Кіровоградці масово скуповують неодимові магніти на лічильники

,

2289Із підвищенням тарифів на комунальні послуги жителі області стали шукати способи обійти державну машину. Поки одні сидять у темноті, купаються в тазику і не вмикають духовку, інші, більш метикуваті, економлять за допомогою неодимових магнітів. Їх чіпляють на прилади обліку і вони роблять свою справу – зупиняють кіловати й метри кубічні. Зрозуміло, такі методи комунальників неабияк нервують і ті не втомлюються попереджати: час розплати рано чи пізно настане.

Скільки «КП» не намагалася поспілкуватися з жителями Кіровограда на вулицях, ті мовчать, немов партизани – жоден, у кого газета запитувала, чи використовує він неодимовий магніт, не зізнався. Натомість розказують, на що їм доводиться йти, аби отримувати менші рахунки.

– Про магніти багато чули, навіть у деяких знайомих є такі, проте самі купувати їх не наважуємося. Все намагаємося споживати чесно, – розповідає 32-річна Тетяна. – Мене чоловік змушує вимикати світло у всіх кімнатах, де нікого немає. Перейшли на економки. З водою ще більше мороки. Купаємося у ванні раз на тиждень, решту днів – у душі. Але для маленької дитини ванночку таки набираємо щовечора. На крани встановили аератори, які насичують воду киснем. Це дійсно знач­но економить використання води, коли миєш посуд. Щодо газу, то менше користуватися не особливо виходить, готувати треба щодня.

– Купаюся під дощем і живу в романтиці, при свічках! – додає подруга Тетяни – Ольга. – Щоб люди не вдавалися до сорому, треба встановити адекватні тарифи! За воду ми сплачуємо, як за мінеральну з газом, за опалення – наче на північному полюсі живемо, а за електрику – ніби нам її з Китаю в долонях приносять.

На онлайн-форумах також відкрито не розповідають про магніти у себе вдома. Щоправда, охоче користувачі діляться адресами сайтів, де можна купити диво-магніт, і розповідають, як він діє у побуті.

– Лічильники світла і газу не всі піддаються магніту. На воду беріть магніт 70х40, воду точно тормозне, сам такий придбав, – радить співрозмовник «КП». – Просто поклади його на лічильник зверху, перед цим закутай у якусь тканину, шкарпетку або поклади у сірникову коробку, щоб можна було швидко зняти, коли прийдуть контролери. Хоча можеш узагалі не відкривати двері.

Правозахисник Анатолій Ларін підтверджує, що заходити у приватне житло без дозволу господарів не може ніхто, навіть контролери.

– Контролерів можна не пускати в помешкання, проте бажано їм не грубити, бо вони також люди і в їхні обов’язки входить стежити, щоб не було витоку газу і таке інше, – пояснює він. – Але треба розуміти, що під виглядом контро­лерів можуть приходити шахраї. Тому треба запитувати посвідчення, а потім дзвонити в організацію і питати, чи дійсно проходять перевірки. Далі, якщо людина хоче перевірити вентиляцію або зняти показники, а ви соромитеся показувати своє житло, можете попросити у контролера телефон, сфотографувати дані і віддати назад.

Ціни на неодимові магніти в інтернет-магазинах коливаються від 200 до 1900 гривень. Ціна залежить від того, на яку модель лічильника його треба причепити. До того ж, пишуть, якщо купувати лічильник разом із магнітом, буде дешевше. На сайтах попереджають: «На зиму магніти подорожчають!» і додають: «Якщо спіймають – будуть проблеми». У списку популярних товарів – магніти на воду. Покупець повинен відповісти продавцю на три запитання: якого виробника лічильник, рік випуску і де він знаходиться­ – на вулиці чи в приміщенні. Тоді продавець одразу вираховує, який треба магніт і озвучує суму.

