Студентам кібернетичного коледжу не дають дипломи

,

2141Більше півсотні студентів – фінансистів і програмістів Кіровоградського кібернетико-технічного коледжу не можуть вступити до вишів, аби довчитися на спеціаліста і магістра, оскільки їм не видають дипломи бакалавра. Випускники в паніці, адже вступні кампанії вже добігають кінця, а отримання документів про здобуту освіту залишається під великим питанням. Керівництво коледжу видати дипломи студентам не обіцяє, натомість пропонує запасний варіант: завершити освіту на бакалавра в іншому навчальному закладі. Однак при цьому студентам доведеться витратити ще один рік і немалі гроші.

–У 2013 році ми уклали з коледжем контракти на здобуття бакалавра на два роки. Один рік відучилися нормально. Однак під час другого почали ширитися чутки, що коледжу не подовжили ліцензію і він не має права випускати бакалаврів, не той рівень акредитації. Ми звернулися до керівництва, але нас запевнили, що все добре, дипломи будуть. Це питання ми піднімали неодноразово, але кожного разу нас заспокоювали. Деякі студенти все ж таки не вірили і хотіли перейти в інші навчальні заклади, їх готові були прий­няти в університетах, але в коледжі не віддавали документи. Потім начебто все затихло. Занепокоєння знову виникло тоді, коли почали переносити і скасовувати державні іспити. Далі просто поставили перед фактом, що дипломи дати не можуть, – розповідає «КП» студентка Валентина Івіна, яка навчається за спеціальністю «Фінанси і кредит».

– Ми знаємо, що зараз по всій Україні є проблема з видачею дипломів, але ж решті студентів присвоєні номери майбутніх дипломів, які вони отримають. Нам – ні. Ми дізнавалися через знайомих і з’ясували, що нас навчали останній рік, не маючи на це відповідної ліцензії. Більше того, нас поставили перед фактом, фактично за тиждень до закінчення вступної кампанії у вишах на стаціонарну форму. Якби нам сказали хоча б на початку другого семестру чи за кілька місяців, ми могли б кудись перевестися. Але керівництво коледжу відтягувало це ледь не до останнього дня. І я вважаю, що умисно, аби у нас не було іншого виходу, як перейти до Кіровоградського національного техуніверситету і знову вчитися там на бакалавра. Два роки вчилися на бакалавра в коледжі, а тепер ще й третій в університеті. Але в такому разі ми втрачаємо цілий рік і чимало грошей! – обурюється Валентина.

Каже, у коледжі за рік навчання вона сплачувала 8100 гривень, відтак, за два роки виходить 16200. За один навчальний рік на бакалавра в КНТУ потрібно буде викласти ще мінімум 6-7 тисяч гривень.

–Ті вісім тисяч за другий рік навчання, які ми, виходить, викинули на вітер, нам ніхто, звичайно, не поверне. Нас кинули на гроші і ми втратили цілий рік! – обурюється студентка.

Каже, у коледжі неодноразово піднімали питання про те, що було б добре, аби вся група студентів вступила саме до КНТУ.

– Куратору сказали, що ваша група має вступити в КНТУ. Але вона не може змусити студентів вступати туди, куди вони не хочуть. Для нас зрозуміло, чому нам так активно нав’язувався саме такий варіант. Але ми не хочемо! По-перше, в КНТУ вже престиж не той, а по-друге, чому ми з вини керівництва коледжу маємо третій рік навчатися на бакалавра і витрачати ще раз кошти і час? – риторично запитує Валентина.

 


Для багатьох випускників затримка видачі диплома – це не тільки проблема з продовженням навчання, а й з роботою. Адже, розповідають, роботодавці приймали їх за умови, що ті ось-ось нададуть документ про освіту.

– Я працюю у банку, вже здобула певний досвід, планую продовжувати кар’єру, але у нас була домовленість із роботодавцем, що в такий-то термін я надам диплом. А диплом мені не дають. Ми всі в шоці, що наш улюблений коледж так кинув своїх студентів. Це відверте шахрайство! Ми провчилися, заплатили за навчання, а в результаті ні грошей, ні диплома, – скаржиться студентка Дарина Голота.

– Не отримавши пояснень від директора коледжу, ми звернулися до начальника управління освіти міськради. Лариса Костенко відповіла, що нам треба звертатися до директора, що вона не має відношення до проблеми. Потім звернулися до в.о. мера Марковського. Він пообіцяв особисто зайнятися і вирішити питання в Києві у вівторок. Але по сьогоднішній день – нічого. Ми вже написали скарги і збираємося їхати до Генпрокуратури й міністерства, – говорить мама студента коледжу Алла Камінська.

– Проблема не в тому, що просто не видають дипломи. Затримка є і в інших навчальних закладах країни, що пов’язано з реформами в системі освіти. Проблема полягає в іншому – дітям не присвоюють номери цих дипломів. І зараз, коли студенти хочуть вступати до вишів, продовжувати навчання, жодний навчальний заклад не приймає у них документи, бо в базі вони числяться як такі, що активно здобувають освіту на денній формі. Адміністрація коледжу каже, що причина – в міністерстві. З приводу ліцензії – звертайтеся до керівництва. Вступали діти під чинну ліцензію, – говорить куратор групи фінансистів Світлана Ніколаєва.

За коментарем «КП» звернулася до директора кібернетико-технічного коледжу Олександра Токарєва. Керівник пояснює: хоча навчальний заклад дійсно не має ліцензії на навчання бакалаврів, у ситуації винні в міністерстві освіти. Мовляв, відомство не виконує обіцянку довчити студентів без ліцензії.

«КП»: Поясніть, у чому проблема з видачею дипломів бакалаврам?
Директор коледжу: Коли зайшла мова про те, що у моїх бакалаврів, студентів третього курсу, ліцензія закінчується у 2014 році, я в Києві задав запитання, мені відповіли: проблем немає, ви довчаєте дітей і більше не берете. Я так і зробив.

«КП»: Тобто ліцензію не подовжили, а довчити студентів дозволили?
Директор коледжу: Дозволили.

«КП»: Домовленість була на словах чи закріплена документально?
Директор коледжу: На словах. Ось я сиджу – офіційна особа і навпроти офіційна особа. І мені кажуть: так, ви будете вчити, але брати більше не маєте права.

«КП»: Чому студентам все-таки не повідомили, що не маєте ліцензії?
Директор коледжу: Я не знав до 26 червня взагалі про те, що не дадуть дипломи.

«КП»: Але ж ви знали про те, що не маєте ліцензії…
Директор коледжу: У міністерстві завірили, що я їх довчу. В базу внесені всі діти, все, як має бути, дві групи.

«КП»: Як вирішуєте проб­лему?
Директор коледжу: У міністерство поїхав заступник губернатора. Зараз тривають переговори. Підключили також депутатів Верховної ради. У нас у друкарні все готове, все набрано, очікуємо лише номери дипломів. Я сподіваюся, що ми все отримаємо.

«КП»: Деякі студенти ка­жуть, що їм наполегливо рекомендують переведення до КНТУ...
Директор коледжу: Борони, Боже! Ніхто нікому нічого не нав’язує. КНТУ йде нам назустріч: кажуть, що у крайньому випадку, якщо студенти не отримають дипломи, вони зможуть забрати їх до себе ще на один рік. Це може зробити і будь-який інший виш України.

e-max.it: your social media marketing partner