Врятуйте собі життя – купіть флікер!

, КП

3019Статистика каже, що близько половини пішоходів потрапляють під колеса автівок саме у вечірній час. ДАІвці констатують, якби люди мали бодай невеличкі деталі одягу зі світловідбивачами, або як їх іще називають, флікерами чи флайтерами, – трагедій було б менше. Солідарні з такою думкою і водії. Останні скаржаться, що ввечері видимість гіршає і дійсно часто не бачать людей на дорозі. «КП» поцікавилася, де в обласному центрі можна придбати такі флікери і наскільки свідомі самі кіровоградці.

Придбати браслети чи брелоки зі світловідбиваючим ефектом виявилося доволі складно. В обласному центрі знайшлося лише кілька крамниць, де продають світловідбиваючі стрічки, котрі можна нашити на одяг. Продавці розповідають, такий крам купують в основному як деталь спецодягу. Прихід турботливих матусь чи татусів, які б цікавилися цим товаром, – швидше виняток, ніж правило.

Натомість придбати одяг із уже вшитими флікерами – не проблема. У магазинах і навіть на ринках асортимент курток, взуття, рюкзаків та іншого – цілком достатній. Та й за ціною речі зі світловідбивачами не відрізняються від звичайних.

Батьків першокласника Максима і третьокласника Сашка – можна зарахувати до тих, хто усвідомлено дбє про безпеку дітей. Обидві родини купують для них речі з флікерами.

– Ми спеціально купували портфель і черевики зі світловідбиваючими смужками, щоб Максима було помітно, коли їде машина, – кажуть мама Марія і батько Артем.

– Ми купили портфель і куртку з елементами, які відбивають світло, тому що він ходить на спортивну секцію і повертається додому, коли починає темніти. Щоб його було помітно, коли він іде по дорозі, ми купили такі речі, – додає мама Сашка – Аня.

Тим часом подружжя Тетяни та Романа купують речі зі світловідбиваючими вставками не тільки своєму маленькому синові, а й собі.

– Ми спеціально купили собі куртки зі світловідбиваючими смужками і нашому синові теж. Після роботи йдемо, коли вже темно, не всі пішохідні переходи добре освітлені, тумани, погана видимість на дорогах… А в такому одязі водій нас помітить, – пояснюють вони.

Насправді у багатьох країнах світу, і навіть у наших найближчих сусідів, законодавче поле стосовно безпеки пішоходів у вечірній час значно жорсткіше. Причому мова йде про самобезпеку.

Наприклад, у Білорусі носіння світловідбивача для пішоходів є обов’язковим. Якщо в темний час доби пішоходи перебувають на неосвітлених вулицях без світловідбивачів, правоохоронці їх штрафують. Крім того, у навчальних закладах від 80 до 100% учнів забезпечені світловідбивачами.

У Латвії поліцейські, помітивши школярів без флайтерів, проводять бесіду з дітьми і дають їм світловідбивачі безкоштовно.

В Естонії систематично проводять роботу з підвищення обізнаності населення про світловідбивачі. У школах, наприк­лад, наочно демонструють, як працює флікер. З бюджету країни виділяють дотації на виробництво флікерів, що підвищує їхню доступність для населення.

А ось у Норвегії провели дослідження, результати якого показали, що використання світловідбивачів дозволило скоротити травматизм серед пішоходів на 85%.

Україна в цьому поки що дуже відстає. Вітчизняне законодавство лише рекомендує носити світловідбивачі. За їхню відсутність пішоходів жодним чином не карають.

Вочевидь, саме тому, у нас доволі високий показник травматизму людей у вечірній час.

Наприклад, торік на території області з пішоходами сталося 134 аварії, з них 57 – у темну пору доби. У цих ДТП загинуло 18 осіб! ДАІвці кажуть, якби пішоходи мали флікери, – багатьох смертей можна було б уникнути.

– Однією з вагомих причин таких ДТП у темний час доби є відсутність світловідбиваючих елементів у пішоходів, – констатують державтоінспектори.
e-max.it: your social media marketing partner