Яриніч про Держбюджет-2015: Лікарні Кіровоградщини залишаться без засобів для існування

,

У народного депутата Костянтина Яриніча є серйозні побоювання відносно того, що низка медичних закладів України, зокрема і Кіровоградської області, от-от залишиться без засобів для існування. Причина виникнення такої ситуації – «колізія у бюджеті», як називає це сам нардеп, котру, за його словами, треба терміново вирішити.

– Згідно з прийнятим бюджетом, з державного фінансування знято 107 відомчих лікувальних закладів. Ці медустанови обслуговують більше мільйона громадян, у них працює понад 20 тисяч медичного персоналу. У Кіровоградській області, до прикладу, таких закладів – п’ять, – зауважує нардеп і уточнює, що три відносяться до «Укрзалізниці» – у Знам’янці, Помічний і Гайвороні, ще два – медсанчастини у Смоліно та Кіровограді.

Яриніч вважає, що проблема полягає в тому, що з державного фінансування ці заклади зняли, але місцева влада взяти їх на свій баланс ще не встигла. Тож фінансування з місцевих бюджетів на цей рік для таких закладів не передбачено.

– Що це означає? Що лікарі та інші працівники цих установ залишаться без заробітних плат, що жодних коштів на утримання закладів виділено не буде. Фактично, медики залишаться без засобів для існування, а хворі – без можливості отримувати своєчасну та якісну медичну допомогу, – пояснює екс-очільник обласного онкодиспасеру.

– Зараз я готую законопроект, в якому будуть прописані всі потрібні кроки задля того,  аби подібні ситуації більше не виникали, – повідомив нардеп.

Як нещодавно повідомляла «КП», у селищі Смоліному Маловисківського району вже почалися проблеми. Тамтешні жителі влаштували пікет, на якому заявили, що за нинішньої ситуації їхня медико-санітарна частина перебуває під загрозою закриття. Якщо влада найближчим часом не вирішить питання, люди обіцяли перекрити трасу державного значення.

Тим часом в облдержадміністрації запевняють, що не закриватимуть відомчі лікарні. Навпаки, чиновники нині шукають оптимальні шляхи вирішення проблеми.
e-max.it: your social media marketing partner