Війна за літій: У Кіровоград привезли мітингувальників, щоб натиснути на депутатів

,

4783Трьох десятків жителів чотирьох сіл – Копанки, Гаївки (Леніно), Полохівки та Хуторів – Маловисківського району привезли під стіни облдерж­адміністрації, аби вони своїм мітингом і транспарантами переконали депутатів облради віддати ТОВ «Українські рідкісні метали» дозвіл на проведення геодезичних робіт у Полохівському родовищі літієвих руд. Спочатку мітингувальники всі, як один, заявляли, що приїхали відстоювати право на отримання нових робочих місць за власною ініціативою і рейсовим автобусом. Однак чим більше з ними спілкувалися журналісти, тим ставало зрозумілішим, що хтось таки бреше.

Зранку минулої п’ятниці на площі перед облдержадміністрацією зібралися зо три десятки людей із плакатами «Дайте інвесторам поліпшити життя селянам», «Дайте роботу і гідну зарплату», «Не заважайте людям», «Дайте доступ до якісної медицини»… Приїхали в основному безробітні.

– Ми тут, бо хочемо нормальної роботи. Зараз у селі ніде влаштуватися. Є школа, яку планують закрити. У місцевого фермера працює чоловік 15. Решті – немає куди йти. А в селі сім сотень людей. Якщо буде шахта – будуть нові робочі місця, зроблять дорогу, піднімуть медицину… – вірить у дива житель Копанок Олександр, який не озвучив свого прізвища.

Меседж, що з приходом інвесторів усьому селу стане краще жити, пікетувальники повторюють, як молитву. Проте інколи обмовляються, що інвестор уже почав збирати собі прибічників, допомагаючи їм матеріально.

– Я інвалід, майже не вставав із ліжка, а інвестори мені придбали електро­скутер, тепер я можу зручно пересуватися. Також вони допомогли місцевому хлопчику, в якого рак. Ось 4 червня організовують нам День села з музикою в сільському клубі та шашликами… – додає ще один житель Копанок – Олександр Козаченко.

Мітингувальники одноголосно запевняли, приїхали рейсовим автобусом, проте плуталися навіть у ціні квитка.

– Приїхали за свої гроші! Ніхто нам не проплачував! Ради Бога! – божилися пікетувальники і тут же надиктовували свої прізвища у список старшому.

4784Нагадаємо, на попередній сесії голова облради Олександр Чорноіваненко запропонував депутатам надати дозвіл на розробку Полохівського родовища літієвих руд. Тоді депутати поставили під сумнів і платоспроможність майбутніх інвесторів, і законність їхньої діяльності. Відтак відмовилися прийняти пропозицію Чорноіваненка і проголосували проти.

На цей раз переконувати депутатів у благих намірах ТОВ «Українські рідкісні метали» привезли сільського голову Гаївської (Ленінської) сільської ради Олега Чумака. Був у залі і виконавчий директор підприємства­-інвестора Євген Гарбуз та один із засновників Роман Дружбін, роботу якого журналісти­розслідувачі пов’язують навіть із кримінальними авторитетами, політиками від «Народного фронту» та міністром МВС Арсеном Аваковим.

Сільський голова запевнив, що у селі відбулися громадські слухання, працювала спецкомісія, тому, мовляв, все законно і прозоро. Проте заперечив, що отримував якусь матеріальну винагороду від зацікавлених у розробці родовища.

– Представники цього підприємства надавали допомогу не особисто мені, а сільській раді – близько 150 тисяч гривень. Ці кошти підуть на соціальні угоди, ремонт будинку сільради. Чи особисто я щось отримав? Так, отримав. Отримав обіцянку, що у мене будуть праце­влаштовані люди, – сказав Чумак і уточнив цифру обіцяних зарезервованих робочих місць – 30. Цифра, за дивним збігом обставин, сходиться з кількістю пікетувальників…

Після першої відмови депутатів сільський голова разом із виконавчим директором Гарбузом покинули залу засідань і побігли до мітингарів реалізувати план «Б» – жителі мають виступити перед депутатами і вмовити їх проголосувати «за». Навіть чоловіка на інвалідному візку понесли до зали на другий поверх…

– Хочу, щоб ті люди, які зібралися тут, розуміли, що ми вже мали такий досвід в Олександрії, де є вугільні родовища. І той досвід не є позитивним. Таким же чином ми віддали ті родовища підприємцям, які переконували, що в Олександрії буде рай після передачі їх в оренду. Потім на сесію вони привели людей, які кричали, що ми не даємо можливості відкривати нові робочі місця. Що ми сьогодні маємо? Ці родовища зараз залиті водою! Шалені борги по зарплаті! Тільки тому ми маємо подумати і прийняти виважене рішення… – прокоментувала позицію депутатів Людмила Давиденко.

Тим часом очільник Кіровоградської міської організації БПП Олександр Дануца звернувся до керівника депутатської фракції БПП в обласній раді Ярослава Бублика з проханням не погоджувати дозвіл на розробку унікального родовища літію.

«Представники фірми та їхні лобісти в облдержадміністрації та облраді не припинили спроб «протягнути» питання про погодження дозволу для ТОВ «Українські рідкісні метали» на розробку Полохівського родовища літієвих руд... Прошу вас не підтримувати цей проект рішення, адже мова йде про, фактично, останнє унікальне родовище на Кіровоградщині. Тому для його розробки потрібно знайти справжнього потужного інвестора», – зазначив Дануца.

Та попри незгоду депутатів, Чорноіваненко вдруге виніс на голосування питання про надання дозволу. Депутати проголосували – «за» 33 із 51 присутніх у залі.

Виконавши замовлену роботу, пікетувальники швидко капітулювали. На запитання «КП», то чим таки повертатимуться додому, уже не прикривалися легендою, а прямо відповіли: «Який автобус нас привіз, такий і відвезе. Він нас чекав, поки ми були на площі»…

Полохівське родовище літієвих руд, розташоване у Маловисківському районі, оцінюють як одне з найбільших у Європі.
e-max.it: your social media marketing partner