Помічна ледь не позбулася єдиної лікарні

,

2667Відсутнє фінансування на 2016 рік і ймовірна ліквідація – такі перспективи були в прийдешньому році для помічнянської лікарні яка ще донедавна обслуговувала залізничників. Дізнавшись про це і люди і працівники закладу забили на сполох. Адже десять тисяч осіб могли залишитися без належного медобслуговування.

Торік через зміни в законі фінансування відомчих лікарень лягло на плечі місцевих бюджетів. Якщо коштів для функціонування лікарні торік в бюджеті знайшлися, то на початку цього – ні.

– У нас на рахунку мільйон гривень залишився з минулого року. Їх вистачить лише на заробітну плату працівникам на два місяці, – пояснює головний лікар комунального закладу «Помічнянська лікарня» Ігор Рудий і додає, що в цілому на потреби закладу необхідно близько шести мільйонів на рік, проте лікарні відмовили у фінансуванні.

У департаменті охорони здоров’я облдержадміністрації пояснюють, що вони запропонували шляхи вирішення даної ситуації, однак однозначне рішення повинні прийняти на сесіях міської та районної рад.

– У нас є бачення виходу з ситуації. Ми запропонували декілька варіантів, але обиратимуть котрийсь із них депутати, – каже «КП» директор департаменту Олег Рибальченко.

Кілька днів перемовин, засідань і дискусій зрештою дали результат. Уже на сесії Помічнянської міської ради 13 січня депутати проголосували за передачу майнового комплексу Помічнянської лікарні Добровеличківській центральній районній лікарні. А наступного дня сесія районної ради підтримала дане рішення.

– Нам виділять лише 2,6 мільйона, а наша потреба на рік становить шість. Цього фінансування нам все одно недостатньо. Можливо, будемо просити необхідні транші, можливо, нам дадуть коштів, – додає Рудий.

– Районні депутати повністю підтримали рішення депутатів міської ради. Тепер ця лікарня юридична особа, вона належить до територіальної громади Добровеличківського району і фінансуватиметься з районного і міського бюджетів. Ми намагатимемося компенсувати недостатню суму. У цьому році район виділяє 2,6 мільйона, торік – виділяв 6,2. Різницю потрібно буде компенсувати з бюджету міської ради, за рахунок економії та власними коштами, які лікарня повинна заробляти, – зазначив Помічнянський міський голова Микола Антошик.
e-max.it: your social media marketing partner