Сергій Ларін: Сьогодні влада самоусунулася. Людей довели до відчаю

,

2227Зустріч із народним депутатом Сергієм Ларіним відбулася минулого тижня. За короткий час із ним вдалося обговорити чимало важливих як для області, так і для країни питань. Не дивлячись на нинішній стан справ у регіоні, Ларін продовжує вірити: Кіровоградщина може і повинна стати успішною територією. Адже потенціалу насправді достатньо – він це довів у час, коли очолював область. Зараз же, вважає Ларін, не вистачає чи то бажання, чи то зусиль влади займатися регіоном.
 

Сергію Миколайовичу, до вас як до народного депутата жителі області часто звертаються?


Сергій Ларін: Знаєте, я щомісяця отримую чималу кількість звернень від людей із усієї Кіровоградщини. Ці звернення дуже різні за своєю суттю, за проблемами, але єдині в одному – це крик душі. Люди розуміють, що влада самоусунулася, їх ніхто не чує, повний безлад і безвідповідальність! Проблеми людей навіть ніхто не збирається вирішувати! Наприклад, звернення з Ульяновського району. Працівники сортодослідної станції беруться за вила, бо там відбувається свавілля. Дві третини людей скоротили, зменшили заробітну плату... Аби їх почули, вони поїхали під міністерство мітингувати, готові навіть перекрити трасу... Чи зі Злинки Маловисківського району, де люди ставлять блокпости і власними силами захищають свою землю, свій урожай... Де влада, де міліція, де прокуратура? Людей довели до відчаю, їм немає до кого звернутися.

Якщо ж говорити про Кіровоград, то і з міста також надходить багато звернень. Це теж вказує на те, що в обласному центрі влади немає! Після того, як з’явився в.о.мера, знову повстановлювали пивні намети, які ми свого часу прибрали, незаконні гаражі незрозуміло де стоять, міські депутати продовжують шматувати Лісопаркову і так далі. Єдина можливість позбутися такої влади – це змінити її на виборах. Замінити на нормальних людей, які працюватимуть на місто і на його жителів, а не лобіюватимуть особисті інтереси.
 

Сьогодні провідний бізнес області заявляє, що через неповернення ПДВ, змушений буде скорочувати робітників і зупиняти підприємства...


Сергій Ларін: Так ситуація дуже складна. Підприємствам винні десятки мільйонів гривень. Це означає, що бізнесу нічого не залишається, як заморожувати виробництво, зарплати, скорочувати людей. «Червона зірка», «Гідросила», «Креатив» – це бюджетоутворюючі заводи...

Від того, якою буде економіка, залежить усе. Від працюючої економіки буде сильна гривня. Ви пам’ятаєте наші програми: «Центральний регіон», «Купуй Кіровоградське»?.. Завдяки їм, ми відкривали підприємства, створили близько десяти тисяч робочих місць. Реальних робочих місць! Ми запустили і малі підприємства з переробки – це і пілети, і брикети, і молоко, і вода, і цукровий завод, який, доклавши чимало зусиль, нам вдалося відновити в Олександрівці, а чинна влада призвела до його закриття.

Щоб регіон жив, ним потрібно займатися день у день. А що ми маємо: борги із заробітної плати нині становлять 40 мільйонів гривень! Тільки з початку року вони зросли приблизно на 20 мільйонів. Офіційне безробіття в області – 20 тисяч осіб. Це дорівнює населенню цілої Знам’янки. Уявіть собі, ціле місто без роботи! І це офіційні дані. А скільки людей сидить без роботи неофіційно? І що, хіба влада створює нові робочі місця, якось дбає про населення?..

Усі ми розуміємо, яке це складне і відповідальне завдання підтримувати стабільну роботу підприємств. В області свого часу ми постійно тримали це питання на контролі. Але зараз цього немає. Хтось вимагає відкати за повернення ПДВ і не розуміє, що від його «позиції» залежать тисячі робітників і їхні сім’ї, які сидять без грошей. Цих копійок і так не вистачає, щоб нормально прогодувати сім’ю, а коли зарплату ще й не платять вчасно, люди опиняються наодинці з проблемами. Адже ніхто не думає, як виживатимуть їхні родини, як вони платитимуть за ту ж комуналку.


Тема комунальних платежів болюча, напевно, не тільки для жителів Кіровоградщини, а й усієї України. Ви парламентарій – представник однієї з гілок влади. От скажіть, що робити населенню? Розраховувати на субсидію?


Сергій Ларін: А ви спробуйте отримати цю субсидію. Те, що сьогодні відбувається, інакше як цинізмом я назвати не можу!

Із першого вересня люди отримають нові платіжки за електрику – світло знову подорожчає. На цей раз майже на 25%.

Як виживати людям із такими тарифами? Я питаю, якщо держава не підвищує доходи людей, яке вона має право підвищувати ціни на комуналку?

