Ларін: Я хочу знати, хто убивав людей на Майдані. Хто убив нашого земляка Чміленка

,

1806Народний депутат України від «Опозиційного блоку», екс-очільник Кіровоградської області Сергій Ларін дав відверте інтерв’ю Кіровоградському інтернет-телебаченню. Уперше за тривалий час. Пояснює, спеціально уникав широких публічних заяв і коментарів у медіа – хотів, аби нова влада, яка прийшла на хвилі Майдану, мала змогу проявити себе. Проте рік минув, а результату – нуль. Ні реформ, ні миру, тільки катастрофічне зубожіння людей.

Де реформи?
Ларін говорить, що ситуація могла б бути іншою, якби нова влада виконала свої передвиборчі обіцянки – реалізувала такі життєво необхідні країні реформи. Однак на заваді стоять непрофесіоналізм і небажання припинити грабувати свій народ.

– Ми дали новій владі, яка прийшла на хвилі Майдану, рік, щоб вона показала, на що здатна. Але що маємо натомість? Чи стало кращим життя простої людини – пенсіонера, вчителя, лікаря? Ні! Влада обіцяла провести реформи, але жодної так і не провела. Вона обіцяла провести децентралізацію, віддати територіям більше повноважень, щоб вони могли розпоряджатися своїми коштами, – цього не було зроблено. Конституційна реформа не проведена.

Мій французький колега говорить, що потрібен час. Я ж йому відповідаю: скільки часу треба, щоб вони припинили красти? Заважає їм одне – вони не хочуть цього робити! – переконаний народний депутат. – На ті пенсії і зарплати, що люди сьогодні отримують, а вони заморожені з 2013 року, хіба можна прожити?! Як мамі зібрати в школу дитину? Учора я подивився в магазині, що один тільки ранець коштує від 300 до 1200 гривень! Ціни на все: на ліки, продукти – ростуть, а зарплати і пенсії залишилися ті ж самі, – констатує народний депутат.

Кіровоградці без автобусів, Лісопаркова без дерев…
Непробудний безлад відбувається і на місцях. Ларін каже, ні голова облради Олександр Чорноіваненко, ні в.о. мера Кіровограда Іван Марковськой за рік часу теж ні на що не спромоглися. Натомість довели до банкрутства транспортне підприємство, фактично знищили соціальні магазини й аптеки, а на Лісопарковій знову дерибан землі.

– Що зроблено для того, щоб стабілізувати ситуацію, яка склалася сьогодні, зокрема і в нашому регіоні? Нічого! Соціальні магазини, соціальні аптеки фактично знищили! А це якраз те, що сьогодні потрібно людям, як ніколи... Зате у Лісопарковій почалася вирубка лісу і розгорнулося будівництво, – перераховує «надбання» нової влади екс-очільник регіону.

– Коли я був губернатором Кіровоградщини, чесно кажучи, я це вперше скажу, то, так би мовити, в ручному режимі не дозволяв там будуватися. Поки в місті був Саінсус, там не було жодного будівництва. Все почалося саме зараз. Поясніть мені, що заважало їм? Заважала влада, та, яка була, заважав губернатор, мер міста. Щоб цього безчинства не було, ми ініціювали скасування рішень, ми ходили в суди, займалися з прокуратурою…

Очевидно, сьогодні до влади в місті прийшли ті люди, які мають безпосередній стосунок до ділянок у Лісопарковій зоні, – заявив Ларін.

Новому губернатору не заздрю
Сергій Ларін зізнається, що не заздрить нинішньому очільникові Кіровоградщини Сергію Кузьменку. Каже, добре пам’ятає той непростий час, коли й сам став головою облдержадміністрації у 2010-му, коли всі зусилля довелося покласти на вибудову чіткої вертикалі влади, на налагодження тісної співпраці з керівниками районів та мерами міст, аби всім працювати в унісон на благо регіону.

Сьогодні ж, визнає, повернулося те, що було на момент його приходу: керівниками районів стали випадкові люди, бо мали правильні партквитки. Про професіоналізм ніхто, очевидно, навіть не думав.

