Готуйтеся до Пхукету. Цьогоріч кіровоградців коситимуть три штами грипу

,

2474Осінній період традиційно вважається сезоном підвищеної захворюваності на ГРВІ та грип. У цей час особливо важливо допомогти своєму організму протистояти вірусам. Нам усім, звичайно, відомо чимало народних засобів як профілактики, так і лікування застуд, однак усе частіше доводиться помічати, що з появою нових штамів вірусів вони допомагають неефективно. Єдиним надійним засобом, який може попередити грип та мінімізувати ускладнення після нього, за словами медиків, є щеплення. Наскільки вони безпечні та кому і де можна зробити вакцинацію проти грипу, з’ясовувала «КП».

–Профілактика грипу – це щорічні заходи. Ми, звичайно, очікуємо на сезонні захворювання і вважаємо, що єдиним виходом із цієї ситуації є, безумовно, щеплення. Зараз, на жаль, вартість лікування ускладнень дуже велика, тому, звісно, безпечніше для здоров’я та економніше для власного гаманця зробити вакцинацію, – говорить директор департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Олег Рибальченко.

За його словами, минулорічні показники свідчать про ефективність вакцини проти грипу, адже на Кіровоградщині не було епідемії, хоч на деяких територіях і фіксувалося перевищення епідемічного порогу.

– Торік на Кіровоградщині щеплення зробили майже 12 тисяч людей, це не більше одного відсот­ка жителів області. Але головною метою було щепити тих, хто може бути розповсюджувачами інфекції. Завдяки такій вакцинації, ми мали можливість стримувати епідемію, – пояснює Рибальченко.

За словами посадовця, хоч зараз не фіксують збільшення захворюваності, але якщо буде зниження температури повітря, дуже скоро можна цього очікувати. Тож найкращий час зробити щеплення проти грипу – саме зараз, каже посадовець.

– Кожна нова вакцина вибудовується з трьох штамів – два найбільш розповсюджені торік і один додатковий – той, що може трансформуватися, так би мовити, очікуваний. Офіційно вважається, що після щеплення протягом двох тижнів у людини формується стійкий імунітет на рік, – додає медик.

За словами Рибальченка, щеп­лення від грипу можна робити як дорослим, так і дітям: обмежень немає.

– Щеплення робиться у поліклініці за власним бажанням і власним коштом. Вакцини, як зав­жди, реалізують аптечні заклади. Для того, щоб ми були впевнені в належному стані вакцини, вона не віддаватиметься безпосередньо у руки людині, а відразу передаватиметься до кабінетів щеплення, які є у всіх лікувальних закладах області. Таким чином ми максимально виключимо людський фактор, що може впливати на ефективність препарату, наприклад, щоб не було перепадів у температурі зберігання, – пояснює медик.

Зауважує, не вакцинуватимуться лише люди, які вже захворіли на грип – поки не одужають.

Як розповіла «КП» лікар­епідеміо­лог Тетяна Задорожна, за прогнозами Українського центру грипу та гострих респіраторних вірусних інфекцій, у нас цьогоріч очікується циркуляція нових вірусів грипу. Це вірус грипу А(H3N2), подібного до штаму Швейцарія, відносно нового для нашої країни. Буде продовжуватися циркуляція вірусу грипу А(H1N1) штаму Каліфорнія або пандемічного грипу, який уже циркулює з 2009 року і до цього часу ще не вичерпав свій епідемічний потенціал. Прогнозується також циркуляція відносно нового для країн Західної та Східної Європи, у тому числі України, вірусу грипу В штаму Пхукет.

– Якщо новий вірус грипу приходить на територію, де населення жодного разу не зустрічалося з ним, то у людей відсутній імунний захист, а значить може захворіти велика кількість жителів, а це відповідно, збільшить розвиток ускладнень та кількість летальних випадків, як це було в Україні в епідемічний період 2009­2010 років. Тому, аби захиститися від захворювання та його негативних наслідків, слід зробити щеплення, – констатує лікар­епідеміолог.

За словами Тетяни Задорожної, згідно з відомостями Державного реєстру лікарських засобів, в Україні зареєстровано дев’ять імунобіологічних препаратів для специфічної профілактики грипу. Приблизна вартість вакцини – від 120 до 150 гривень.

Профілактика грипу менш затратна ніж лікування хвороби та її ускладнень. Щеплення перериває ланцюжок розвитку захворювань для інших людей.

– Вакцинами європейських виробників, українці вакцинуються вже більше десяти­п’ятнадцяти років. Вірогідність отримати якусь негативну реакцію від щеплення – наприклад, загальне підвищення температури тіла, озноб або почервоніння у місці ін’єкції, є невеликою, на відміну від ризику захворіти на грип із розвитком ускладнень – пневмонії, бронхіту, ураження нервової системи та інших, ­ запевняє епідеміолог.

Медик пояснює, що протигрипозна вакцина починає «працювати» на захист організму від інфекції через 2­3 тижні після застосування, тому найсприятливіший період для щеплень – до початку епідемічного періоду (підйому захворюваності), тобто вже сьогодні.

Фахівець зауважує, що в першу чергу щеплення мають зробити люди, які входять до групи ризику розвитку ускладнень після грипу. Це ті, хто страждають на хронічні захворювання легеневої, серцево­судинної, центральної нервової систем та хвороб обміну речовин – той самий цукровий діабет, пацієнти з імунною недостатністю, особи старші 65 років та діти раннього віку, у яких ще не сформований імунітет.

– Група епідемічного ризику також – медичні працівники, вчителі та вихователі, працівники сфери торгівлі та надання послуг, громадського транспорту, які спілкуються з великою кількістю людей протягом робочого дня. Їм обов’язково необхідно робити щеплення проти грипу. Усім іншим ми радимо робити щеплення за власним бажанням, – підсумувала лікар­епідеміолог.
e-max.it: your social media marketing partner