Грабежі і крадіжки – найпопулярніші злочини на Кіровоградщині. Серед лідерів – Ульяновський і Долинський райони

,

2502Рівень злочинності в області, порівняно з минулим роком, зростає і вже перевищує загальнодержавний показник, повідомили в обласній прокуратурі. Найбільше на Кіровоградщині вчиняється злочинів проти власності і життя та здоров’я людей. Правоохоронці бачать цьому кілька причин.

Відтак, якщо характеризувати в цілому, рівень злочинності в області на 10 тисяч населення становить 142 злочини. Цей показник суттєво більший за загальнодержавний, який визначений як 100 злочинів. За даними прокуратури, з початку цього року грабежі, крадіжки, розбої, вимагання становлять більше 70% від усіх вчинених злочинів на Кіровоградщині.

За статистикою, найбільш криміногенними у цьому плані є Ульяновський, Долинський, Олександрійський, Онуфріївський, Бобринецький, Добровеличківський, Кіровоградський райони та міста Олександрія й Кіровоград.

– Одна з причин росту скоєних злочинів у сфері власності – неналежна організація роботи органів досудового розслідування, несвоєчасне прийняття остаточних рішень у кримінальних провадженнях, а ще – безпідставне внесення відомостей про вчинені кримінальні правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань. У результаті, маємо штучне створення зростання рівня злочинності на території регіону. Наприклад, людині хтось вночі пошкодив ногою паркан, вона звертається до міліції, факт вноситься до ЄРДР, зрозуміло, що знайти вин­ного фактично неможливо, відтак злочин залишається нерозкритим і впливає на дану статистику, – пояснюють у прокуратурі.

Десяту частину від усіх злочинів, скоєних цьогоріч на Кіровоградщині, складають вбивства і нанесення тілесних ушкоджень різної тяжкості.  Їх найбільше вчинено у Вільшанському, Устинівському, Гайворонському, Новоукраїнському, Компаніївському районах та Кіровограді.

 – Незважаючи на вжиті прокуратурою заходи, питання розкриття таких злочинів, які скоєні у минулих роках, залишається проблемним. Цього року розкрито лише один такий злочин, 127 кримінальних проваджень залишаються не розслідуваними, – констатує заступник прокурора області Віктор Приходько. – Як засвідчили результати вивчень, розслідування слідчими таких проваджень не організовано, як слід. Протягом останніх років у більшості кримінальних справ досудове розслідування взагалі не проводилось, вказівки прокурорів та керівництва міліції не виконуються. Досудове розслідування фактично перебуває без руху.

Власне, головною причиною того, що злочини не розкриваються, є недобросовісне розслідування справ слідчими, зазначають у прокуратурі і як приклад наводять випадок, що стався в Добровеличківському районі. У районному відділі міліції знаходяться матеріали кримінального провадження за фактом ненадання лікарями допомоги чоловікову, через що той помер. Після того, як прокуратура провела перевірку, з’ясувалося, що по справі навіть не була призначена судово­медична експертиза! Такі приклади, на жаль, сьогодні непоодинокі, констатують у відомстві.

Злочини у сфері обігу наркотиків складають більше 3%, а це менше, ніж середньодержавний показник. Злочини проти безпеки руху та експлуатації транспорту, зокрема, угони – трохи більше 2%, що теж є нижчим, ніж по Україні.

За даними прокуратури, найбільше злочинів, вчинених неповнолітніми, зафіксовано в Голованівському районі. Зазвичай, це крадіжки. Правопорушення у стані алкогольного сп’яніння найчастіше трапляються у Новоархангельському районі. Рецидиві­стів же по всіх категоріях злочинів найбільше в Новомиргородському і Долинському районах.

Як свідчить аналіз правоохоронців, найкраще розкриття кримінальних правопорушень в Онуфріївському районі, найгірший показник – у Кіровограді.

У той же час соціологи бачать свої чинники росту злочинності – це, в першу чергу, важка економічна криза, падіння доходів і зростання безробіття. В умовах кризи відбувається скорочення виробництва і відтік людей з країни. Більшість промислових підприємств знаходяться на сході країни, де йдуть бої, тому якщо ситуація не зміниться, вважають експерти, Україні загрожує тотальна деіндустріалізація, а з нею – зубожіння і люмпенізація населення. Власне, те, що ми спостерігаємо вже сьогодні…
e-max.it: your social media marketing partner