Мера Гайворона, який попався на хабарі, відпустили під заставу

, Олена Сідорова

4725Міського голову Гайворона Романа Волуйка, якого цього тижня затримали на хабарі, відпустили під заставу в сумі 400 тисяч гривень. Таке рішення прийняв один із судів Одеси вчора, 19 травня, повідомили «КП» власні джерела у міській раді. Тим часом «КП» вдалося з’ясувати деталі справи і вийти на підприємство, представник якого пропонував меру хабар.

Водночас у військовій прокуратурі Південного регіону уточнили, що розмір застави складає 413 тисяч гривень.

 

Як писала «КП», оперативники столичного Управління захисту економіки Національної поліції України спільно з військовою прокуратурою затримали на робочому місці міського голову Гайворона 40­-річного Романа Волуйка під час отримання хабара у вівторок близько третьої години дня.

З’ясувалося, що гроші мер вимагав за виділення двох земельних ділянок у межах міста. Свою допомогу, за версією Нацполіції, він оцінив у чотири тисячі доларів.

«У зв’язку з тим, що для громадянина це була завелика сума, міський голова погодився на одержання неправомірної вигоди частинами. У службовому кабінеті очільника міста й затримали», – повідомили «КП» у Нацполіції України.

У військовій прокуратурі Південного регіону «КП» тим часом повідомили, що насправді міський голова Гайворона вимагав не чотири, а п’ять тисяч доларів. І затримали його «на гарячому».

«Він «запросив» за виділення земельної ділянки від представника підприємства п’ять тисяч доларів. Під час одержання частини хабара в сумі дві тисячі доларів його затримали «на гарячому». Предмет неправомірної вигоди вилучено», – наголосили у військовій прокуратурі.

Гайворонські ж правоохоронці про затримання мера навіть не здогадувалися.

– Все, що ми знаємо, це те, що написали у ЗМІ. Нам не повідомляли ні про проведення слідчих дій, ні про результати, ні про затримання… – сказали «КП» у прес­службі Гайворонського відділення Голованівського відділку поліції.

На робочому місці Волуйко з дня затримання не з’являється. У приймальні міськради за шефа стоять горою і про затримання начальника вперто мовчать.

– Чому його немає на робочому місці – інформацією не володію. Немає його з вівторка. Де він зараз – не знаю. Причину відсутності на роботі також не знаю. Що було вчора (17 травня – «КП») – інформацією не володію, – відповіла «КП» працівниця міськради.

Натомість за будь­якими коментарями, на які має відповідати міський голова, у приймальні направляють до секретаря міськради Олександра Ковтонюка.

Упродовж кількох днів «КП» намагалася зв’язатися із в.о. мера, але той не відповідав. Поговорити із Ковтонюком вдалося лише тоді, коли газета зателефонувала на його особистий мобільний.

– Під час затримання я був на засіданні постійної профільної комісії, – розповів він «КП». – У той час до нього прийшли правоохоронці, після чого забрали в Одесу в слідчий ізолятор. Зараз із ним працюють два адвокати – один із Кіровограда, інший із Одеси. Поїхала туди і його дружина.

Втім, секретар міськради не вірить у те, що Волуйко – хабарник. Більше того, каже, ту земельну ділянку, за яку пропонували кошти, будь-хто міг отримати безперешкодно.

– Право оренди те підприємство вже отримало, торги організовувала і призначала учасників обласна товарна біржа, – пояснює Ковтонюк. – Я просто не бачу, за що там можна було взяти хабара. Земля була вільною багато років. Враховуючи вартість тієї ділянки і її значимість, її можна було отримати без проблем. Абсолютно не вірю, що він міг погодитися на хабар.

Як вдалося з’ясувати «КП», землю, площею 12 соток біля центральної дороги, хотіло отримати під промислове виробництво ТОВ «Український центр навчання та профільного розвитку», яке зареєстроване у Києві. Раніше ця фірма займалася курсами та освітніми програмами. Аби пролити світло на ситуацію з хабарем, газета зателефонувала й туди.

– До липня минулого року ми працювали під назвою «Український центр навчання та профільного розвитку». Потім нам сказали, що підприємство розформовується. Працівники залишилися, назву ми трохи змінили, діяльність продовжується, а юридичні особи інші. Чим зараз займається колишня юридична особа під назвою ТОВ «Український центр навчання та профільного розвитку» – нам не відомо, – розповіла працівниця реорганізованого Центру.

У Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-­підприємців та громадських формувань значиться, що тепер ТОВ «Український центр навчання та профільного розвитку» займається переважно оптовою торгівлею продуктами харчування, напоями та тютюновими виробами. Керівником є кандидат юридичних наук, докторант кафед­ри кримінального права Національного університету «Юридична академія України імені Ярослава Мудрого», полковник юстиції Олександр Сарнавський.

Проте вийти на самого представника підприємства, який пропонував хабар Волуйку, за вказаним офіційним телефоном «КП» не вдалося. Слухавку підняв чоловік, який спочатку підтвердив, що «КП» звернулася за правильною адресою, але коли зрозумів, з якого приводу – навідріз відмовився спілкуватися і сказав, що підприємства фактично не існує.

– З якого ви питання? Хабара в Гайвороні? Зараз я не готовий вам відповісти на це питання. І взагалі – ви подзвонили на особистий телефон, який не стосується фірми. Ну і що, що телефон вказаний в державному реєстрі для зв’язку із підприємством? Зараз підприємство нічим не займається, – відрізав співрозмовник і не забажав представлятися…

Нагадаємо, приватний підприємець Роман Волуйко став міським головою Гайворона за списками «Батьківщини» торік у жовтні. За даними ЦВК, він набрав 33,1% голосів виборців.

«Батьківщину» в області очолює голова облради Олександр Чорноіваненко.

Зараз правоохоронці вирішують питання про повідомлення Волуйку про підозру у вчинені кримінального правопорушення, передбаченого частиною 3 статті 368 Кримінального кодексу – «Прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою» та обрання запобіжного заходу. Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі терміном від п’яти до десяти років із позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю до трьох років, із конфіскацією майна. Досудове розслідування триває.

 

Уточнення: кандидат юридичних наук, докторант кафед­ри кримінального права Національного університету «Юридична академія України імені Ярослава Мудрого», полковник юстиції Олександр Сарнавський не є керівником ТОВ «Український центр навчання та профільного розвитку».

e-max.it: your social media marketing partner