Льовочкін: За допомогою Франції і Німеччини Україна має виконати Мінські угоди

,

4677Французька версія американського видання «The Huffington post» опублікувала колонку одного з лідерів «Опозиційного блоку» Сергія Льовочкіна. Зокрема, у ній мова іде про вирішення конфлікту на сході країни, пишуть «Українські новини».

«У найближчі тижні для моєї країни з’явиться вікно можливостей завершити конфлікт і насилля, які роздирають її останні два роки. Але якщо українські політики не діятимуть рішуче, це вікно закриється.

Необов'язкове до виконання голосування в Національній Асамблеї минулого тижня, що закликає до зняття санкцій із РФ показує, наскільки критичним є таймінг, щоб Україна використала шанс для досягнення миру. Хоча 27 квітня і не було достатньої кількості депутатів для кворуму, але той факт, що більшість присутніх проголосувала за зняття санкцій свідчить про те, що друзі України втрачають терпіння. Світові потрібні не тільки друзі, але й політична воля.

Угода «Мінськ-2», підписана на початку лютого минулого року, навіть якщо воно не ідеальна, все ж вказує дорогу до миру. Разом із Францією і Німеччиною Україна і Росія домовилися про умови, які також передбачають зобов'язання з боку України. Серед них – зміни до Конституції та проведення місцевих виборів у Донецькій та Луганській областях.

Не всі політичні сили в Україні підтримують виконання Мінських угод. Нинішній парламент, обраний у розпал військових дій, і партії, що сформували більшість, використовували військову риторику і камуфляж у передвиборній риториці. Незважаючи на це, сьогодні треба зупинитися від критики Мінських угод і почати їх виконувати, оскільки мир має абсолютний пріоритет.

Кожна з революцій, які відбувалися в Україні за останні 12 років, була результатом того, що центральна влада зловживала своїми повноваженнями. Але, незважаючи на можливості реформування системи, після подій Евромайдану 2013-2014 не зроблено абсолютно нічого для формування конституційних основ балансу влади, а головне – важливого перенесення повноважень і ресурсів з центральної влади в міста і регіони. Для ефективного розвитку Україні необхідні реформи і мир.

Зараз сторони конфлікту за участю Франції та Німеччини продовжують докладати зусиль для повного припинення вогню і завершення обміну полоненими.

Наступним важливим етапом у врегулюванні ситуації на Донбасі стануть місцеві вибори, які повинні пройти за українськими законами під моніторингом ОБСЄ. Вони дозволять сформувати легітимну владу в Донецьку і Луганську, а ткож передадуть контроль над прийняттям рішень від військових до цивільних, метою яких повинно стати відновлення зруйнованих війною регіонів.

Таким чином, зараз є всі можливості та інструменти прийняття рішень для виконання сторонами Мінських угод, щоб в нашій країні настав міцний мир. Необхідна лише політична воля.

Новий уряд, створений після відставки Арсенія Яценюка, для досягнення результату має ще менше часу, ніж його попередники. Українці довели свою готовність до боротьби, але зараз наші громадяни вимагають миру. Тільки коли замовкнуть гармати, Європа почне розглядати Україну як конструктивного члена великої спільноти, а не як лише постійну проблему, що вимагає уваги.

Наша політична сила «Опозиційний блок» – єдина опозиційна партія, обрана в парламент на останніх виборах. Прихильники «Опозиційного блоку» здебільшого проживають на південному сході України, у безпосередній близькості від території конфлікту. Останні роки ми відчуваємо тиск із боку влади, багато членів нашої партії стали жертвами погроз, насильства і наклепів. Але час підтверджує нашу правоту, в першу чергу в питанні негайного невійськового шляху врегулювання конфлікту на Донбасі.

«Опозиційний блок» розуміє, як багато залежить від того, чи зможе Україна скористатися вікном можливостей. Життя дуже багатьох українців в останні два роки перетворилося на боротьбу за виживання.

Ми вимагатимемо від нового уряду діяти, а не обмінюватися звинуваченнями, займатися реформами, а не вигадувати приводи, чому нічого не виходить. Ми сподіваємося, що друзі України продовжать переконувати офіційний Київ у необхідності термінових дій.

Кілька днів тому Україна відзначала 71 річницю Дня Перемоги. 9 травня 1945 року разом із нашими союзниками ми перемогли фашизм. Зараз, у новому столітті, значимість і відчуття тієї перемоги здаються далекими. Зараз, перемога починається з простого благословення миру, щоб ми знову почали відбудову нашої країни», – написав Льовочкін.

 

Читайте колонку «Avec le soutien de la France et de l'Allemagne, l'Ukraine doit appliquer les Accords de Minsk II, au nom de la paix» мовою оригіналу.

e-max.it: your social media marketing partner