Рак наступає: щороку плюс п’ять тисяч нових хворих в області

,

3044П’ять тисяч нових випадків раку щороку діагностують на Кіровоградщині. І хоча фахівці запевняють, що рак – не вирок, хвороба косить нещадно. Медики кажуть, якби онкопатологію діагностували вчасно, статистика була б іншою. Натомість пацієнти зізнаються – часто вимушені відмовлятися від лікування через його дорожнечу.

Невтішна ситуація по всій україні. У профільному міністерстві констатують, наша держава належить до країн, де рівень онкологічної захворюваності та смертності є надзвичайно високим.

– У цілому співвідношення захворюваності і смертності 51,3%. Тобто, на кожні 100 зареєстрованих трохи більше 50 померлих від онкологічних захворювань, – повідомляють у Міністерстві охорони здоров’я.

– Щорічно в україні виявляють більше 160 тисяч нових випадків онкологічних захворювань, із них понад 80 тисяч мають летальні наслідки. У структурі захворюваності й смертності від раку у чоловічого населення перші місця посідають злоякісні новоутворення легенів, шлунку, передміхурової залози, колоректальний рак, у жінок – рак молочної залози, шлунку і також колоректальний рак, – ідеться у повідомленні міністерства.

Серед причин високого рівня смертності є значний відсоток – 30-45% – пізньої діагностики на третій і четвертій стадіях.

– Лише при деяких візуальних локалізаціях (рак молочної залози, рак шийки матки, рак передміхурової залози) смертність коливається в межах 40-50%. Для більшості локалізацій вона перевищує 50%, – зазначають у відомстві і при цьому визнають, що недостатній рівень охоплення спеціальним лікуванням хворих також серед причин високої смертності.

До речі, ще буквально у листопаді МОЗ обіцяло до кінця року створити новий канцер-реєстр хворих на рак, який би дозволив підвищити ефективність надання медичної допомоги, забезпечити належну реєстрацію та облік пацієнтів, а також здійснювати постійний моніторинг рівня ураження українців злоякісними ново­утвореннями. Однак на календарі вже лютий 2016-го, а зрушень не видно ніяких.
e-max.it: your social media marketing partner