Сюрпризи на дорозі: що готують нові правила дорожнього руху

, Олена Сідорова

2490Те, чого давно очікували всі водії, сталося: в Україні почали діяти нові правила дорожнього руху. Які  нововведення чекають на водіїв на дорозі, які штрафи за порушення правил дорожнього руху та як їх сплачувати,  розповів кіровоградський адвокат Павло Попович.

Новим законом передбачено автоматичну фіксацію порушень. Як вона працюватиме? Та чи всюди зможуть її запровадити?

Павло Попович: Першим і напевно найголовнішим нововведенням, згідно з новими правилами дорожнього руху, має стати автоматична фіксація порушень на дорозі. Вона повинна проводитися спеціальними технічними приладами, які працюватимуть в автоматичному режимі, тобто без стороннього втручання фізичної особи. Однак, чи запрацює фіксація на дорогах області найближчим часом, невідомо. Сьогодні відсутня будь-яка інформація про проведення тендерів, закупівель цих спеціальних техприладів. Крім того, Кабмін не розробив жодного підзаконного нормативного акта, яким би затверджувався порядок здійснення такої фіксації порушень правил дорожнього руху.

Які ще нововведення чекають на водіїв?

Павло Попович: Законотворці запровадили  систему штрафних балів за вчинення порушень правил дорожнього руху. Однак їх уведення тісно пов'язане із запровадженням автоматичної фіксації, бо «розрахуватися» балами можна лише за порушення, зафіксовані в автоматичному режимі спеціальними технічними засобами. Законом передбачено, що з початку кожного року водіям буде нараховуватися по 150 штрафних балів. Кожне правопорушення вартуватиме 50 штрафних балів. Однак стягуватимуть бали фактично з автовласників, бо до відповідальності за порушення, які фіксуватимуть камерами, притягатимуть до відповідальності саме власників, на автомобілях яких були вчинені порушення. Уникнути такого покарання не через суд можна буде лише тоді, якщо власник доведе, що на момент порушення автомобіль вибув із його володіння з незалежних від нього причин (був, наприклад, викрадений). Або якщо протягом 14 днів водій, який керував автівкою під час порушення правил дорожнього руху, сам зізнається правоохоронцям, що саме він є порушником, визнає свою вину і дасть згоду на притягнення його до адмінвідповідальності. Грошовий штраф на автовласників за порушення, зафіксовані в автоматичному режимі, накладатимуть тільки після списання штрафних балів. Про їх списання можна буде дізнатися саме тоді, коли отримаєте так званий лист «щастя» – постанову про накладення грошового штрафу. Процедури повідомлення про списання балів, а також оскарження списання балів не передбачено. Скористатися балами зможуть тільки автовласники - фізичні особи. Автовласники - юридичні особи одразу платитимуть грошовий штраф.

Законом передбачені й нові грошові штрафи за порушення ПДР. Відомі їх розміри?

Павло Попович: Так, скасовані так звані вилки для нарахування штрафів «від і до», тобто розміри штрафів тепер конкретизовані. Вони становлять чітко визначену суму, яка є мінімальним можливим штрафом із раніше чинних. Наприклад, якщо раніше за певне порушення було передбачено штраф від 340 до 425 гривень, то тепер за таке порушення штраф становить рівно 340 гривень.

Скільки часу відводиться водіям на сплату штрафу?

Павло Попович: Якщо правопорушення зафіксовано в автоматичному режимі, автовласник, який визнає вчинення правопорушення, може протягом п’яти днів із моменту отримання постанови про накладення штрафу сплатити лише половину цього штрафу. Взагалі для його оплати відведено 30 днів. Якщо протягом 30 днів штраф не буде сплачено, автовласник буде змушений заплатити ще й пеню, яка становитиме подвійний розмір штрафу. Буде відведено ще 30 днів для того, аби автовласник сплатив штраф і пеню, тобто трикратний розмір штрафу. Якщо ж і після цього штраф не буде сплачений, стягненням і штрафу, і пені займуться виконавчі органи. Штрафи, накладені за порушення, які зафіксовані безпосередньо працівником поліції, оплачуватимуться, як і сьогодні: протягом 15 днів із дня його накладення. Якщо протягом 15 днів штраф не буде сплачено, постанова про штраф передається до виконавчих органів, які у примусовому порядку стягуватимуть подвійний розмір суми.

Чи можна буде оскаржити штрафи?

Павло Попович: В усіх випадках оскаржити накладення штрафу можна керівництву поліції або в суді протягом 10 днів із дня отримання постанови про штраф за порушення ПДР. Однак варто зазначити, що державою зроблено все, аби штрафи не оскаржували. У випадку, коли суд відмовить у скасуванні штрафу, доведеться ще додатково сплачувати судовий збір.
e-max.it: your social media marketing partner