Досягати поставлених цілей і знімати ярлики: Про формулу жіночого лідерства розповіла кропивничанка Анна Зарічна

, КП

17272Ця жінка – одна із тих, хто розвіює міфи про те, що дівчатам щось не під силу, що їм не місце в політиці та бізнесі… Анна Зарічна – ініціаторка та співавторка прoекту «Self Made Group», засновниця туристичної агенції «7Heaven», волонтерка, депутатка… Як цього досягає, як усе поєднує, що надихає на це – розповіла в інтерв’ю «КП».

ПРОПАГУВАЛА ЖІНОЧЕ ЛІДЕРСТВО НА КІРОВОГРАДЩИНІ ДО ТОГО, ЯК ЦЕ НАБУЛО ПОПУЛЯРНОСТІ


Після університету, де Анна навчалася на менеджера органів державної влади й управління, два роки працювала у Кіровоградській обласній державній адміністрації.


– У моїй родині були держслужбовці і я з дитинства уявляла себе в стінах державних структур. Уявляла, як буду працювати в обласній раді чи адміністрації. Саме тому після навчання в університеті одразу пішла працювати в Кіровоградську обласну адміністрацію. Пропрацювавши кілька років, зрозуміла, що я все ж таки більше творча людина, яка не любить сидіти на місці. Мені хотілося бути більш корисною, – розповідає Анна.


Вона звільнилася і через де­який час разом із подругами – стилістками Оленою Похиленко та Дариною Броншпіц створили проект «Self Made Group».


– Ми хотіли створити для дів­чат, для жінок школу стилю та етикету. Запустили перший курс «Self Made Group» у 2015 році. І відразу зрозуміли, що попит є, жінки були зацікавлені. Ми почали розвиватися, запрошували спікерів і спікерок на різні теми – психологія, рівність прав, догляд за собою тощо. Мабуть, один із наймасштабніших і водночас найризикованіших для мене проектів – коли ми запросили Машу Єфросініну. Ми ризикували, бо передоплату гонорару платили з власних коштів, сума не маленька. Не знали, скільки буде учасників. Але захід відвідали понад 500 учасниць. І це було круто! Була змістовна, корисна і масштабна зустріч. Ми залучили багато партнерів, підтримували і рекламували нових підприємців, – пригадує співрозмовниця.

 

1726117264


Проект існував близько трьох років. Подібні зустрічі організовували не раз. Запрошували Дашу Астаф’єву, Лесю Нікітюк. Деякі заходи проводили в інших регіонах.


– До першої річниці «Self Made Group» у холі торгового центру «DEPOt Center» організували фотовиставку портретів видатних жінок у Кропивницькому, показали мотиваційний ролик для наших дівчат і жінок. І відверто, я жалкую, що на якомусь етапі ми зупинилися. На той момент я не розуміла, куди далі йти, що робити, чи потрібно це все і де в цьому я. Тому з часом проект припинився. Згадується, що на той момент нас називали і феміністками, і ким тільки хочеш. Тоді тема гендерної рівності ще не була настільки розкритою, – посміхаючись, згадує Анна.

ПОДОРОЖІ НА 7 НЕБО


Майже паралельно із жіночим проектом Анна відкрила власну туристичну агенцію – «7HEAVEN».


17266– Я багато подорожувала, в той час особливо захоплювалась Азією, два рази була в Тибеті, відвідала таку незвичну країну, як Королівство Бутан. Любила і люб­лю туризм. Відвідала понад 40 країн, тому вирішила, що можу ділитися своїм досвідом із іншими. Від самого початку хотілося транслювати, що подорожі можуть бути різногранними – не тільки пакетні комфортні тури, як робили на той момент, коли відкривала агенцію, а й з пригодами, з рюкзачком десь у гори, – продовжує Анна.


Туристична агенція розташована у центрі міста у стильному офісі. Але починалося все з маленьких приміщення та ви­віски.


– Коли я звільнилася з державної служби, пішла у центр зайнятості. Дізналася про програму підтримки малого бізнесу, у рамках якої можливо отримати грант для власної справи. Написала бізнес-план, пройшла навчання і отримала 7000 гривень. Цих коштів було недостатньо, можливо вистачило на якусь офісну техніку, але для мене це була мотивація. Я відразу орендувала приміщення, замовила вивіску і почала працювати. Поступово почали з’являтись клієнти. А через декілька років сталося так, як мріяла, – тепер агенція має ідеальний чудовий простір у центрі міста, – посміхається власниця «7HEAVEN».

