В Оникієвому закривають єдине банківське відділення

,

3081У селі Оникієве Маловисківського району, де проживає більше півтори тисячі людей, хочуть закрити відділення «Ощадбанку». Повідомлення про це сільська рада отримала офіційним листом. Однак така ситуація не втішає місцевих, адже до фінустанови вони звертаються ледь не щодня: оплата комунальних рахунків, сплата податків, отримання заробітної плати, пенсій і соціальних виплат. Як відстояти людям свою правду та довести, що відділення банку в селі необхідне, з’ясовувала «КП».

В Оникіївській сільській раді вкрай обурені ситуацією, що склалася. Там роблять усе можливе, щоб відстояти інтереси громади.

– Нам «Ощадбанк» надіслав листа, що у нас немає повністю виконання плану, що люди не кладуть свої заощадження. Так почекайте, а що людям класти, якщо їм інколи навіть хліба немає за що купити?! Перед тим, як казати, що операційна каса не прибуткова, нехай покажуть нам розрахунки. У нас за землю сплачується податок, адміністративні послуги та інше. На території села знаходиться державне підприємство «Оникіївський лісгосп», яке здійснює виплати через касу даного відділення банку. Тобто прибуток є. Тепер позиція така – переходити на «Укрпошту», – розповідає «КП» Оникіївський сільський голова Інна Воєвода і зачитує надісланий напередодні нового року лист, у якому зазначається причина закриття відділення. – З 2016 року «Ощадбанк» переходить на нову модель управління, головною метою якої є централізація функцій на рівні філії – Кіровоградського обласного управління АТ «Ощадбанк». У зв'язку з цим, підзвітні відділення повинні бути оснащені відповідною офісною технікою, програмним забезпеченням, зв'язком для передачі інформації. Витрати (…) складуть понад 100 тисяч гривень. Відсутність економічно активного населення в селі Оникієве не дозволяє виконувати планові показники... Навантаження на операційно-касового працівника не виконується. Відповідно здійснювати значні витрати на розвиток нерентабельного відділення економічно недоцільно. З метою поліпшення ситуації та в подальшому забезпечення функціо­нування відділення, просимо вас взяти участь у збільшенні клієнтської бази відділення.

Сільський голова розповідає, що прохання взяти участь у збільшенні клієнтської бази відділення, в нинішній час виконати неможливо. Адже життя для людей нині коштує дорого. Більше того, у даному відділенні торік результати роботи були хороші.

– Здійснюється сплата послуг лісгоспом, за електроенергію сплачують шість сотень господарств, земельний податок у липні-серпні сплачували усі домогосподарства, орендну плату – 222 особи, а також держмито, перекази, декларації, пенсійні виплати, дитячі, адмінпослуги... – уточнює вона.

Воєвода зауважує, що випадок в Оникієвому непоодинокий. В інших селах регіону теж почали закривати банківські відділення. Зокрема у селі Плетений Ташлик Маловисківського району ця ситуація закінчилася плачевно.

– Таке відчуття, що цю проблему просто замовчують, ніхто не хоче її вирішувати. У Плетеному Ташлику напередодні Нового року закрили відділення. Громада села вдалася до протестів, однак на неї ніхто не зважав. Вночі приїхали і вивезли оргтехніку. Ташлицький сільський голова порушував це питання, люди пікетували, однак ніхто на їхні вимоги не відреагував. Прикро, що основною метою закриття є те, що збіднілий народ нікому не потрібний. Говорить, що приріст депозитного портфелю – це тільки привід для закриття. Здається, це давно сплановані дії… Тож запитання: а як же слова стосовно збереження та створення нових робочих місць? Кому сільські люди та їхні проблеми потрібні? Всіма можливими способами хочуть задавити село! Потрібна земля – це товар, а люди лиш поміха? Чи не занадто багато? – риторично запитує  сільський голова.
e-max.it: your social media marketing partner