. Молодих педагогів зараз годують переважно батьки. Ті, хто їздить у село на роботу, витрачають більше 500 гривень лише на проїзд. Одна з колег сказала, що навіть економить п’ять гривень на обідах. Куди це годиться? Зараз час економити на всьому, щоб спільно здолати ворога. Але я згадую, як наш прем’єр Арсеній Яценюк сказав, що заплатять олігархи за те, що вони зробили з країною. Ми не бачимо, що олігархи платять. Натомість хочуть, щоб учителі за все заплатили. Ми з цим не згодні. Ми не вимагаємо нічого більшого. Готові чекати, поки не поліпшиться матеріальне становище. Але усі мої колеги вважають, що такий багатий, як наш Новоукраїнський, район може знайти і виплатити в повному обсязі ті 20%.

Невдоволені рішенням уряду і бібліотекарі, яким досі виплачували за шкідливість роботи надбавку в розмірі половини заробітної плати.

– Зарплата бібліотекаря зараз на рівні технічного працівника. Я маю вищу освіту, проте не можу отримувати плату на належному рівні. Добре, що зараз ми вже працюємо більш-менш у теплі. Але ж книжковий пил нікуди не подівся. Він викликає хвороби бронхів та легенів. За статистикою, найвищий по Україні рівень онкозахворювань саме у бібліотечних працівників. Ось за що нам дали ті 50%! Я вимагаю, щоб у бюджет 2015 року заклали стовідсоткову нашу заробітну плату з 50% надбавки за шкідливість роботи. І не треба говорити, що це ого як багато. Нам, бібліотекарям, наболіло, мабуть, найбільше, – скаржиться бібліотекар Новоукраїнської школи №6 Людмила Гайдай.

Як повідомив «КП» заступник голови Новоукраїнської РДА Вік­тор Куртичан, до 1 листопада надбавки освітянам виплачувалися у повному обсязі у восьми районах області, у тому числі й у Новоукраїнському. Проте зараз район здатен виплачувати лише 5%.

– Із листопада, на жаль, коштів у бюджеті району не вистачає. Необхідно близько 200 тисяч гривень. На даний час роботи проводяться, – переконує Віктор Куртичан і зауважує, що на сьогоднішній день тільки два райони області – Кіровоградський та Олександрійський – можуть виплачувати усі 20%. – Але ми не знаємо, який буде бюджет на наступний рік. Тому не можемо запевняти, що нам удасться закрити цю проблему в наступному році.

З огляду на ситуацію, освітяни Новоукраїнського району оприлюднили ряд вимог до керівництва країни. Зокрема, вони вимагають скасувати постанови уряду, якими їх фактично позбавили надбавок, закласти кошти на оплату праці, враховуючи 20% і 50% надбавки бібліотекарів із урахуванням індексації при формуванні бюджету на 2015 рік, відшкодовувати витрати на проїзд, оплату житла та комунальні послуги педагогам, які працюють у сільській місцевості, та інші.

У разі відсутності реакції на вимоги, працівники шкіл Новоукраїнського району оголосять попереджувальний страйк із 12 січня 2015 року на тиждень до кінця зимових канікул. Далі, якщо ситуація не зміниться, – готові вдатися до безстрокового страйку.

– У нас створена координаційна група, яка в майбутньому, можливо, залишить за собою право відстоювати права вчителів. Ми не просимо якихось нових надбавок, ми хочемо лише, щоб нам виплатили те, що належить нам по праву. Ми зустрічалися з районною владою. На словах вони готові йти нам на зустріч, але все зводиться до того, що грошей немає. Ми готові йти до кінця – страйки, пікети, все, що передбачено законодавством, – заявив насамкінець учитель зарубіжної літератури Новоукраїнської гімназії №7 Олександр Каєнко.
e-max.it: your social media marketing partner