Знаєш, як має розвиватися твоє село, місто, район чи область? Запропонуй проект!

,

2102Торік Президент Петро Порошенко затвердив програму сталого розвитку України «Стратегія-2020». Її ідея – змінити стандарти життя, наблизивши їх до європейського рівня. Для цього кожен регіон має підготувати бачення власного розвитку в світлі генеральної лінії і водночас доповнити її своїми проектами. А їх у свою чергу мають пропонувати жителі. Власне, нині на Кіровоградщині триває збір цих самих ідей. Які вимоги ставляться до них, розповіла «КП» директор департаментy економічного розвитку і торгівлі облдержадміністрації Ніна Рахуба.

«КП»:  Що це за проект «Стратегія-2020»?

Ніна Рахуба: Перший варіант стратегії затверджений рішенням обласної ради ще у грудні 2012 року. Стратегія розроблена спільно з Національним інститутом стратегічних досліджень. У 2014-му прийняли державну стратегію регіонального розвитку, яка визначає пріоритети регіональної політики до 2020 року. У лютому цього року прийнятий закон про засади державної регіональної політики, і тому виникла необхідність привести нашу стратегію, затверджену три роки тому, у відповідність із цими двома документами. У березні депутати облради схвалили «Стратегію-2020» у новій редакції.

«КП»: Які стратегічні цілі має документ?

Ніна Рахуба: Він визначає стратегічні цілі розвитку Кіровоградщини до 2020 року. По-перше, це підвищення ефективності використання економічного потенціалу регіону. У нас достатньо розвинена агропромисловість і в цієї галузі є великі перспективи. Також сільськогосподарське машинобудування і машинобудування в цілому, переробка сільськогосподарської продукції…

Друга мета стратегії – територіальна соціально-економічна інтеграція. Вона передбачає перш за все посилення ролі міст як центрів економічного зростання. Саме в містах зосереджений значний потенціал, але при цьому до 2020 року пріоритет надаватиметься розвитку районів, які є навколо міст. І основне – сільських населених пунктів. Адже там проживає до 40% населення області. Тут ставиться завдання – щоб людина, не залежно від місця проживання, мала весь набір тих послуг, які має, наприклад, житель міста. Щоб були дороги до будь-якого населеного пункту. У кожній територіальній громаді має існувати власна розвинена інфраструктура – зокрема, це заклади освіти, охорони здоров’я.

І третя мета стратегії – запровадження сучасних практик управління регіональним розвитком. Але для того, щоб ці завдання реалізувати, потрібно визначити конкретний план дій, мають бути конкретні проекти.

«КП»: Чи є в облдержадміністрації певний досвід у розробці таких проектів?

Ніна Рахуба: Звичайно є. Це і міжнародні, де громади створюють проекти і отримують кошти, це і співпраця з фондом соціальних інвестицій, участь у всеукраїнських конкурсах і програмах із розвитку місцевого самоврядування, це «Центральний регіон-2015».

Це той досвід, коли громада об’єднувалася, обиралася ініціативна група і визначала, що для території важливо на найближчі три чи п’ять років. Саме люди розставляли пріоритети. Наприклад, у 2013-14 роках ми займалися створенням умов для надання медичної допомоги, а з цього року розбудовуватимемо об’єкти побутового обслуговування. Зараз будь-яка громада – селище, район, місто, можливо, область в цілому – якщо хоче вирішити якесь завдання, що спонукатиме територію до розвитку, має розробити проект для стратегії. Але важливо при цьому розуміти, яким чином втілити задум і за який рахунок.

«КП»: Які вимоги ставляться до проектів?

Ніна Рахуба: Головна вимога – проекти мають бути спрямовані на розвиток. Не просто на підтримку того, що є, – ремонт дахів чи доріг, – а на розвиток території. Ми повинні працювати на перспективу, на це нас орієнтує Європейський союз. Тому в області оголошено збір проектних ідей. Ми готові надавати методичну допомогу, підказувати, як треба підходити до створення цих проектів. Їх може готувати будь-хто: чиновники, громадські організації, підприємці, просто небайдужі до розвитку свого краю люди. Головне – проект має стосуватися значної частини населення, торкатися максимальної кількості людей.

Термін реалізації проекту – не більше, ніж три роки, тобто на 2015, 2016 і 2017 роки. А тоді проводитиметься аналогічна робота вже до 2020-го. Слід зазначити, що проект обов’язково має відповідати одному з завдань стратегії. Її можна переглянути на сайті облдержадміністрації.

«КП»: Скільки часу мають жителі Кіровоградщини на підготовку своїх ідей?

Ніна Рахуба: Узагалі крайній термін уже минув – 29 червня, але ми прий­матимемо їх ще протягом двох перших декад липня, адже розуміємо – це серйозна робота.

«КП»: Що буде з проектами далі?

Ніна Рахуба: Далі вони сортуватимуться і направлятимуться на розгляд регіональних груп експертів. Це все проводитиметься публічно. Далі відібрані проекти готуватимуть для розгляду на сесії обласної ради.

«КП»: Які ідеї ви вже отримали?

Ніна Рахуба: Кілька тижнів тому звернувся житель Світловодська з ідеєю по колишньому державному підприємству «Калькулятор». У нього є бачення як використати приміщення для розвитку іншого виробництва у Світловодську. Ми відкриті і завжди готові допомогти, підказати. Головне, на чому хочу ще раз акцентувати увагу – проекти мають бути спрямовані на розвиток територій. Прикладів маса у будь-якій сфері. Це і розвиток місцевого туризму, і розвиток садівництва в області, збирання і переробка твердих побутових відходів, благоустрій. Якщо пропозиції від районів перегукуватимуться,­ їх можна буде перетворити на загальнообласний проект. Ми звернулися і до навчальних закладів міста, і до творчої молоді Малої академії наук, звертаємося до громадських організацій. Ми розраховуємо на небайдужість жителів Кіровоградщини і чекаємо на ідеї, вони потрібні для того, щоб розвивався наш регіон.
e-max.it: your social media marketing partner