В аналогічній ситуації нині і новий керівник області Сергій Кузьменко. Ларін наголошує, завжди готовий надати йому підтримку, адже Кіровоградщина була, є і буде пріоритетом його депутатської діяльності.

Саме тому ініціює створення у парламенті групи «Кіровоградщина».

– На цю тему я розмовляв уже із багатьма депутатами. І не має значення, яку політичну силу вони представляють – «Народний фронт», «Опозиційний блок» чи «Блок Петра Порошенка»… Головне, щоб ми об’єдналися і могли впливати на бюджет, щоб закладалися кошти на соціальний розвиток Кіровоградщини. Щоб ми могли спільно прийняти постанови чи закони, які б допомагали вирішувати проблеми територій. Тобто, ті рішення, які були б націлені на захист людей в області, – зазначив він. – Ми повинні направити свої зусилля на те, щоб допомогти людям у найважчий період нашої історії.

Першим завданням майбутньої депутатської групи «Кіровоградщина» Ларін бачить розробку регіональної програми зі збереження робочих місць. Каже, якщо раніше, коли він був керівником області, ледь не щотижня відкривалися нові підприємства і стояло завдання створювати робочі місця, то в нинішніх умовах – пріоритет їх зберегти, адже від цього залежить добробут кожної родини.

Завжди працював на людей і для людей
Одні сьогодні тепло згадують Ларіна на посаді голови Кіровоградської облдержадміністрації, інші – навпаки. Таку полярність думок екс-губернатор пояснює просто: коли керуєш таким великим регіоном, з’являється як багато друзів, так і невдоволених. Каже, це – природньо.

– Уся моя робота на посаді голови облдержадміністрації спрямовувалася на людей. Це і програма «Купуй кіровоградське» для розвитку економіки, і «Гаряча лінія», на яку людина могла звернутися й отримати не просто якусь відповідь чи відписку, а реальну допомогу. І ціла низка соціальних програм, встановлення десятків дитячих і спортивних майданчиків, відкриття і ремонти лікарень, перинатальний центр, театр, – розповідає Ларін і зізнається, що зараз із ностальгією згадує про ті напрацювання і плани, які ще мав намір втілити.

Фонду «Розвиток Кіровоградщини» і «Гарячій лінії» бути
Фонд «Розвиток Кіровоградщини», створення якого свого часу ініціював Ларін, допоміг тисячам жителів області, а також реалізував десятки соціальних і не лише проектів. Проте рік тому, відразу після зміни влади, у фонд потяглася низка перевіряльників – шукали злочин. Втім, не знайшли. Ларін каже, блокування роботи фонду – це політичні переслідування і тут же зауважує: попри все «Розвиток Кіровоградщини» відновить свою роботу.

– «Розвиток Кіровоградщини» почали підозрювати в якихось незрозумілих діях, проводити перевірки… Дій­шло до того, що перевіряючі задавали працівнику питання, навіщо дідусеві – ветеранові Великої Вітчизняної війни – автомобіль, який ми купували за кошти фонду… Це абсурд! – розповідає екс-очільник регіону й наголошує, що після завершення всіх безпідставних перевірок «Розвиток Кіровоградщини» запрацює знову. Відновить свою роботу й «Гаряча лінія» Ларіна.

– Ми відновимо «Гарячу лінію» і так змушуватимемо чиновників працювати – щоб кожен, хто звертається до них, відчував себе людиною у сьогоднішній складній ситуації, – зазначив народний депутат.

Братиму участь у місцевих виборах
–Я братиму участь і допомагатиму своїм однопартійцям обратися до місцевих органів влади: в обла­сну, районні і в міські ради. Ми зберемо сильні команди й захищатимемо інтереси жителів. Ми продемонструємо, що працювати на людей дійсно можна. Вважаю, та влада, яка є сьогодні, м'яко кажучи, неефективна і непрофесійна, – говорить нардеп і відверто пояснює, чому «Опозиційний блок» зараз не формує фракцій у радах.

– Тут фактично одна велика людська причина – страх за життя й здоров'я тих, хто нас сьогодні підтримує. Усі ми бачимо, яка зараз обстановка у країні. Бути в опозиції нині просто небезпечно, – відкрито говорить Ларін. – Тому, наше завдання сьогодні – це підготовка до місцевих виборів і формування повноцінних команд у радах усіх рівнів. Ми втілюватимемо в життя ті програми, які реалізовували й раніше, у першу чергу соціальні.

