На Кіровоградщині знайшлося два міста, де безкоштовно роздають житло

, Олена Сідорова

4531Два міста на Кіровоградщині потрапили в список міст, де безкоштовно можуть надати житло і де тамтешні приймуть нових жителів з розкритими обіймами, пише «Експрес». Це – місто-привид Цукроварів, що в Добровеличківському районі, та сонне місто районного значення Долинська.

У містечку Цукроварів є магазини, школа, величезна кількість порожніх багатоповерхових будинків, проте немає найголовнішого – людей.

Жителі містечка почали тікати звідти, коли на брухт порізали тоді найбільший і найсучасніший в Україні цукровий завод та кондитерську фабрику. Тепер порожні вулиці поросли бур‘яном, а вітер носить у дворах перекотиполе.

Зараз в Цукроварові живе близько сотні осіб, хоча раніше було шість тисяч. Величезна кількість порожніх багатоповерхівок з поіржавілими комунікаціями. Води, газу, опалення, каналізації в будинках немає. Воду носять з криниці, а для того, щоб зігрітися взимку, рубають дрова, в квартирах встановили буржуйки.

Жителі вважають, що місто почне процвітати не за допомогою грошей, а за допомогою людей, і дуже сподіваються, що незабаром квартири пустувати не будуть.

Долинська – сонне місто з населенням 20 тисяч чоловік, яке більше нагадує село. Тут знаходиться наймасштабніший за всю історію України довгобуд – Криворізький гірничо-збагачувальний комбінат окислених руд, тільки держава його не може добудувати вже більше 30 років.

Колись Долинську планували перетворити на великий промисловий центр. Зараз же недобудований комбінат вважається українською Вавилонською вежею. На комбінаті досі працює 700 чоловік.

Долинську одночасно можна назвати і перспективним містом, і депресивною дірою України. З Кіровограда сюди ходить автобус всього лише один раз в день – жахливого вигляду ЛАЗ, який в дорозі розвалюється на частини.

Тамтешні жителі сподіваються, що колись підприємство запрацює на повну, а житло молодим сім’ям, обіцяють, даватимуть безкоштовно.
e-max.it: your social media marketing partner