Підприємці попереджають: якщо влада не стримає інфляцію – знову ховатимуть зарплати в тінь

,

2152Економіка країни тріщить по швах, а уряд тільки вдає, що переймається проблемою. Так сьогодні в один голос і бізнес, і бюджетні установи характеризують стан справ. Утім, якщо бюджетникам, може у чомусь легше, приватникам от-от увірветься терпець. Бізнес скаржиться, що виконання закону про індексацію сьогодні просто вбивче, адже щомісяця через інфляцію вимушений індексувати оклади працівників. А це означає, що сума виплат збільшиться, наприклад, за червень на 70%. До таких витрат підприємці, зізнаються, не готові, а тому погрожують знову ховати зарплати в тінь.

–На перший погляд, держава нібито потурбувалася про працююче населення, але це лише на перший погляд. У країні шалена інфляція. І замість того, щоб боротися з нею, піднімати економіку, уряд переклав усе з хворої голови на здорову, тобто на роботодавців. А він запитав, як нам при цьому виживати?! Де нам брати гроші?! – говорить директор приватного підприємства Олена. – Я не проти виплачувати більшу заробітну плату, індексувати її, але для цього мають бути об’єктивні умови. Бізнес зараз ледь зводить кінці з кінцями!

Директор підприємства пояснює, що згідно з чинним законодавством, на мінімальну зарплату 1218 гривень треба виплатити 912 гривень індексації. Крім того, збільшуються ще й нарахування на заробітну плату.

– Ви розумієте, нас фактично заганяють у глухий кут. У мене вихід один: або офіційно звільнити людей і перейти в тінь, або порушувати закон і не індексувати зарплати, – констатує Олена.

Водночас підприємиця зауважує, що рівень індексації – це майже реальний рівень інфляції.

– За червень індексація становить 70%. Фактично, нині кожен має можливість побачити, який в країні рівень інфляції. Хоча як на мене і цей показник є заниженим. Інфляція зараз становить щонайменше 100%. Тобто населення, ви тільки вдумайтеся, стало біднішим мінімум удвічі! І як за таких умов виживати бізнесу, орієнтованому на продажі? Як індексувати зарплати, коли доходи мізерні? Уряд це не хвилює. Він уже зайнятий підготовкою до виборів, – підсумувала директор приватного підприємства.
e-max.it: your social media marketing partner