В Олександрівці побилися міліціонери

,

1671Інцидент між двома працівниками міліції стався ще торік у березні. Дільничний інспектор Олександрівського райвідділу міліції Євген Попруга заявляє, що його до непритомності душив майор із обласного управління МВС Олександр Гриценко.

Конфлікт стався 14 березня минулого року. Того дня вранці старший інспектор з особливих доручень УМВС в області Олександр Гриценко разом із колегою прибув із перевіркою до Олександрівського райвідділу міліції. Там виник конфлікт із помічником дільничного інспектора Євгеном Попругою. Бо той, як пояснює сам, був на робочому місці не в форменому одязі та без посвідчення працівника міліції.

– Я знаходився на своєму робочому місці, – розповідає потерпілий Євген Попруга. – Виникла сварка. Після неї я вийшов із райвідділу, стояв біля сходів. Вони вийшли з приміщення і намагалися мене затягнути в свій службовий автомобіль, хотіли відвезти в управління, щоб звільнити з органів внутрішніх справ. Тоді я схопився за поручні, а Гриценко почав мене душити, після чого я знепритомнів. Прийшов до тями вже в реанімації.

– Я була неподалік у магазині. Коли почули галас – усі вискочили подивитися, що трапилося. Те, що ми побачили – було дуже страшно, – пригадує свідок Ірина Назаренко. Він лежав непритомний. Продавчиня з магазину почала обливати його водою. Але Женя був у дуже тяжкому стані. Все закінчилося, коли приїхала швидка. Мій син бачив набагато більше, проте свідчити зараз не може, бо знаходиться за кордоном.

Як повідомив «КП» прокурор обласної прокуратури Володимир Приходько, у Гриценка дуже впливова посада – він періодично виїздить до районних відділів, перевіряє стан законності дисципліни працівників міліції, може ініціювати питання щодо притягнення їх до дисциплінарної відповідальності.

– У нього є коло службових обов’язків і прав, якими він може кори­стуватися. Тому я неод­норазово клопотав, щоб його відсторонили від виконання службових обов’язків на два місяці. Олександрівський суд мені відмовив, навіть не захотів оголосити клопотання. Я також заявив про відвід головуючого судді. В цьому проханні мені також відмовили, – розповідає Володимир Приходько.

За словами прокурора, після відмови відсторонити Гриценка від служби, свідки почали змінювати покази на його користь. Якщо на стадії досудового розслідування ніхто зі свідків не казав, що потерпілий перший почав бійку, то вже на стадії судового слідства вони заперечують свої слова. Але є відеодоказ, відзнятий перехожим, на якому чітко видно, як Гриценко душить Попругу.

Сам Гриценко і його захисник спілкуватися з журналістами відмовляються. Кажуть, свою думку висловлюватимуть вже в дебатах. Тим не менш за захист майора стало обласне управління міліції. Прес-служба відомства має власну версію інциденту. Там підтверджують, що того дня була сутичка, але винний у бійці не Гриценко, а Попруга.

– Працівники інспекції особового складу УМВС області перебували в службовому відрядженні в Олександрівському районному відділі. Під час перевірки вони встановили деякі порушення, на що вказали відповідним працівникам. Однак, не погодившись із виснов­ками перевірки, один із працівників вийшов із адмінбудівлі й покликав свого родича. Удвох вони почали наносити тілесні ушкодження інспекторам. Євгена Попругу затримали на місці для надання пояснень. Його родич утік із місця події. За цим фактом відбулася перевірка. Попругу звільнили з органів внутрішніх справ. Відносно нього відкрито провадження по хуліганству. Дії Гриценка кваліфікували як перевищення службових повноважень, – зазначила прес-секретар обласного управління міліції Віталіна Бевзенко.

У прокуратурі натомість додають, що дії Олександра Гриценка кваліфікують за частиною 2 статті 356 Кримінального кодексу – перевищення влади або службових пов­новажень, якщо воно супроводжувалося насильством, застосуванням зброї або болісними і такими, що ображають особисту гідність потерпілого, діями. За цією статтею передбачено покарання у вигляді позбавлення волі терміном від трьох до восьми років із позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.
e-max.it: your social media marketing partner