Трансформація податкової Кіровоградщини: відкритість, комунікація, партнерство

, КП

17728Податкова служба у багатьох підприємців та жителів області викликає досить супе­речливі асоціації – мало позитиву, багато волокіти… Однак нинішня версія податкового відомства області кардинально відрізняється. Там активно працюють над тим, аби взаємодія з податковою була зрозумілою, легкою та комфортною. Трансформацію очолює керівниця податкової служби Кіровоградщини Юлія Мороз.
Під час неформальної зустрічі з журналістами за чашкою кави посадовиця розповіла про роботу над змінами у відомості, поспілкувалася з представниками регіональних ЗМІ та разом обговорили можливі варіанти спів­праці з роз’яснення податкових питань для жителів Кіровоградщини.

ВЕЛИКА ТРАНСФОРМАЦІЯ


– Як тільки я прийшла після спеціалізованого вишу працювати у податкову Солом’янського району Києва, я не розуміла, якою мовою і про що говорять колеги. Спочатку було дуже складно і я вже думала, що це не моє. Але з часом, коли розібралася, зрозуміла, що таки моє і мені цікаво. Втім підтвердила для себе важливий момент – потрібно говорити і пояснювати простою мовою, – розповідає Юлія Мороз.


Не всі тоді сприйняли такий підхід.


– Мені хотілося доносити людям складні речі простими словами, проте дуже часто чула критику в свою сторону – не можна дуже складні процеси пояснити двома-трьома словами, так не має бути. На що я відповідала, що не всім треба знати складність цих процесів, є люди, які повинні розуміти базове, – продовжує очільниця податкової Кіровоградщини.


Ще один стереотип, який розвінчує посадовиця – закритість податкової.


– Імідж податкової сформувався, скажімо так, недоброякісний. Дуже багато років податкова для бізнесу і громадян – це складний, закритий, караючий орган. З дуже складними нормами, які ніхто не розумів. Коли чули «податкова перевірка», то бухгалтери хапалися за серце, а директори робили все, щоб уникнути цих перевірок. Зараз ми трансформуємось і хочемо бути партнером, для якого пріо­ритет – забезпечення комфортних умов для ведення бізнесу, – наголошує Юлія Мороз.


Для цього розвивають і запроваджують різні способи співпраці та комунікації.


– Ми діджиталізуємось, у нас створено безліч інструментів, які допомагають спростити подання звітів, сплату податків та комунікацію із податковою, зокрема є додаток «Моя податкова». Ми скоротили дистанцію між податковим відомством і платниками. Я перший керівник податкового відомства в Кіровоградській області, який має свій телеграм-канал та сторінку в інстаграмі, де кожен платник податків може отримати корисну інформацію або звернутися за консультацією.
Можна також записатися на прийом і прийти поспіл­куватися особисто. І що важ­ливо – відповіді простою мовою, – зазначає очільниця податкової.

ПРАЦЮВАТИ «ПО-БІЛОМУ» – ОЗНАЧАЄ ДБАТИ ПРО АРМІЮ І БЕЗПЕКУ КРАЇНИ


– У 2023 році 45% надходжень до державного бюджету становили податки. 65% видатків з держбюджету спрямовано на сектор оборони та безпеки. Кошти на нього держава отримує виключно із власних надходжень! Міжнародні партнери не дозволяють використовувати фінанси, які вони нам надають для, наприклад, грошового забезпечення військовослужбовців, закупівлі чи ремонту військової техніки. Дбати про свою армію та безпеку ми маємо самотужки. Тому в умовах, коли над державою нависла пряма загроза її існування, ухиляння від сплати податків, робота в «сіру» призводить до знекровлення нашої фінансової системи, – зауважує Юлія Мороз.


Тому важливо шукати можливості фінансування всередині країни. Один із таких кроків – вивід із тіні доходів громадян.


– Скажу відверто, на Кіровоградщині дуже складна ситуація із неоформленими працівниками, заробітними платами «в конвертах», коли офіційно лише мінімальна зарплата, а решта – на руки. Три перші основні витрати будь-якого європейця – комуналка, страховка і податки. В Україні, на жаль, поки що податки і в топ-5 не входять. У той час, коли це повин­но стати основним джерелом фінансової системи. Не треба чекати, поки хтось почне так робити. Почни з себе. І тоді буде результат, – звертається податковиця.

 



ПИТАННЯ-ВІДПОВІДІ

 

Під час зустрічі обговорили формати співпраці з висвітлення актуальних питань про податки для жителів Кіровоградщини, а також журналісти ставили запитання.


Роз’ясніть про планові перевірки податкової і порадьте, як підготуватися до них?


Перевірок не було кілька років – спочатку через ковід, потім – повномасштабна вій­на. За цей час чимало бізнесів пішли в тінь. Те, що «сіре», що в тіні – з нього не сплачують або мінімально сплачують податки. А як я вже зазначала, податки – це наша оборона, наш захист.
Графік перевірок оприлюднений на нашому сайті – ДПС у Кіровоградській області. Кожен платник може подивитися чи є він у цьому переліку, чи немає. До графіку можуть вноситися зміни.
Але зауважу, що наразі діє ризикоорієнтований підхід перевірок. Тобто, це суб’єкти, в яких дебіторська заборгованість перевищує кредиторську заборгованість у 2 рази, якщо платник працює з ризиковими контрагентами.
За 10 днів до перевірки підприємець отримає попередження. Є час підготуватися, перевірити, чи є всі оригінали договорів, актів виконаних робіт. Бо важливо, щоб були саме оригінали.
Перевіряється звітність, починаючи з 2017 року.

Є люди, які тривалий час ніде не працюють, але при цьому купують машини, мають значні фінанси. Що у випадку з такими громадянами?


На даний момент ми не можемо перевірити таких людей. Але ж і на банківський рахунок так просто значну суму не покладеш. Потрібні відповідні документи.
Можу зазначити, що через певний період, кілька років, ми також зможемо робити такі перевірки. І, звісно, якщо людина ніде не працює, а кошти надходять, то виникають питання декларування. В Європі податкові перевірки і звітність – це норма. Це стимулює до чесності і відкритості.

 


 

Юлія Мороз доступно про податки у соцмережах:

17730

 

t.me/yuliaa_moroz

 

 

17723

 

moroz_yuliiaa



Фото: Олександр Крючков


e-max.it: your social media marketing partner