Крім того, днями прем’єр-міністр виступив із пропозицією утеплювати квартири. А що ця пропозиція означає насправді? Нас готують до того, що опалювальний сезон буде зір­ваний, що вчасно не закупили вугілля і газ. Звичайно, цим займатися було ніколи, адже перейменовувати міста і вулиці, зносити пам’ятники куди важливіше. При цьому влада говорить про енергонезалежність. А де реальна робота? У цій ситуації екстрено потрібно займатися відновленням, у тому числі, Олександрійського буровугільного комплексу. Так, це не просте завдання і не швидке. Але ж нічого не робиться взагалі. Хоча це була б реальна робота зі створення альтернативних вітчизняних джерел енергії, яких так тепер не вистачає. У нас у «Центральному регіоні» було заплановано будівництво ТЕС на Костянтинівському розрізі до 2017-го. А вони навіть не почали будувати!


Але ж премєр-міністра Яценюка за комунальне питання сьогодні гостро критикують...


Сергій Ларін: Що значить критикують?! Прем’єр-міністр – це, по суті, перша особа, яка відповідає за економіку. І якщо сьогодні він говорить, що будемо знижувати до 16 градусів температуру в оселях, то він реально розуміє, що мабуть газу немає, того немає, іншого... Але замість того, щоб констатувати, він повинен зізнатися, що призвів країну до цієї ситуації, подякувати за увагу і піти на відпочинок, аби обрали нормального прем’єра, який розуміє, як взагалі працює країна. Адже прем’єр-міністр – це, по суті, керівник великого підприємства. Там не треба займатися політикою. Там щодня необхідно займатися економікою, пенсіями, соціалкою, а не розповідати по десять хвилин із екрана телевізора казки про те, що готуйтеся до 16 градусів і утеплюйте житло...


Сергію Миколайовичу, говорячи про економіку, ви також згадали програму «Центральний регіон-2015» широко розрекламовану свого часу. Вважаєте, вона могла б уберегти від кризи сьогодні?


Сергій Ларін: Та програма, яку ми затвердили в 2010-му, виконувалася до 2014 року. Не буду говорити, що на 90%, нехай на 80%. Дай Бог, щоб усі програми, які приймалися і приймаються в області, виконувалися на такому рівні. У жовтні цього року вона саме повинна завершуватися. Якби «Центральний регіон» реалізували так, як в ньому написано, то в Кіровоградській області й у місті Кіровограді сьогодні був би свій оптовий ринок сільгосппродукції, який необхідний і про який ми багато говорили. На буровугільному комплексі відкачали б воду і однозначно почалося б будівництво ТЕС. Ми також хотіли з нуля побудувати нову поліклініку в Бобринці, провести капремонт школи в Докучаєвому та відкрити в Липняжці молокопереробний завод... Те ж саме в Ульяновці – газопровід, який ми почали будувати, на який так нелегко вибили перші гроші, пам’ятаю чотири мільйони на 2012 рік... У підсумку маємо, те, що маємо.


Сьогодні багато уваги, заяв і маніпуляцій навколо перейменування Кіровограда. Що ви думаєте з цього приводу?


Сергій Ларін: Питання про перейменування міста піднімалося багато років. Але я вважаю, що про це можна говорити тоді, коли в місті все добре: люди мають роботу, отримують гідну зарплату, мають можливість нормально відпочивати...

На мій погляд, місто потрібно не перейменовувати, йому необхідно повернути історичну назву – Єлисаветград. Місту дали ім’я при народженні, при заснуванні в 1754 році. Не потрібно вигадувати, нав’язувати якісь інші варіанти. От і все. Ще раз повторюся: якщо мова зайшла про зміну назви, то тільки на Єлисаветград.

До того ж виділили 600 тисяч гривень на громадські слухання. Це тоді, коли на будівництво гемодіалізного центру, на дитячу лікарню або на інші, більш важливі, проблеми, грошей чомусь не знайшлося.

А що чекає після перейменування? Я вам озвучу цифри, а це навіть не сотні тисяч, а мільйони і мільйони гривень, які необхідно буде витратити людям, щоб переоформити документи. За всі ці процедури людям доведеться платити з власної кишені. Про це хтось говорить? Про це всі мовчать. А це черговий удар по людях, по їхній кишені.


Сергію Миколайовичу, з’явилася інформація про те, що ви очолите на місцевих виборах список «Опозиційного блоку» до облради. Це правда?


Сергій Ларін: Однозначно я очолюватиму список до Кіровоградської облради від «Опозиційного блоку». У контексті децентралізації значення облради зростає. Фактично, вона стане органом, який реально управлятиме ситуацією в регіоні, з’явиться більше повноважень. Це дуже важливо. Я вірю, що в новій раді ми сформуємо конструктивну більшість, яка візьме курс на відродження області, прийме програму стабілізації та розвитку Кіровоградщини на п’ять років.


Обласну раду готові очолити після виборів? Зміните мандат парламентарія на статус першої особи в регіоні?


Сергій Ларін: Про це поки дочасно говорити. Це повинні на виборах вирішити жителі області. Зрештою, у людей була можливість оцінити, як було і як стало... Створимо конструктивну більшість, приймемо програму розвитку, наведемо порядок – якщо таке завдання стоїть, то я готовий працювати в регіоні в будь-якій ролі.

e-max.it: your social media marketing partner