Чим далі, тим креативніше: Інгульськ, Інгулоград, Златостеп…

,

2064«КП» уже писала про неминучість процесу перейменування міст і сіл країни. Адже Президент Петро Порошенко підписав закон про декомунізацію, за яким населеним пунктам мають повернути історичні назви. Для жителів Кіровоградщини це означає, що до 21 листопада чотирьом десяткам адміністративних одиниць регіону потрібно буде перейменуватися. Серед них і Кіровоград. Минулого тижня в обласному центрі відбулася всеукраїнська конференція, у ході якої науковці дискутували щодо перейменування міста. Повертати назву Єлисаветград ті категорично не хочуть, а тому вигадують нове ім’я.

Місто Кіровоград і, відповідно, й область треба перейменовувати лише на честь річки Інгул. Саме такий науковий «вирок» дали кілька дослідників. На їхню думку, повернувши назву Єлисаветград, ми визнаємо, що «це російська земля і дамо про це сигнал Росії й всьому світу», «нанесемо удар у спину нашим воїнам», «постраждає імідж Кіровограда» і… загнеться місцевий бізнес.

– Назва Єлисаветград є насильно привнесеною та асоціюється зі знищенням України у вигляді Гетьманщини і Запорізької Січі. Вона є ідеологічно заангажованою та негативно впливатиме на формування історичної пам’яті у нову добу української історії, – стверджує доктор історичних наук, киянин Тарас Чухліб.

– Якщо ми хочемо війни і хочемо, щоб Москва перемогла, то повинні подати сигнал, що ми знаходимося в її орбіті і готові підкоритися, – «космічно» коментує ще один доктор ­історичних наук Віктор Брехуненко і додає, що для кіровоградських бізнесменів повернення історичної назви стане катастрофою: ніхто не купуватиме товари, виготовлені в Єлисаветграді.

Столичні дослідники стверджують: перейменування Кіровограда стосується не тільки жителів обласного центру, а й області, країни і чого там – усього світу!

– Якщо ви думаєте, що це справа лише громадян міста, то ви помиляєтеся. Перейменування Кіровограда – справа всього українського народу, – заявив Тарас Чухліб і додав, що зміна назви міста на Єлисаветград викличе збурення в усьому світі!

Аргументів же на користь назви Інгульськ, яку нині активно пропагують кілька науковців, небагато. Перший – назва міста за назвою річки, на якій воно стоїть, є типовою практикою. Другий – назва Інгyльськ перегукується з вибором Дніпропетровської міської топонімічної комісії, яка запропонувала назвати місто Дніпром. І ще один аргумент – «громада все ча­стіше використовує назву «місто на Інгулі».

– Громаді Кіровограда пропонуємо такі варіанти назви, як Інгул, Інгулоград, Інгул-місто, Великий Інгул, Інгульськ та Великоінгульськ, – перераховує варіації Тарас Чухліб.

На питання журналістів, чи бачили взагалі столичні вчені річку, на честь якої хочуть назвати наше місто, ті відповіли, не задумуючись. Кажуть, її стан ні до чого, а як тільки місто отримає назву Інгульськ, річку відразу почистять!

– До чого тут, у якому стані річка перебуває? – здивовано запитує професор Віктор Брехуненко.

– Коли місто змінить назву, в основі якої цієї назви буде гідронім Інгул, тоді відразу візьмуться за річку, і вона стане такою, як була в козацькі часи, – наполягає дослідник.

Тим часом інший науковець – доктор географічних наук, краєзнавець Анатолій Кривульченко у листі до «КП» зазначає, що варіант Інгульськ не відповідає масштабам і значимості міста.

– Як географу мені така назва імпонує, проте вона відносно вузька, локальна в географічному й історичному контекстах, не відповідає масштабам і значимості міста й області, така назва не ідентифікується з країною загалом і центральною Україною зокрема. Окрім цього, Інгул все ж більше асоціюється з Миколаївською, а не Кіровоградською обла­стю, адже саме на Миколаївщині і, зокрема, в межах міста Миколаєва Інгул має більш яскравіший прояв. До того ж прикметникові форми від «Інгульськ» досить часто зустрічаються, – «Інгульський міст» (Миколаїв), «Інгульська паланка» (Криворіжжя), «Інгульська сільська рада» (Устинівський район) тощо, – пояснює Кривульченко.

У свою чергу крає­знавець пропонує іншу назву – Златостеп. Запевняє, більш вдалого варіанту – не придумати.

– Ця назва є непов­торною, адже в межах­ України такої географічної назви немає. Досить благозвучними виглядають прикметникові форми від «Златостеп» – «Златостепова область», «Златостеповий район», «Златостеповий університет», «Златостеповий краєзнавчий музей», «Златостепщина», «златостеповий регіон», «златостепова влада» тощо, – зазначає дослідник.

Тим часом в Інституті історії України Національної Академії наук переконані, що історичною назвою Кіровограда вважається Єлисаветград.

– Цю назву часто виводять від імені доньки Петра І, імператриці Єлизавети Петрівни. Це не зовсім коректно, оскільки назву місту дала фортеця, названа на честь Святої Єлисавети, матері Іоанна Хрестителя. Пам’ять Святої Єлисавети вшановується 18 вересня і до цієї дати приурочується в Кіровограді день міста. Єлизавета Петрівна вважала цю святу своєю покровителькою. Саме їй (до речі, прихильній до українства і таємно обвінчаній з українським козаком Олексієм Розумовським) і завдячує своєю появою фортеця на правому березі Інгулу, – коментують в Інституті історії України.

А тим часом над перейменуванням слід думати й іншим 39 населеним пунктам області.

Зокрема, у Бобринецькому районі: селам Володимиро-Іллінка, Жовтневе, Кірове, Куйбишеве, Свердлове, Фрунзе, Червонозорівка. У Петрівському районі: селам Артемівка і Петрівське. У Долинському районі: селам Більшовик і Кірове.

У Маловисківському районі: селам Кіровка, Леніна, Леніно-Ульяновка, Ленінське та селищу Комсомольське.

В Устинівському районі: селам Димитрове, Жовтневе, Ленінка та Третій Інтернаціонал.

У Новомиргородському районі: селам Жовтневе та Крупське.

У Голованівському районі: селу Цюрупи та селищу Іллічівка.

У Новоукраїнському районі: селам Октябрське і Петрівське.

У Світловодському районі: селам Свердловка й Іллічівка.

У Вільшанському районі – селу Котовське, а в Кіровоградському – Крупське.

У Гайворонському районі: селам Жовтневе й Орджонікідзе.

В Олександрійському – селам Леніна Перше, Леніна Друге, Володимиро-Ульяновка, Пролетарське, Комінтерн, а також селищу Димитровому, де депутати, до речі, вже заявили, що хочуть залишити чинну назву.

Також змінити назву доведеться Ульяновці.
e-max.it: your social media marketing partner