«Батько» Наталки Полтавки: Театральну площу можна зробити цікавим туристичним об’єктом

,

2228Фактично через два роки після того, як вандали розтрощили пам’ятник Наталці Полтавці в Кіровограді, монумент нарешті повернули на місце. Сталося це минулого тижня. Саме перед Днем Незалежності. Посадовці кажуть, так довго не встановлювали, бо… збирали гроші на відеокамери. Тепер же, запевняють, Наталка під наглядом. Напередодні повернення монумента, «КП» поспілкувалася з її автором – кіровоградським скульптором Григорієм Савченком. Він наголошує: не лише Наталка Полтавка може бути окрасою Театральної площі, а й інші герої творів корифеїв і не тільки. Більше того, вважає майстер, реконструкцію площі перед театром необхідно завершити.
 

Григорій Савченко: Я вважаю, треба не просто встановити камери і повернути на місце Наталку Полтавку, а взагалі серйозно підійти до теми благоустрою Театральної площі, яка має незавершений вигляд, – пояснює Григорій Савченко. – У першу чергу необхідно розробити проект із благоустрою, і не для галочки, а щоб площа ­дійсно стала найкрасивішою у місті. Ідей і пропозицій насправді дуже багато. На мою думку, Наталка Полтавка має там стояти не одна, а з іншими героями творів того ж Кропивницького, Тобілевича й інших письменників. Цікаво було б зробити персонажів зі «Сватання на Гончарівці», наприклад. Усі ці фігури виконати за стилем і якістю, як раніше виготовлялися фарфорові статуетки, деякі місця зробити у кольорі, з драпіруванням. Згадайте, як «пожвавився» пам’ятник Наталці Полтавці, коли хтось надів їй на голову вінок із жовтого осіннього листя! Якби зробити низку скульптур в одному стилі і розмістити їх по території, було б неймовірно гарно. Площа  стала б цікавою і вабила б як кіровоградців, так і туристів. Крім того, було б чудово розмістити на Театральній площі фонтан.
 

«КП» Там, де зараз клумба?

Григорій Савченко: Так! Там міг би бути музичний фонтан зі світловим ефектом та скульптурними композиціями на тему наших вересневих самоцвітів. Там навіть уже підведена вода, оскільки така задумка була з самого початку. А ось на порожньому місці, ближче до казарми, можна встановити бронзовий пам’ятник корифеям театру – класичну монументальну скульптуру. Було б добре залучити до його створення відомого в Україні скульптора Володимира Щура. Низка його робіт у столиці дуже полюбилася киянам і гостям. Цей скульптор став класиком за життя. Якби він виконав корифеїв – це була б велика честь і гордість для нашого міста.
 

«КП» Як гадаєте, що ще варто змінити на Театральній площі?

Григорій Савченко: На мою думку, пам’ятник Кропивницькому розміщений невдало – від театру він відвернутий, словом, стоїть не на місці. Також було б доречно прибрати з театральної території пам’ятник солдатам, який давно встановили там на місці поховань. Сьогодні могил уже немає, тому пам’ятник вільно можна перенести в інше місце і зробити на цій території суто парк відпочинку – тематичний, із цікавими монументами, доріжками, фонтанами.
 

«КП» Але, зважаючи на досвід із Наталкою Полтавкою, без нагляду залишати таку красу не можна…

Григорій Савченко: Це безумовно! Однозначно необхідні камери спостереження і охорона об’єктів. Потрібно обов’язково визначити відповідальних осіб, інакше з менталітетом наших людей не можна. Наталку Полтавку, наприклад, вандали вирішили покалічити не випадково. Монумент цілеспрямовано довбали, причому не п’ять хвилин, а не менше, ніж півгодини. Пам’ятник не зруйнували до кінця лише завдячуючи тому, що він виготовлений із міцного матеріалу – поліефірної смоли з наповненням мармурової крихти. До слова, цим матеріалом американці покривають корпуси авіаносців… Та, безумовно, розбити можна все. Але, якщо б Наталка Полтавка була виготовлена із бронзи, пам’ятник розтрощили б одразу.

Я пам’ятаю, коли в Кіровограді встановили пам’ятник Ангелу-охоронцю, буквально за кілька днів охорона через камери спостереження помітила, як хтось ­підозрілий підійшов до монумента. Підійшовши, вони побачили, що чоловік прийшов із молотком і зубилом цілеспрямовано зрубувати бронзові деталі! Так що у нас без охорони об’єктів ніяк не можна…
e-max.it: your social media marketing partner