Повна автономія: кіровоградський кулібін зробив свій будинок енергонезалежним

,

1888Кіровоградець Павло Мазур – радіомеханік і за спеціальністю, і за покликанням. Недивлячись на те, що чоловік жодного дня не працював за професією, він знайшов цікаве застосування своїм здібностям. Любов до винаходів він реалізував у своєму будинку, власноруч зробивши його фактично автономним. Ті, хто ще вчора сміявся над ідеями Павла, сьогодні, після здорожчання комуналки, неабияк заздрять економії, яку дає енергонезалежна оселя.

Двоповерховий будинок Павла знаходиться на Кущівці в обласному центрі. І хоча вулицю Амурську можна знайти не відразу, проте пройти повз дім винахідника неможливо. Ще здалеку видніється вітряк. Підійшовши ближче, бачиш, як на даху виблискують сонячні батареї.

Близько сотні домашніх квітів розміщені на скляній веранді і у залі будинку. В оселі справді тепло, під ногами – підлога з підігрівом. Недалеко від дверей – невелика драбина на другий поверх, який нагадує майстерню. Саме там Павло і чаклує над своїми винаходами.

Чоловік розповідає, ідея зробити будинок енергонезалежним виникла п’ять років тому. На думку наштовхнули самі енергетики, які не поспішали міняти стовпи, коли люди сиділи без світла.

– Усе почалося у 2010 році. Було чергове підвищення тарифів, а потім, восени, у нашому мікрорайоні проводилася планова заміна стовпів. Ми днями сиділи без світла. Ніхто не знав, коли у будинках з’явиться електроенергія. І я, дивлячись на яскраве сонце, задумався: природа дає стільки світла, стільки енергії, а у будинку темно, ми її не використовуємо. До того ж, хтозна, що буде далі? Скільки ще відключатимуть світло? А раптом виникне якась надзвичайна ситуація? Тоді і з’явилося бажання бути енергонезалежним, – згадує Павло.

Спочатку чоловік прид­бав інвертор. Пояснює: це такий пристрій, який працює автономно. Коли відключається електроенергія, він починає працювати від акумуляторів і подає звуковий сигнал. Пристрій перетворює низьковольтну напругу акумуляторів у напругу в 220 вольт.

1901– Потім акумуляторів стало не вистачати, я їх поступово купував, заряджав від бензогенератора, інвертор давав напругу, все було без шуму і гарно працювало. Ось так у мене у будинку з’явилася електроенергія, тоді як сусіди сиділи без світла, – розповідає Павло.

Згодом він придбав сонячну батарею. Замовив її через інтернет. Тоді, згадує, пристрій коштував близько трьох тисяч гривень. На сьогодні чоловік має чотири батареї. Однієї, визнає, було мало.

– За якийсь час я придбав ще й вітрогенератор. Вітер буває сильний, його теж хотілося використовувати. До того ж сонячно не завжди. Найменше добувається сонячної енергії узимку. Особливо цьогоріч. Здається, за останні 130 років ця зима була найменш сонячною. Тому я і не відмовився повністю від електроенергії. Коли сонячно, будинок незалежний від центрального енергопостачання. Коли ні – спрацьовує автоматичне переключення. Якщо сонця багато, відбувається зарядження і відключення, якщо мало – то частково використовується і центральна електромережа, – пояснює Павло і додає, що освітлення у будинку вмикається і вимикається автоматично.

– Настає вечір – світло вмикається, ранок – вимикається. Усі лампочки на 12 вольт, деякі на 24. Вони встановлені по всьому будинку. У темну пору доби усюди світло, наче вдень. Ви у мене навіть вимикачів не побачите! Ці лампочки використовують не перетворену електроенергію, що означає мінімум затрат.

1902Найближчим часом Павло планує встановити сонячний концентратор. Пояснює: це такий поворотний пристрій. Він збирає сонячну енергію і фокусує її, направляє в ті місця батареї, в які немає прямого потрапляння проміння. Каже, це дозволить отримувати максимально можливу кількість сонячної енергії у будь-яку пору дня.

Чоловік уже облаштував власну систему автономного опалення, відмовившись від газового котла. Говорить, розробив її з усіх існуючих сьогодні систем опалення.

– Рекуператор, кондиціонер, тепловий насос – цю систему дуже важко пояснити. Якщо коротко, під підлогою у мене знаходиться камера з батареями, під якими тліє усякий мотлох – трава, сміття, дерево. Воно тліє, як цигарка, і передає енергію по трубах, які з’єднані з загальною системою будинку. Через спеціально збудовані канали одним іде чадний газ, іншим – чисте повітря. Ця система називається рекуператор, можна назвати й своєрідним котлом. Дим виходить через димоходи. Він уже холодний, оскільки температура усього того, що згорає, віддається безпосередньо у батареї, – пояснює винахідник.

У планах – виготовлення колектора. Запевняє, цей пристрій, який він планує розмістити на другому поверсі будинку, опалюватиме оселю без усіляких сонячних батарей.

– Я планую зробити колектор. Це буде велика коробка, чорна усередині. Колектор ловитиме проміння, грітиме його і закачуватиме тепле повітря прямо у будинок, – пояснює кіровоградський кулібін.

Скільки саме економить грошей, зробивши будинок фактично енергонезалежним, чоловік, зізнається, не підраховував. Однак стверджує – витрати на електроенергію тепер на 70% менші.

– Багато хто хоче зараз зробити свій будинок енергонезалежним. Але коштів на це треба витратити чимало. П’ять років тому мені обійшлося це приблизно в 20-30 тисяч гривень. Але я намагався на всьому заощадити. На сонячних батареях, звичайно, не зекономиш. А от на акумуляторах можна, до того ж я на них добре розуміюся. Із кількох старих я, наприклад, зібрав два-три потужних, – пояснює Павло і дає поради тим, хто хоче почати реально економити і потроху робити свою домівку автономною.

– По-перше, треба утеплювати оселю. Дуже великі витрати йдуть на обігрів вулиці, особливо у тих, хто користується центральним опаленням. Головне завдання – зберігати те тепло, що є. Утеплити помешкання можна й власноруч. Достатньо вирізати пластини пінопласту необхідного розміру, прикріпити їх до стін церезитом, зробити зовнішню обробку і все. Я, наприклад, планую зробити таку собі камеру навколо будинку – зі скляних колб, які даватимуть ефект термоса, – розповідає радіомеханік.

– По-друге, придбайте мінімальний «джентльменський» набір. Інвертор, щоб мати змогу користуватися електроенергією тоді, коли виключають світло, і хоча б акумулятор, – радить Павло. – Встановити сонячні батареї дещо проблематично. Багатьом їх нікуди діти. До того ж у багатоквартирних будинках прилади можуть вкрасти. Найзручніше встановити і сонячну батарею, і колектор тим, у кого приватні оселі.

1889Павло каже, завжди радий допомогти і поділитися досвідом. Бажаючим пропонує відшукати його у соцмережі «Однокласники», де також є його сторінка під назвою «Енергонезалежний дім».

– Коли я тільки починав робити свій будинок енергонезалежним, багато хто скептично говорив, що нічого не вийде, що мої наміри – дурниці. Дешевше сплачувати за комуналку, аніж купувати сонячні батареї. Але зараз, після подорожчання тарифів і заяв уряду про підвищення цін восени, таких закидів уже немає. Багато хто навпаки цікавиться. Щоправда, наш регіон дещо відсталий у цьому сенсі. На півдні, заході країни є чимало господарів, які встановили сонячні батареї. Люди починають розуміти, що за автономними будинками – майбутнє, – агітує чоловік.
e-max.it: your social media marketing partner