Я хочу знати, хто убивав людей на Майдані. Хто убив нашого земляка Чміленка
Говорив в інтерв’ю Сергій Ларін і про події минулорічної давнини на Майдані. Уперше кіровоградському медіа він розповів про свою участь у врегулюванні конфлікту, а також, якою бачить Україну у майбутньому. Водночас народний депутат підкреслив, що за все, що відбувалося і нині відбувається в державі відповідальність несуть президент і прем’єр-міністр.

– Я дуже хочу знати, хто убив людей на Майдані. Так само я хочу знати, хто спалив десятки людей в одеському Будинку профспілок… Я хочу почути від нинішньої влади відповіді на ці запитання. Де розслідування? Де винні люди? Де покарані? Якщо ми говоримо про трагічні роковини, я хочу знати відповідь. Адже загинули люди, загинув наш земляк Вік­тор Чміленко, і я хочу знати, хто їх убив, – заявив народний депутат.

– За тиждень до трагічних подій була створена робоча група. До неї входили нинішній міністр МВС Аваков, у тому числі я як заступник глави Адміністрації Президента, а також народні депутати. Це було днів за десять до трагедії. Ми йшли на мирне вирішення конфлікту. Я займався звільненням затриманих людей, а це три чи чотири сотні чоловік, а також звільненням адміністративних будівель. На жаль, радикальна частина Майдану 18 лютого, у вівторок, пішла великою ходою. Події, що тоді відбулися під Верховною радою, практично перекреслили всі наші напрацювання. Хоча, як мені тоді здавалося, я робив усе для мирного вирішення конфлікту і все йшло до того. Про побиття студентів на Майдані я дізнався, як і більшість українців, вранці з новин. Цього неможна було допускати. Я про це говорив, – повідомив Сергій Ларін і додав, що так само, як і всі українці хоче, аби нарешті були встановлені особи, які не тільки загубили десятки життів на Майдані, а й спровокували те жахіття, що відбувається сьогодні на сході.

Про війну на Донбасі екс-очільник Кіровоградщини говорить дуже емоційно, адже там і нині живе його мама. Каже, коли старші люди повторювали: «Головне, щоб не було війни», ми не розуміли цього. Сьогодні ж війна прий­шла у тисячі сімей – в одні скаліченими солдатами, в інші – «похоронками», в треті – зруйнованим життям…

– Для того, щоб був мир, треба всім дійсно цього хотіти. У першу чергу тим, хто знаходиться при владі. Влада сьогодні списує всі проблеми, недоробки, невміння й небажання працювати на війну. Зупиніть війну і покажіть! Ми говорили про мирні переговори, про те, що треба сідати за стіл і домовлятися. Ви пам'ятаєте, що відповідали: «Ми з тими не сядемо». Але врешті-решт сіли. І якщо всі ми будемо говорити про мир, то настане мир. Якщо ж говоритимемо про війну – вій­на триватиме, – вважає народний депутат.

Українську армію Ларін називає захисниками, але констатує: хлопців часто підставляють під кулі.

– Українська армія – це захисники українського народу. На жаль, сьогодні керівництво нашої армії, м'яко кажучи, віддає такі накази або ставить армію в таке становище, коли гинуть сотні і тисячі людей, як це відбувалося в іловайському, дебальцівському котлах, – каже він і додає, що зараз найголов­ніше думати про мир і про збереження країни. – Треба думати про мир. Треба розуміти, що Україна – велика країна. З Кримом, з Донбасом, зі Львовом, з Одесою, з Черніговом, Сумами...

Насамкінець Ларін зауважує, що державі потрібна проукраїнська влада – люди, які не лише розмовляють українською мовою, а й дійсно думають про Україну. Люди, які не повин­ні орієнтуватися ні на Росію, ні на Штати, ні на Німеччину, ні на НАТО, а ті, хто орієнтуватиметься лише на Україну, хто робитиме ті кроки, які будуть направлені лише на благо людей в Україні.
e-max.it: your social media marketing partner