Чому матері-одиначки залишилися без грошей?

,

2846На Кіровоградщині одинокі мами у січні не отримали державну допомогу на дітей. В області таких – близько 23 тисяч. Чому виникла затримка і коли поверне держава допомогу, розповів директор департаменту соціального захисту населення облдержадмніністрації Олександр Догаров.

– Торік 25 грудня Кабмін прий­няв постанову, покликану врегулювати ряд питань, зокрема, виплату допомоги одиноким матерям, а також виплату тимчасової допомоги дітям у разі несплати батьками аліментів. Цією ж постановою уряд скасував гарантований розмір допомоги. Відтепер при призначенні виплат враховуватимуться доходи всіх членів сім’ї за останні шість місяців. Аби прискорити цей процес, в органи соцзахисту треба подати заяву, декларацію про доходи і довідку про склад сім’ї, – пояснює Догаров.

Механізм нарахування, зауважують чиновники, нескладний: від доходу на одного члена сім’ї відніматиметься сума прожиткового мінімуму, визначеного для віку дитини. Різниця й становитиме розмір допомоги. Якщо цей дохід перевищує прожитковий мінімум, допомога не призначатиметься.

Догаров визнає, певна кількість матерів, які працюють і мають доходи вищі від визначеного прожиткового мінімуму на дітей, таки втратять право на отримання державних виплат.

– Проте для інших жінок, які мають низькі доходи, цей розмір допомоги може стати більшим. Сьогодні розмір прожиткового мінімум для дітей віком до шести років становить 1167 гривень, для дітей віком до 18 років – 1455 гривень, для працездатних осіб – 1378 гривень. Протягом року цей прожитковий мінімум зростатиме ще двічі, – уточнює він.

Чиновник запевняє, що рішення про призначення допомоги або про її відмову прийматиметься­ протягом десяти днів із моменту надходження документів.

– Допомога призначатиметься на півроку. Після закінчення цього терміну матерям знову треба звертатися в органи соціального захисту, – уточнює Догаров і закликає одиноких матерів не гаяти часу, а якомога швидше звертатися в органи соцзахисту.

– Якщо документи туди потраплять до березня, то допомогу виплатять починаючи з січня, – запевнив посадовець.
e-max.it: your social media marketing partner