Червінська: Горджуся своїм колективом, який одягає шаровари, котрі багато хто у нас висміює, але за які вигукує «Браво!» і аплодує увесь світ!

,

4518Академічний театр музики, пісні і танцю «Зоряни» повернувся із гастролей західними регіонами України. З аншлагами концерти відбулися у Чернівцях, Івано­Франківську, Ужгороді і Тернополі. Як зустрічали кіровоградських артистів, які враження вони привезли додому і які мають плани на найближче майбутнє – «КП» розпитувала художнього керівника колективу – народну артистку України Антоніну Червінську.

Такі творчі обміни концертними турами між обласними філармоніями – це ініціатива директора нашої філармонії Миколи Кравченка. Раніше існувала організація «Укрконцерт», яка планувала сітку концертів по всій Україні. Нині цього немає. Тільки завдяки особистим контактам керівника філармонії сьогодні у нас відбуваються такі гастролі. І ми за це дуже вдячні, бо маємо можливість виїхати за межі Кіровоградщини.  Колективи з інших областей їдуть виступати до нас, ми – до них, – розповідає Антоніна Червінська і додає, що «Зоряни» таким чином з успіхом виступили у Житомирі, Вінниці, Миколаєві, Полтаві, Черкасах. Тепер до цього списку додалися ще й західні області. – Пишаюся тим, що наш колектив гідно представляє Кіровоградщину скрізь, де доводиться виступати.

– Я дуже люблю той край, бо там неймовірної краси природа і тамтешні люди трохи інакше ставляться до мистецтва. З радістю через три десятки років зустрілася у Чернівецькій філармонії з подружжям артистів Іваном і Оксаною Кавацюк, – ділиться художній керівник «Зорян». – У цій філармонії відчували особливу унікальність, адже саме з неї вийшли такі відомі імена як Софія Ротару, Лілія Сандулеса, Назарій Яремчук, Іван Попович. Вразила старовинна архітектура міста. Такої краси, як там, більше в світі ніде не бачила. А в Ужгороді ми взагалі завмерли: все місто просто потопає у цвітові сакур і магнолій. Несподівано приємно було побачити на нашому концерті екс­губернатора нашої області Олександра Петіка, який нині там працює заступником очільника голови облдержадміністрації. Взагалі на наші концерти приходили всі мери міст, очільники обласних рад і адміністрацій, зали були повні глядачів, які нас дуже тепло зустрічали. А в Івано­Франківську нам виготовили величезний рекламний банер із запрошенням на концерт «Зорян».

Антоніна Червінська каже, секрет успіху колективу – у професійності. Унікальний оркестр і хореографія у постановці ще Анатолія Кривохижі для славно­звісної «Ятрані» піднімають «Зорян» на вищий щабель майстерності. Музичне і хореографічне полотно єдине, гармонійне. Це заслуга головного диригента – заслуженого працівника культури України Миколи Кваші.

– Ми робимо те, за що нам не соромно, ставимо номери, відомі в усьому світі. А в концерті «Зорян» представлені всі регіони України. В останньому турі друге відділення нашого виступу складалося із танців західних областей. Наші танцюристи показали «Волинську польку», «Кадриль», «Аркан», «Квіти Закарпаття», «Трясунку кругову» – танці різних куточків України, а коли утнули «Чардаш», зал просто «зірвався» оплесками і оваціями. Ось що об’єднує – мистецтво. Я бачила це в усьому світі і горда за те, що нам вдалося зберегти національне мистецтво, – каже народна артистка і наголошує, що такі гастрольні тури дуже потрібні, адже для артистів – це обмін енергетикою, враженнями, емоціями.

«Зоряни» завжди тримали високу мистецьку планку, де б не виступали, чи то була сцена в Іспанії, Італії, Греції, в Черкасах, Вінниці чи звичайний будинок культури у селі на Кіровоградщині. Гастрольний графік колективу розписаний буквально по днях. Зараз вирушають із концертами в Ульяновський, Світловодський, Голованівський, Новоархангельський, Гайворонський райони, де артисти співатимуть і танцюватимуть у звичайних сільських будинках культури, аби тамтешні люди таким чином доторкнулися до великого мистецтва.

– Я горджуся своїм колективом, танцюристами, які одягають шаровари, котрі багато хто у нас висміює, але за які вигукує «Браво!» і аплодує увесь світ! – підсумувала Антоніна Червінська.
e-max.it: your social media marketing partner