«Оптимізація»: Добровеличківська районна рада ліквідує єдину лікарню в Помічній

, КП

4630«КП» уже писала про те, як на початку року Помічна ледь не позбулася лікарні залізничників. Здавалося ніби тоді депутати вирішили питання з подальшою долею медзакладу, однак вийшло, що не надовго. Сьогодні на адресу редакції надходить чимало листів і дзвінків, у яких люди сповіщають про нову загрозу – містечко з населенням майже десять тисяч осіб вочевидь таки залишиться без належного медичного обслуговування, а працівники залізниці – без можливості проходження регулярних медичних оглядів. Добровеличківська районна рада вирішила взагалі ліквідувати комунальний заклад «Помічнянська лікарня».

Містяни б’ють на сполох: якщо закрити лікарню в Помічній, – без належного медичного обслуговування залишаться дев’ять тисяч жителів, у тому числі півтори тисячі дітей.

Єдиний вихід – їхати за меддопомогою до райлікарні. Однак навіть ці 30 кілометрів для помічнянців та жителів прилеглих сіл – то вже смуга випробувань, адже від дороги залишилася одна назва. Як доїжджатиме на виклик «швидка», люди взагалі бояться уявити!

«Яка потреба ліквідовувати лікарню – незрозуміло. Обласний департамент охорони здоров’я підтверджує, що наша лікарня є медичним закладом, що надає медичну допомогу первинного і вторинного рівня, лікарня має ліцензію МОЗу. Помічнянська лікарня погодилась на всі умови районного керівництва, в тому числі на мізерне фінансування, – пишуть «КП» читачі. – З 21 мільйона гривень медичної субвенції, виділеної на 2016 рік, район надав Помічнянській лікарні 2,6 мільйона гривень. Це в той час як лікарня, окрім жителів нашого міста, обслуговує залізничників із Кіровограда, Вознесенська, Первомайська, а також прилег­лих сіл – Олексіївки, Миколаївки, Перчунового, Піщаного Броду.

Більше того, наголошують помічнянці, «Укрзалізниця» сплачує лікарні за проведення медичних оглядів її працівників.

– Відтак лікарня може жити, – запевняють люди.

Читачі «КП» також пишуть, що наразі місто знаходиться у процесі формування об’єднаної територіальної громади. Тож теоретично лікарня може обслуговувати населення новоствореної громади та фінансуватися­ її коштом. Для цього, звертають увагу помічнянці, необхідно лише зберегти її.

– З часом усі законодавчі перешкоди з формування громад усунуть і громада буде створена, а комунальний заклад «Помічнянська лікарня» може успішно обслуговувати населення новоствореної громади та фінансуватися її коштом. А до цього часу лікарня має зберігатися­ як юридична особа, а не знищуватися за велінням злої волі однієї людини, – заявляють жителі Помічної.

Як уже повідомляла «КП», на початку року комунальний заклад «Помічнянська лікарня» через недостатнє фінансування ледь не закрили.

 

фото: persha.kr.ua

e-max.it: your social media marketing partner