Повернувшись із АТО, військовий майже півроку не може отримати статус учасника бойових дій

,

2214Демобілізований старший солдат, стрілець 79 окремої аеромобільної бригади 31-річний Віталій Владимиров півроку не може отримати статус учасника бойових дій. Проблема виникла через помилку у документах, яку допустили у генеральному штабі сектора «Б» при видачі наказу про підтвердження участі у бойових діях.

Боєць розповідає, що його мобілізували у березні минулого року. З червня по серпень він був у зоні бойових дій.

– Я одразу зібрав речі, залишив вагітну дружину з маленькою дитиною і через півгодини був у військкоматі, – говорить Віталій. – Я не ховався, не тікав, а пішов захищати країну. А тепер, коли мені потрібна допомога, не можу її дочекатися…

Аби отримати посвідчення учасника бойових дій, Віталій зібрав для цього необхідний пакет документів.

– У всіх документах, окрім одного наказу, моє прізвище написано правильно, – розповідає він. – А в наказі у штабі­ сектора «Б» замість «Владимиров» написали «Володимиров», а потім гарненько підчистили і відправили на військову частину. Я там був, а моє правильне прізвище в штабі не значиться.

Коли Віталій воював на сході, у нього почалися проблеми зі здоров’ям. Від постійного навантаження від автомата і бронежилета з’явився нестерпний біль у спині, розвинувся остеохондроз. Довелося місяць пролежати у кіровоградському шпиталі. Зараз солдат потребує курсу лікування в санаторії.

– У госпіталі трохи зняли больовий синдром. Для лікування у санаторії мені треба посвідчення учасника бойових дій, а його немає. У родини коштів також немає. До того ж, я не можу влаштуватися на роботу. Тож стою на біржі. З цим посвідченням у мене хоча б якісь пільги були: знижки на комунальні послуги та лікування, проїзд безкоштовний, дитина в садочку дешевше  харчувалася б. Це те, що я заслужив і не можу досі цим скористатися, – пояснює свій стан чоловік.

У кіровоградському військкоматі повідомили, що вже двічі подавали запит до генерального штабу сектора «Б». На перший отримали відповідь, що боєць із прізвищем «Владимиров» у них не числиться. Зараз військкомат відправив повторний запит із проханням надати правильний документ.

– В основному документі, від якого ми повин­ні відштовхуватися при видачі посвідчення, допущена помилка, – пояснює міський військовий комісар підполковник Владислав Зуєв. – Для отримання посвідчення прізвище у всіх документах має співпадати. Людина справді воювала і має повне право отримати заслужене посвідчення. Але повинне бути офіційне підтвердження. У секторі «Б» зобов’язані переробити цей наказ. Все, що від нас залежить, ми робимо. Якщо ще раз надійде подібна відповідь – знову наполягатимемо на своєму. У крайньому випадку – він може звернутися до суду.
e-max.it: your social media marketing partner