«Велта» зупинилася: держава душить одне з найпотужніших підприємств Кіровоградщини

,

2512Єдиний у державі приватний гірничо­збагачувальний комплекс із видобутку титанової сировини «Велта», що у Новомиргородському районі, заявляє про тиск із боку держави. На підприємстві кажуть, можновладці, використовуючи адмінресурс, банально здійснюють перерозподіл ринку. Якщо у «Велти» відберуть ліцензію – вона зупиниться, а півтисячі людей опиняться на вулиці. Не виграє від цього і регіон, адже підприємство є одним із потужних платників податків. Аби цього не допустити, працівники вийшли на акцію протесту. Кількасот людей учора пікетували під стінами облдержадміністрації.

–Нас на підприємстві працює 500 чоловік. Завтра­післязавтра нас можуть звільнити. Що нам робити? Де ми зараз шукатимемо роботу? Що буде з нашими сім’ями? Наш депресивний Новомиргородський район живе завдяки «Велті», сотні людей заробляють там собі на життя нормальні гроші. А тепер усе закривається. Ми в розпачі, – обурюється працівник «Велти» Олександр Лазарєв.

Учора минув третій день, як підприємство повністю зупинило свої потужності. Причина полягає в наказі Державної служби геології та надр України, яким зупинено дію спеціального дозволу на право користування надрами.

– По­перше, служба зобов’язала компанію фактично отримати новий спеціальний дозвіл з іншими запасами корисної копалини, хоча згідно з чинним законодавством надрокористувач не зобов’язаний, а має право на власний розсуд вчиняти такі дії. Дана вимога не тільки супере­чить законодавству, але й при її виконанні компанія понесе мільйонні незаплановані витрати.

По­друге, отримати дозвіл на промислові відходи, який Верхов­на рада скасувала ще у 2014 році в рамках прийнятого закону щодо скорочення кількості документів дозвільного характеру, – пояснюють у компанії і додають, що отримавши такі вимоги, одразу звернулися до суду.

– Уже відбулося кілька судових засідань, але на жодне з них представники служби не з’явилися. Та, не дивлячись на те, що компанія намагається довести свою правоту в правовому полі, Державна служба винесла наказ про зупинку дії ліцензії, – розповідають у «Велті» і зауважують, що буквально за день до підписання наказу компанія сплатила близько 2,5 мільйонів гривень податку на надра…

У таких діях влади підприємство вбачає навмисне блокування його роботи для перерозподілу титанового ринку.

Тим часом працівники «Велти» заявляють, якщо найближчим часом компанія не матиме змоги відновити свою роботу, вони підуть під стіни Президента і Кабміну. Іншого виходу люди просто не бачать.
e-max.it: your social media marketing partner