Батьки б’ють на сполох: По всій області відсутня вакцина від туберкульозу

, Олена Сідорова

2847На Кіровоградщині у пологових будинках новонародженим дітям перестали робити щеплення проти туберкульозу – вакцина БЦЖ у дефіциті. Занепокоєні батьки з Бобринецького району розповіли «КП», що готові заплатити будь­які гроші за щеплення, аби тільки їхні діти були захищеними від хвороби. Втім купити вакцину ніде. У департаменті охорони здоров’я облдержадміністрації кажуть, що вакцини в області не стало наприкінці минулого року, і коли вона буде – не відомо.

– Я народжувала у Кіровограді три місяці тому, то вакцини вже не було, – розповідає жителька села Бобринка Бобринецького району Ксенія Діденко. – Вакцини немає і ніхто не знає, коли вона буде. Раніше вона коштувала близько 600 гривень, зараз – не знаю.

Батьки хвилюються, що щеплення потрібно було робити ще до виписки дитини із пологового будинку, а вони досі її не отримали. Що робити – не знають.

– Чекатимемо, поки з’явиться, – продовжує Ксенія. – Якщо набереться група батьків, які бажають зробити дітям вакцину, домовимося, будемо шукати і замовляти партію. Хвилююся за дитину, оскільки без щеплення імунна си­стема не виробляє захист від туберкульозу, тому ризик захворіти великий. Дитина маленька, а в країні у нас дуже багато хворих на туберкульоз, які не лікуються…

– Моєму синочку три місяці і вакцину ми також досі не отримали…– констатує ще одна жителька Бобринця Олександра Куценко.

У департаменті охорони здоров’я облдержадміністрації визнають, проб­лема дійсно є, але на її вирішення впливати не можуть, оскільки закупівля вакцини йде через міні­стерство охорони здоров’я централізовано.

– Взагалі річна потреба складає більше 63 тисяч доз, – коментує директор департаменту охорони здоров’я обл­держадміністрації Олег Рибальченко. – Зараз в області дійсно закінчилася­ вакцина. Сталося це в кінці минулого року. Звичайно, батьки стурбовані, до нас часто звертаються. Лікувальні заклади могли самостійно закуповувати вакцину за кошти зі спецрахунку і потім продавати її батькам. Чи можна зараз її придбати в приватних клініках – сказати не можу. У кожному районі була однакова кількість вакцин. Але оскільки кількість новонароджених всюди різна, тому вакцина закінчувалася залежно від територіального принципу. Поки що єдиний варіант – чекати централізованої закупівлі, вона найближчим часом буде.

А поки «КП« поцікавилася у медзакладах обласного центру, Знам’янки, Олександрії та Світловодська, чи у них випадково немає БЦЖ. Там відповіли, що препарату не бачили давно і коли він з’явиться – одному Богу відомо.
e-max.it: your social media marketing partner