17267ПОЛІТИКА – ЦЕ ДРУГИЙ ШАНС РЕАЛІЗУВАТИ ТЕ, ЩО ЗАЛИШИЛА РАНІШЕ


– Це банально звучить, але така правда. Це поєднання дитячої мрії – служіння громаді та підтримка і мотивація жінок. Депутатство для мене – це та сама робота. Тільки тепер я маю можливості порушувати ширші проблеми, допомогти більшій кількості людей. Раніше мені постійно здавалось, що у мене недостатньо досвіду або вік ще не той, що потрібно бути старшою, впливовішою і більш досвідченою. Та інші навіяні суспільством стереотипи, – каже Анна Зарічна.


Попри це вона вирішила спробувати себе у політиці.


– Коли Володимир Зеленський оголосив, що йде у президенти, я захотіла стати частиною цієї команди. Мені хотілося, щоб він, як людина без політичного бекграунду, молодий і цілеспрямований став нашим президентом. Тому я прийшла і сказала, що хочу бути частиною цієї команди, – ділиться з «КП» співрозмовниця.


Анна була довіреною особою Зеленського на президентських виборах.


– Так почалася моя політична історія. Було складно, бо це було зовсім нове для мене. Я не знала, як працює процес передвиборчої кампанії. Але всьому вчилася, тоді мене оточували неймовірні люди, які щиро бажали перемоги нашому кандидату. Згадую, як це було, працювали щоденно не спали до третьої-четвертої години ночі, але результат того вартував. Я люблю, коли є новий досвід. Коли я була в Тибеті, там казали, що чим складніше шлях, тим більше просвітлення. Тому, я думаю, воно того точно вартує, – зазначає жінка.


Від президентської партії «Слуга народу» Анна балотувалася на місцевих виборах і стала депутаткою Кропивницької міської ради.

Робота місцевого депутата.


– У багатьох людей є певні маркери, що якщо жінка або чоловік у політиці, то вони 100% дуже багаті і прийшли лише збагачувати свої статки. Люди часто не розуміють, що місцевий депутат – це той, хто працює на громадських засадах. Депутатська діяльність у мене забирає чимало власного часу. Це щоденна кропітка робота: депутатські звернення та запити, прийоми громадян та зустрічі, робота в депутатських комісіях і робочих групах, – пояснює Анна. – І звичайно підготовка до самої сесії – у порядку денному 100 і більше питань, кожен документ необхідно вивчити, обговорити спірні питання тощо.

1726517268Міжфракційне об’єднання «Рівні можливості».


– Це об’єднання всіх жінок-депутаток міської ради. Напрямки нашої діяльності – це гендерна рівність, безбар’єрність, протидія домашньому і гендерно зумовленому насильствам. І роботи тут дуже багато, чесно скажу. Потрібно змінити не лише ментальність суспільства, а й управлінців, які іноді нас не зовсім розуміють, що ми від них хочемо. Деяких лякає словосполучення гендерна рівність, що це не про фемінізм. Особисто мені дуже приємно, коли мене називають депутаткою. Це підкреслює, що ми жінки. Хоча і серед жінок є інші думки, бо для когось це також незвично. Зараз наша країна переживає складні часи, ми творимо нову історію і я вважаю, що саме зараз можемо дещо змінити, зокрема, і в таких питаннях. По-друге, оскільки наша країна прагне стати членом ЄС, то ми маємо наближатися до європейських цінностей, – зауважує депутатка.


За ініціативи об’єднання «Рівні можливості» у Кропивницькому створили та готуються відкрити притулок для осіб, які постраждали від домашнього насильства.


– На реалізацію проекту з держбюджету нам виділили понад чотири мільйони гривень. Фонд народонаселення ООН допоміг із меблюванням і з оснащенням кризової кімнати. Таким чином місто стало партнером із фондом. Наразі відбувається наповнення штату притулку і, сподіваюсь, найближчими місяцями притулок запрацює. Коли до нас приїжджали представники уряду, ми показували їм шелтер і нам сказали, що це один із найкращих притулків в Україні, – ділиться з «КП» політикиня. – Тема домашнього насильства у суспільстві наразі частіше підіймається, але раніше вважалося, що все має бути за закритими дверима. Б’є – значить любить і так далі. І з такими шаблонами, мабуть, росла і я. Тому що їх транслювали усюди в суспільстві. Але зараз ми розуміємо, що це не здорове мислення. Насильство не є нормою. Притулок допоможе з вирішенням наслідків домашнього насильства, але ми маємо на меті більше – це превентивні заходи. Ми маємо виховувати суспільство, яке не толерує насильство в будь-яких проявах.


17258«Зе!Жінки». Анна Зарічна очолює цей рух на Кіровоградщині та координує жіноче крило партії в області.


