В Ульяновському районі чорні археологи руйнують унікальне святилище

,

2190Історик-краєзнавець Сергій Піддубний шість років тому знайшов унікальне урочище в Ульяновському районі. Біля села Вільхове у лісі поблизу річки на території розміром із гектар знаходяться кам’яні глиби, на яких наші предки вирізьбили символи поклоніння. Тоді краєзнавець розповів про знахідку місцевій та обласній владам, однак реакції не було жодної. Сьогодні ж до урочища добралися чорні археологи. У пошуках скарбів, переймається історик, копачі можуть знищити унікальну спадщину.

–У 2009 році один чоловік розказав мені, що у такому-то місці є камені, на яких вирізьблені різні малюнки. Ми разом поїхали туди, я розчистив мох і дійсно побачив малюнки, зокрема, голову оленя, а потім й інші. На них, по суті, відображено уявлення наших предків про появу світу. На каменях вирізьблена планета Земля, сонце, між ними місяць, зображено голови оленя і змії. Є також ще хаотично вирізьблені лінії, деякі елементи нагадують жіноче лоно, що можна розглядати, як таємницю зародження світу. А, крім цього, унікальна карта, зроблена рельєфним чином – «Центрально-український рік». Це унікальна річ. Після цього говорити, що картографію вигадали греки, не доводиться. Карта зроблена ще тоді, коли про греків і згадки не було. Не дивлячись на обмежені можливості наших предків, всі позначки майже  ідентичні. На ній позначені річки Дніпро, Десна, Південний Буг, Інгул і так далі, – розповідає «КП» Сергій Піддубний.

На його думку, знахідку можна вважати святилищем, оскільки про це свідчать місця, схожі на ті, що відводилися для пожертв. Каже, святилище можна віднести до шостого тисячоліття до нашої ери. Однак це лише припущення, оскільки жодного дослідження в урочищі фахівцями не проводилося.

– У 5-4 тисячолітті предки вже зображали поруч із тваринами і природними явищами людину, тут же зображені лише тварини, планети і сонце. Людини немає зовсім, все у символах. Тому можна зробити припущення, що святилище зроблене у шостому тисячолітті до нашої ери, – каже краєзнавець.

Проте докази того, що за святилищем доглядали нащадки, за словами Сергія Піддубного, є.

– Відомо, що у лісі у 17 столітті було якесь поселення, від якого залишилися сліди. Чорні археологи знаходили там скарби польських монет навіть. Збереглися такі дрібниці, як здичавіла груша посеред дубового, грабового лісу. Криниця ще збереглася. Це поселення, ймовірно, доглядало за цим святилищем, – припускає краєзнавець.

Розповідає, сьогодні в урочищі копають чорні археологи. На гарячому не спіймав нікого, однак про пошуки скарбів свідчать ями, а місцеві розповідають, що люди туди ходять не просто з лопатою, а з металошукачами.

– Зараз там промишляє багато усіляких пошуковців. Перекопують, переривають усе, підривають каміння, щось шукають. Сьогодні існування знахідки під загрозою.

Вилучити камені, щоб зберегти, неможливо – це дуже великі глиби. Наприклад, те місце, де зображені олень, змія і птах,  виглядає з землі десь 3 на 3 метри, а який розмір каменю під землею – важко уявити. Є версії, що там шукають якісь підземні ходи, в яких, можливо, є скарби. Шукають з міношукачами і копають дуже глибоко. Можуть пошкодити святилище. Можливо, щось і знаходять, мені невідомо, але шкоди знахідці можуть завдати чималу, – констатує краєзнавець.

Каже, знахідка могла б стати однією із історичних принад регіону. Тури­сти вже сьогодні цікавляться віднайденим святилищем.

– Свого часу я звертався до облради з проханням, аби знахідку дослідили фахівці, присвоїли відповідний статус і взяли під охорону, але нічого не було зроблено. Сьогодні, коли святилище почали розкопувати у пошуках наживи, я знову звертаюся до влади і сподіваюся, що цього разу буде результат, – говорить Сергій Піддубний. – Дуже шкода втратити таке унікальне урочище. Якщо це станеться,­ то буде на нашій совісті.
e-max.it: your social media marketing partner