В обленерго тим часом розповідають, що кількість порушень зазвичай збільшується в опалювальний період, коли зростає загальне споживання електроенергії. Їх контролери виявляють дуже чітко. Вони складають акт, на підставі якого здійснюється розрахунок обсягу та вартості вкраденої електроенергії. Якщо споживач не хоче добровільно розрахуватися – компанія позивається на нього. Найменш схильні до крадіжок світла, зауважують в енергокомпанії, пенсіонери.

– Виявляємо порушників за спеціальними індикаторами впливу, які вмонтовані в лічильники. Другий спосіб – встановлення на лічильнику магнітної пломби. У ній є спеціальний наповнювач, який змінює форму під впливом магніту. Взимку ми збільшуємо кількість рейдів, спостерігаємо за рахунками кожного споживача. Тому якщо людина споживала 500 кіловат, а тут різко стала 100, то це привід навідатися в го­сті, – коментують в обленерго.

Штраф нараховується в залежності від завданих збитків і суми доволі значні. 

– Коли ми впіймаємо порушника, він заплатить за всі кіловат-години, які він думає, що украв, – попереджають в обленего. – Краще ці гроші витратити на встановлення багатотарифного лічильника, це дійсно допоможе зменшити суми платежів за електроенергію.

У свою чергу комерційний директор ОКВП «Дніпро-Кіровоград» Олександр Головченко вважає встановлення магніту ганебним методом економії, який прирівнюється до злочину. Каже, люди крадуть до 30% води, яка постачається до багатоквартирних будинків. А це для підприємства приблизно два з половиною мільйони гривень на місяць.

– Маючи гроші (бо магніти зараз дорого коштують) і відсутність совісті, люди таким чином використовують воду і за неї не платять. До цього ми фіксували одиничні випадки, а коли ціни на всю комуналку виросли, люди масово почали їх купувати. Якщо раніше знаходили один-два магніти на під’їзд, то зараз «відрами» знімаємо, – каже посадовець.

Для виявлення порушників підприємство з серпня цього року почало встановлювати контрольні стрічки-індикатори. Якщо до водоміра підносився магніт, вони змінюють свій колір із чорного на оранжевий.

– Потім ми розпломбовуємо цей водомір, переводимо споживача на норму і змушуємо робити позачергову повірку водоміра, яка коштує близько 150 гривень, – розповідає про покарання Головченко. – Була бабуся, у якої зняли магніт. Так вона каже: «Люди добрі порадили». Вона раніше використовувала чотири куби, а після встановлення магніту – два. Порахувала, що зекономила 24 гривні в місяць, за рік – триста гривень. Але скільки сорому набралася і головного болю. І зараз вона по нормі за дев’ять кубів платитиме 115 гривень. Хіба воно того вартувало? Був також випадок у багатодітній родині: мама, тато і п’ятеро дітей. По розрахунках вони використовують два куби. Викликаємо батька і питаємо: «Як ви умудряєтеся з такою кількістю людей використовувати тільки два куби води за місяць?». Він очі опускає і каже: «Економимо». Загалом через магніт сімейний бюджет може «схуднути» від 400 до 1000 гривень.

Із підприємствами-порушниками процедура покарання набагато складніша і штрафні санкції серйозніші – від 6 до 260 тисяч гривень.

– Був випадок, коли відділення банку отримало штраф на 12 тисяч гривень, – пригадує комерційний директор. – Засіб обліку у них був у підвалі. Двоє слюсарів сиділи у цьому підвалі і грали в доміно. Один із них каже: «Директору банку щодня миють машину, це ж усе іде через лічильник, а давай ми в трубі зробимо відгалуження мимо лічильника і митимемо машину безкоштовно».

Натомість Олександр Головченко каже, що краще вдаватися до законної економії. Перший шлях – активно використовувати субсидії. Зараз із 96 тисяч кіровоградських абонентів близько 30 тисяч вже отримують субсидії. Другий варіант – змінити свої звички у споживанні.
e-max.it: your social media marketing partner