Втілюйте мрії, воно того варте! Жителька Кіровоградщини здійснила подорож на острів в Атлантичному океані

, КП

17607Варто мріяти і здійснювати мрії, так каже Альона Лупир із Кіровоградщини. Кілька років тому у соцмережах вона побачила відео, зняте в Ісландії. Ті краєвиди захопили дівчину і вона вирішила, що обов’язково мусить побачити їх на власні очі. Нещодавно вона повернулася з Ісландії додому. Це вже її друга подорож на цей острів. Але мріє побувати там ще.

Що саме так заворожує і притягує, скільки коштує подорож та інші секрети для туристів – Альона ексклюзивно розповіла «КП».

УНІКАЛЬНІ ЛОКАЦІЇ ІСЛАНДІЇ


– О, цим вона досить насичена! – одразу каже Альона.


Вона зізнається, що там немає одного певного місця, яке треба відвідати – усе по-своєму варте уваги.


– Навіть коли цілий день переїжджаєш із локації на локацію, просто, як кажуть, з відкритим ротом спостерігаєш. Буває, що за день можна побачити й зиму, й весну, і літо з осінню. Столиця – Рек’явік – там дуже гарна архітектура. Далі вже – дуже атмосферні є будиночки, окремі з власними мініфермами. Там тракторець невеликий стоїть, коні, вівці ходять, корови також є, але значно менше. Дорогою є краєвиди, де застигла лава, а зверху поросла мохом. Такі структури дуже гарні, – розповідає дівчина.

 

1762217623


І хоча країна вцілому дуже сподобалася Альоні, та особливе місце в її серці займає чорний пляж.


– Це дуже гарне місце, потужне. Неподалік ще й маяк є. Саме відчуття тебе біля океану – неймовірне. Але там, до речі, дуже обережними потрібно бути, тому що великої сили зворотні хвилі, може затягнути людину. На жаль, є трагічні випадки. Пляж сам дійсно чорний через вулканічний попіл. На березі – базальтові стовпи, а недалеко від берега з океану виросли чорні скелі. Розповідають легенди, що це пальці троля. Він ніби-то витягнув руку з-під води, щоб вкрасти корабель із золотом, але на сонці його пальці так і застигли, – переповідає співрозмовниця.

 

176111761217609


Під час подорожей Ісландією є популярний маршрут «Золоте кільце».


– Це південь Ісландії, – каже дівчина. – Спочатку гуляємо у столиці – Рек’явіку. Пробуємо місцеву кухню, дивимося місто. Потім, наприклад, ми їздили до кратера вулкану, в ньому утворилося озеро дуже гарного кольору. Були біля дорослого гейзера, він вибухає кожні 5-7 хвилин. Інколи висота пари значна, інколи – не дуже. Перед тим, як він прорветься, така, як булька формується.


Також до цього маршруту входять водоспади.


– Там їх теж багато і кожен по-своєму гарний. Великі, потужні, широкі і високі. Але мені особливо сподобався водоспад, який витікає зі скелі. Там можна близько до нього і навіть за нього пройти! На жаль, фото не передає усього. Це треба лише там стояти і відчути ту силу, – захоп­лено каже співрозмовниця.

 

17613176141761517616


Ще одна вражаюча локація – Даймонд біч – «Діамантовий пляж».


– Є лагуна льодовиків, від них відламуються брили і їх виносить на пляж або близько до нього. І от вони на сонці виблискують і переливаються, створюючи той діамантовий ефект. Сам пляж також чорний, що лише його підкреслює. Особливо гарно під час заходу сонця, – описує Альона.

 

176171761817619


Ще одна родзинка Ісландії – термальні води.