– Обожнюю цей напрямок, обожнюю працювати з жінками. Наш рух створений для того, щоб, у першу чергу, підтримувати жіноче лідерство, підтримувати жінок у середині партії, особ­ливо, на перших кроках у політиці. Ми організовуємо дуже багато корисних зустрічей та форумів для наших депутаток. Я розумію, що жінки, коли прийшли в політику, а це вперше, коли така велика кількість жінок стала депутатками різних рівнів, не всі вчилися на це, не всі розуміють, як бути ефективною депутаткою. Тому ми одна одну і підтримуємо. Також координуємо в регіоні ініціативи першої леді Олени Зеленської, які, зокрема, також стосуються безбар’єрності, гендерної і економічної рівностей, реформи шкільного харчування тощо, – каже співрозмовниця.


Анна вважає, що політика – це її другий шанс реалізувати те, що розпочала реалізовувати під час проекту «Self Made Group».


– З огляду на депутатську діяльність, роблю висновок, що жіночий напрямок мене наздогнав і тут, я зрозуміла, що це другий шанс, – каже вона.

ПОТРІБНО «ЗАРАЖАТИ» СВОЇМ ДОБРОМ ІНШИХ


1725917263Однак Анна опікується не тільки цими питаннями. Уже багато років вона займається волонтерською діяльністю і заснувала благодійний фонд «Self Made Charity».


– Із перших днів повномасштабної війни активно включилися всі. Мені здається, ніхто не лишився осторонь. Кожен по-своєму допомагав і продовжує допомагати. Торік 24 лютого я зранку прийшла у міську раду і питаю: чим я можу бути корисною, що потрібно робити? Волонтеримо на різних напрямках, постійно допомагаємо, не все я зазвичай висвітлюю. Хоча займалася волонтерством я ще до війни, – ділиться співрозмовниця.


17262Переважно з командою однодумців вона підтримувала діток, які живуть в інтернатах, навчаються у спецзакладах.


– Проводили різні акції, збирали для них одяг, солодощі, залучали аніматорів, щоб подарувати діткам свято. На жаль, туди не багато людей приїжджають через різні причини. Ті, хто вперше зі мною їздив ще 4-5 років тому, для них це було складно емоційно, – продовжує жінка.


Але як би це не було важко емоційно, це потрібно продовжувати робити, переконана вона.


– Моя основна філософія (і до війни я про це говорила) – потрібно заражати людей своїм добром і показувати приклад, що ми маємо допомагати один одному. На рахунок фонду кошти я намагаюсь не збирати – моя депутатська діяльність не дуже поєднується зі збором грошей. Щодо фінансів – для мене, мабуть, ефективніше, якщо організувати захід і зібрати під час нього кошти, які відразу передати тим, кому вони необхідні. Я впевнена, що ми переможемо цю війну і все одно я не перестану допомагати і волонтерити, – переконана Анна.

17269ДЖЕРЕЛА МОТИВАЦІЇ І НАТХНЕННЯ ВІД АННИ ЗАРІЧНОЇ


– Я встаю і йду працювати, бо інакше не можу. Для мене, мабуть, найбільша моя мотивація – це моя родина. У мене велика сім’я, ми постійно збираємося разом і це перше джерело відновлення. Також переключитися і розвантажити мозок допомагає спорт і мій песик. Звісно, мене надихають подорожі, але зараз це не дуже часто у мене виходить. Тим паче, депутатам заборонений виїзд закордон за окремими виключними випадками. Але іноді поїхати в інше місто – це чудова можливість переключитися і набратися нових сил, – зізнається активістка.


Анна закликає інших займатися саморозвитком і не зважати на стереотипи та ярлики.


17260– Я намагаюся подати заявки на безліч навчань та тренінгів. У першу чергу, що стосується депутатської діяльності, бо хочеться більше набиратися досвіду у цьому напрямку. Спілкуватися з іншими учасниками, обмінюватися досвідом, новими ідеями, мотиваціями. І хочу порекомендувати іншим жінкам знаходити час на різні івенти саморозвитку, – звертається Анна. – Мабуть, не посоромлюсь сказати, що такі жінки, як я, мої однодумиці, ми дуже багато виборюємо зараз жіночого права і я хочу, щоб кожна жінка в першу чергу знала свої права і можливості. Я вважаю, що кожна жінка може бути тою, ким вона хоче бути, і їй не потрібно соромитися, вона може проявлятися по-різному. Вона може бути паралельно і чудовою матусею, чудовою дружиною, бути успішною, корисною суспільству і без тих ярликів – якщо тобі за 30, то з тобою щось не так, бо ти до сих пір не народила або не вийшла заміж. Кожна з нас – особистість, ми можемо обирати самі, коли нам краще вийти заміж, чим займатися і коли народжувати. Не зважаючи на те, хто б що не говорив, що жінки –це слабка стать, я думаю і сподіваюся, багато хто зрозумів, що це не так. Жінки зараз боронять нашу державу, займаються волонтерством, тримають дипломатичний і економічний фронти держави.

фото: надані співрозмовницею

e-max.it: your social media marketing partner