Жителі області обирають або дешевий відпочинок, або ніякий

,

2162Жителі Кіровоградщини цього літа обирають відпочинок в Україні. Звісно, за умови, якщо взагалі є можливість поїхати на море. Про закордонні ж, хай навіть найдешевші тури, констатують, не може бути й мови. Зізнаються, падіння гривні настільки вдарило по фінансовому благополуччю, що для більшості відпочинок перетворився на розкіш. Ті ж, кому все таки вдалося нинішнього літа побувати на морі, розповіли «КП», де відпочивали і скільки вартувала довгоочікувана відпустка.

–Зазвичай ми їздили відпочивати у Крим, дуже полюбляємо пляжі Фороса. Але як торік, так і у цьому році, відпочивали в Україні. Їздили у Залізний порт. Море там, звичайно, не кримське, але ж іншої альтернативи для нас не було. Головне, на що орієнтувалися цього разу, – це вартість відпочинку. Бо сім’я велика, а зар­плата знецінилася – далі нікуди. Проживання на базі відпочинку і харчування обійшлося нам у 200 гривень з людини. Нас п’ятеро. Тобто в день в середньому тисяча, а якщо з розвагами – то 1200-1300. Увесь відпочинок обійшовся у понад вісім тисяч гривень плюс ще витрати на бензин, – розповідає кіровоградка Оксана Оніщенко.

Ще з десяток співрозмовників «КП» розповіли, що цього року могли дозволити собі відпочивати теж лише на бюджетних вітчизняних курортах – Залізний порт, Лугове, Коблеве.

– Ми, чесно кажучи, дуже щасливі, що взагалі вдалося вибратися до моря, бо думали, цього року не вийде. На щастя, добрі знайомі нам запропонували, назвемо так, пільгову путівку у Коблеве. Ми заплатили за сім днів відпочинку на двох – тисячу гривень. Щоправда, харчувалися самі. Але ж зараз літо – овочі, фрукти, тож готувати досить просто і, головне, недорого. Тому дуже задоволені! Повну вартість цього року ми б не потягли, бо і я, і дружина заробляємо по дві тисячі на місяць, цього ледь вистачає на харчування і комуналку. А скоро у нас буде поповнення і, напевно, період виживання, бо на покращення ситуації від цього уряду ми не очікуємо, – зізнається житель обласного центру Артем Романов.

Однак тим, у кого немає ані добрих знайомих, які б запропонували пільгові путівки, ані грошей на найдешевшу поїздку на море, цього літа довелося відмовитися від відпочинку взагалі. Держслужбовці Валентина і Олександр Рябенки кажуть, через те, що потрапили під скорочення, ледь вдається зводити кінці з кінцями, тож про те, щоб кудись поїхати, навіть не було мови.

– Раніше ми могли собі дозволити гарний відпочинок, зазвичай, у Криму. Але, починаючи з минулого року, з фінансами у нашій родині стає гірше і гірше. Спочатку це було просто знецінення зарплат, ріст цін, а взимку ще й скорочення – працюємо тепер на півставки, а це зовсім смішні гроші. Викручуємося лише завдяки тому, що рідні передають із села харчі, – констатує Валентина. – Але від зароблених відпусток ми з чоловіком не відмовилися. Поїхали на дачу. І, знаєте, хоча від ранку до вечора працюємо, все одно відпочиваємо. Свіже повітря, фрукти, вода з джерела так позитивно впливають, що ми аж помолодшали. Настрій гарний, піднесений. І вже, власне, й не жалкуємо, що цього року не вирвалися на море.

Ті, кому все ж таки, попри складну економічну ситуацію в країні, вдалося зібрати кошти на літній відпочинок, обирають Одесу. Найдорожче, за що там доводиться платити, це житло, констатують співрозмовники «КП».

– На квитки на потяг ми з подругою витратили небагато: близько 250 гривень  туди і назад. А от орендувати квартиру дорого – 350 гривень доба. І це, власне, гроші, викинуті на вітер, бо ми лише кілька годин там бували – щоб поспати. До обіду – на морі. Після – гуляли містом. Харчувалися переважно в піцеріях, бо готувати самим було лінь. Відпочинок сподобався, але якби не допомога батьків, ми б не потягли такі витрати самотужки, – зізнається молода дівчина Альона.

Утім, є й такі жителі області, які не хочуть відмовлятися від відпочинку в Криму. Кажуть, вважають, що анексований півострів – це Україна, а не Росія.

– Дітей я відправила у табір у Новоархангельськ, а сама поїхала до подруги у Євпаторію. Їжджу до неї щороку. Однак, скажу вам, цьогоріч наш уряд зробив усе для того, щоб українці не могли нормально доїхати до Криму. Потяги курсують лише до кордону, а далі – добирайся, як хочеш. Звичайно, варіантів багато – автобуси курсують постійно у різні напрямки. Більше всього обурює фінансова складова – аби дістатися до Євпаторії, я витратила вдвічі більше коштів, ніж на проїзд потягом, – розповідає жителька Олександрії Галина Заворотня.

– Від минулого літа в Євпаторії мало що змінилося. Людей на пляжах, як і раніше, достатньо. Ціни в середньому, як і в Олександрії. Щоправда, м’ясо дорожче, а от фрукти, навпаки, дешевші, – додає жінка.

Втім, не всі цього літа зупинилися на морському варіанті відпочинку. Молоде подружжя Сокуренків вирушило до Львова. Зізнаються, задоволення від поїздки отримали не менше, ніж від вікендів на морі.

– Ми вирішили змінити традицію відпочивати щоліта на морі. Коли з’ясувалося, що у період нашої відпустки немає жодного квитка на потяг до Одеси, дружина запропонувала: «А давай подивимося, чи є на Львів?» Ми побачили, що залишилося всього два місця. В один голос кажемо: «Це наші!». Так і зібралися в мандрівку. Кімнату підшукали вже на вокзалі. Старенька жіночка запропонувала нам, я вважаю, досить недорогий варіант – 200 гривень на добу фактично у центрі міста. Та найбільше грошей ми витратили не на проїзд і проживання, а на харчування і сувеніри – ну просто неможливо пройти повз усі ті кав’ярні й ресторани, які там привітно пропонують відвідати! Емоцій купа, відпочинком задоволені, ноги гудуть досі, бо весь тиждень пройшов на ногах, – сміється 28-річний Максим і радить іншим жителям Кіровоградщини спробувати такий відпочинок замість морського.
e-max.it: your social media marketing partner