– Є дикі гарячі джерела. Під час першої подорожі я була на такому, вода – 42 градуси тепла. Це досить цікаві відчуття – в шапках і в купальниках, – посміхається співрозмовниця. – Але на це джерело восени і взимку майже не возять, бо там дуже складний підйом. Є з меншою температурою дикі джерела, ледь теплі. І є вже платні – найпопулярніша Блакитна лагуна. Вона під відкритим небом і там просто нереального кольору вода. Це дуже велика територія. Є різні варіанти відпочинку – стандарт, комфорт… Вони, звісно, і вартістю відрізняються. Включають в себе коктейль, один чи більше, алкогольний чи без, також косметичну маску, рушники тощо. Бар там просто у воді, – розповідає дівчина.


Вулкани у той період спали. Перед цим виверження було у липні. Коли вулкан прокида­ється, то перед цим відчувається землетрус.


– Під час цього окремі локації і території закриті. Але у тамтешньої влади все під контролем і вони готові до такого, – відзначає співрозмовниця.


Є ще одна секретна локація, яку показують не всі туристичні провідники.


– Про неї навіть не всі тургіди знають. Там враження, ніби на Марсі опинилися. І дуже ефект­ні фото виходять, – зауважує туристка.


Ще одна візитівка – північне сяйво.


– Це дуже гарне, захоплююче видовище! Словами просто не передати. Нам ще пощастило, що ми жили у такому місці, що було близько доїхати до всіх локацій, а вночі – ідеально видно північне сяйво. Достатньо визирнути з вік­на чи вийти з будиночку. Бо часом, щоб його побачити, треба виїжджати на певну місцину, – зауважує співрозмовниця.

 

1762017621

ОСОБЛИВОСТІ МІСЦЕВОЇ КУХНІ


В Ісландії дуже популярна страва – м’ясо акули.


– Я його не куштувала. Лише понюхала, мені воно віддає дуже сильно запахом аміаку. Моя знайома спробувала. То казала, що вся вечеря потім на смак була як ця акула. Там смачне все, що з лобстерами. Також популярні м’ясні рульки. А ще ми куштували крафтове морозиво з молока корів із місцевої ферми, – розповідає Альона.


СКІЛЬКИ ПОТРІБНО ГРОШЕЙ?


– Ісландія – доволі недешева країна. Але обидві подорожі я брала тури в туристичній компанії. І це дешевше, ніж подорожувати країною самостійно, бо я порівнювала ціни на окремі послуги. Через компанію такий тур коштує 1 290 євро. У багатьох схожа ціна, але там не включене харчування. Буває, що на подорож залишається 1-2 місця і компанія продає їх за 999 євро. Саме по такій вартості зараз там і новорічний тур – із 29 грудня по 3 січня, – каже Альона.


Також радить взяти з собою додатково кошти.


– Вартість відпочинку на термальних джерелах, наприклад, у Блакитній лагуні коштує приблизно 100 євро, Скай лагуна – близько 7 000 гривень. Також треба кошти, наприклад, якщо десь заходити в кафе. Але обіди там є на різний бюджет, – уточнює дівчина.

ЩО З СОБОЮ БРАТИ ТУРИСТУ?


– Комфортне взуття – це одне з головних, зручний одяг, термобілизну, дощовик обов’язково. Бо біля водоспадів росить гарно так. Ще, мабуть, павербанк. Бо велике бажання все зафіксувати на телефон. Мені здається, я взагалі першу поїздку бачила через екран телефону. То другу я вже менше фотографувала і більше відчувала моменти. Ну і гарний настрій напевно, – посміхається дівчина.

КОЛИ І НА СКІЛЬКИ КРАЩЕ ЇХАТИ?


Якщо весь острів об’їхати, то, мені здається, це днів 10 треба. Це якщо не спішити, щоб не цілий день десь там ходити-їздити, тому що не всім подобається таке. Але щоб побачити основні локації – 6 днів вистачає, – говорить Альона. – Ісландію варто побачити у будь-яку пору. Там стільки контрастів!

 

17624176251762617627


Фото: надані співрозмовницею

e-max.it: your social media marketing partner