Мами дітей-інвалідів скаржаться на хронічні «поломки» соціального таксі у Кіровограді

,

2101Після того, як збанкрутів кіровоградський автобусний парк, єдина надія доїхати до потрібної установи у батьків із особливими дітьми була на соціальне таксі. Однак те, що передбачене законом, нині теж недосяжне. Їм доводиться буквально вимолювати у чиновників машину, але по інший бік відповідають зазвичай одне і те ж: «соцтаксі на ремонті», «немає бензину»…

Мама інваліда-візочника Костянтина – Марина Малухіна, розповідає «КП», що відколи вони переїхали жити в район Старої Балашівки, відтоді і зіткнулися з тим, що спецтранспорт працює зі збоєм.

– Взагалі проблема з соціальним таксі існує протягом двох років. Використати його за призначенням ми не можемо. Щойно збираємося його викликати, у відповідь чуємо: «соцтаксі на ремонті» або «немає пального». Хіба так можна? – обурюється жінка.

Дивує маму Костика й те, що у сусідньому – Ленінському районі Кіровограда – таких проблем не виникає.

– Ми ж спілкуємося між собою. Ті, хто належать до Ленінської райради кажуть, що у них проблем зі спецтранспортом немає. Їздить за викликами регулярно. А от ми та інші жінки з дітьми, які належать до Кіровської районної ради, просто у розпачі, – говорить Марина і пояснює, що соціальне таксі – це єдиний вид транспорту, яким зараз можуть скористатися люди з інвалідністю.

– Раніше у нашому місті були великі автобуси. Тепер їх немає. Єдиний вихід потрапити в необхідну установу, лікарню і так далі – це замовити соціальне таксі, але для нього, я так розумію, немає пального, – розмірковує мама дитини-інваліда.

Через те, що цей вид транспорту недоступний, Костик перетворився на бранця чотирьох стін.

– Мій син лежачий із дитинства. У нього ДЦП. Сидіти і стояти самостійно не може. Я його періодично возила на заняття до реабілітаційного центру. Він там грався, навчався, а зараз такої можливості немає, бо соціальне таксі не їздить регулярно. Також влітку проходять цікаві заняття у недільній школі. Мій син теж міг би там погратися, а значить отримати позитивні емоції, однак ми не можемо цього зробити через недоступність транспорту, – каже жінка.

Протягом останніх двох місяців, стверджує Марина, вона та інші жінки неодноразово зверталися за допомогою до міських чиновників, але результату немає.

– А чи буде коли?... – риторично запитує співрозмовниця «КП».

Голова громадської організації «Серце матері» Людмила Шукрута коментує, що також зверталася до очільників Кіровограда, однак результат не втішив.

– Ми зверталися до секретаря міської ради Марковського, до голови Кіровської районної ради Горбовського. Після цього соціальне таксі пропрацювало два тижні і на цьому край, – ділиться Людмила Шукрута і теж наголошує, що через таку ситуацію діти з інвалідністю ізольовані. – Не можна виїхати з Кущівки, Балки та з інших районів, тому що немає транспорту. На все місто лише два тролейбуси, у яких можуть їхати люди на візках. І то за умови, що цим інвалідам допоможуть сторонні. Соцтаксі дуже необхідне.

Аби дізнатися, з якої причини соціальне таксі стало дефіцитним, «КП» звернулася за коментарем до територіального центру соціального обслуговування Кіровського району Кіровограда. Однак там ситуацію коментувати в усній формі відмовилися, пообіцяли відповісти лише на письмовий запит.

Тим часом «КП» поставила аналогічне питання заступникові міського голови Сергію Колодяжному. Той пояснив, що проблема виникла через відсутність коштів на паливо.

– Всі звертаються. Я розумію, що є така проблема. На чергову сесію міської ради це питання ми винесемо. Думаю, кошти виділять на Кіровський район і робота відновиться, – заспокоїв чиновник.
e-max.it: your social media marketing partner