Масковий режим: кіровоградці масово шукають захисту від грипу

, Олена Сідорова

2792За останні кілька тижнів в області констатували смерть двох людей від свинячого грипу: вагітної жінки та молодого хлопця. В області на 69% перевищений епідпоріг. Це офіційні дані. Втім кіровоградці не надто вірять чиновницьким звітам. А тому, налякані епідемією, почали вдягати захисні маски. Найактивніше – молодь. Зізнаються, якщо раніше соромилася вийти на люди в такому вигляді, то зараз через страх підхопити вірус, носять аж бігом. Переконані: маска – це безпека. Однак на такий тренд фахівці реагують скептично. Кажуть, від проникнення вірусу в організм маска не захистить.

В області штам грипу А (H1N1) діагностували у десятьох людей. Рівень захворювання на грип і ГРВІ уже перевищив допустимий у десяти районах, а також містах обласного підпорядкування. Через це у школах регіону навчання відновиться­ аж наступного тижня. І, хоча карантин та епідемію грипу в області офіційно не оголошували, кіровоградці штурмують аптеки. У пошуках порятунку люди масово скуповують імунні та противірусні препарати, а також вітаміни і захисні маски.

– Чому я в масці? Та я вже тиждень так ходжу, кілька разів на день її змінюю. По роботі мені часто доводиться їздити в транспорті, а там ризик найбільший. Мені абсолютно не соромно. А що тут такого незвичного? Адекватні люди нормально сприймають. Деякі, звичайно, буває дивляться здивовано, типу «чого вирядився?». Але я думаю, що краще перетерпіти в масці, ніж потім злягти на лікарняний. Я стільки не заробляю, щоб дозволити собі хворіти, – ділиться з «КП» 25­річний житель обласного центру Анатолій.

Одягають захисні маски і водії громадського транспорту та продавці магазинів. Пояснюють, упродовж дня їм доводиться мати найбільше контактів із людьми.

– Вирішив одягти, щоб не заразитися від пасажирів. Цілий день все­таки сиджу в машині, потік людей великий, тож легко можна підхопити вірус. Вірю, що це хоч трохи зменшить ризик, – каже водій маршрутки.

У кіровоградській поліклініці №5 більшість, хто ходить у масках, уже хворі.

– Я захворів, тому і вдягнув. До застуди не носив. Зараз не хочу заразити оточуючих, – каже 68­річний пенсіонер Петро Васильович.

Тим часом у лікувальних закладах обласного центру посилили заходи безпеки: медперсонал також одягає захисні маски. Перестраховуються і жителі, які йдуть на плановий прийом до лікаря. Серед таких – пенсіонерка Валентина Василівна.

– Я одягла маску, бо боюся заразитися. У поліклініці ризик підчепити бацилу чи не найбільший, – говорить жінка. – Може, це і не дуже допоможе, але краще перестрахуватися. Зараз по телевізору тільки про грип і говорять. Багато смертей. Страшний зараз грип ходить. У мене внуки маленькі, невістка вдома, син, не хочу принести хворобу, треба бути здоровою.

Однак такий ажіотаж серед населення призвів до дефіциту масок в аптеках.

– Ми вчора з дитиною пішли в лікарню. Одразу побачили оголошення, що там проводяться протиепідемічні заходи. Поряд розклеєні оголошення, що вхід суворо в масках і бахілах. Бахіли ми купили. Намагалися придбати захисні маски, а нам сказали, що їх вже давно немає. Те ж саме почули і в іншій лікарняній аптеці, – обурюється жителька обласного центру Наталя Селецька.

Жінка каже, її випадок – не єдиний. Знайомі теж лютують через відсутність в аптеках цих засобів захисту.

– Моя знайома розповіла історію про доньку. Їм на роботі сказали всім приходити у захисних масках. То вони купили відрізок марлі за сорок гривень, щоб самостійно пошити маски, бо в аптеках купити їх теж не змогли, – каже жінка. – Я пам’ятаю, що раніше в нашій країні вже «боролися» з грипом, тоді теж в аптеках не було захисник масок. Я тоді ще працювала в одному супермаркеті, то ми шили маски з простирадла, бо теж не могли ніде купити. Від грипу помирають люди, а нас не забезпечують елементарним.

Втім відсутність масок на прилавках аптек бентежить не всіх. Люди кажуть, від них користі мало, а тому треба вдаватися до реальних методів захисту.

– Я не ношу маску, бо не вірю, що вона допоможе. Сама стараюся менше знаходитися в людних місцях, тепло одягаюся, вітаміни п’ю, навіть цибулю їм і чоловіка змушую, – сміється 35-річна Оксана. – Також полощу рот хлорофіліптом, перед виходом на вулицю мажу в носі оксоліновою маззю. Думаю, якщо й одягати маску, то треба в автобусах, великих магазинах та офісах, а на вулиці – це дарма викинуті гроші.

– Невже не зрозуміло, що на нас лише наживаються? Це вже третій вид гіперзаразного і суперсмертельного грипу. Маски не врятують. Вперед! Поповнюйте кишені власників аптек! – каже 19-річний Богдан.

У департаменті охорони здоров’я облдержадміністрації, як і в міністерстві охорони здоров’я, здоровим людям вдягати маски не рекомендують. Кажуть, більше користі буде, якщо їх носитимуть хворі, аби не поширювати вірус.

– Звичайна хірургічна маска пропускає повітря і, відповідно, й вірус. Вона може захистити, якщо хвора людина одягне маску і буде спілкуватися з вами, ці крапельки слизу, які містять вірус, осідатимуть на масці й затримуватися, – зазначає головний позаштатний епідеміолог міністерства охорони здоров’я Ірина Колесникова і додає, що дійсно захистити від вірусу грипу можуть, так це респіратори.

– Теоретично маски можуть захистити, але фактично – вони тільки для хворих, – каже директор департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Олег Рибальченко. – На свіжому повітрі, при звичайній прогулянці, якщо немає контакту з оточуючими, носити маску не потрібно. У місцях масового скупчення людей, наприклад, в маршрутках, якщо людина відчуває ознаки нежиті, то краще вдягти маску. Щодо офісів, то ми радимо, хворим взагалі не ходити на роботу. Потрібно звернутися до лікаря.

e-max.it: your social media marketing partner