Планова рубка чи паркетний бізнес: Активісти вимагають припинити вирубку лісу в Олександрівському районі

, КП

9408В урочищі Пальчикове села Розумівка Олександрівського району вирубують дерева в сезон тиші. Громадська рада при обл­держадміністрації організувала виїзне засідання, аби з’ясувати, хто та чому нищить ліс.

Бити на сполох взялися громадські активісти району. Кажуть, серед зелених масивів з’явилися чималі «залисини». Видно це лише згори. «Фасад» лісу ніхто не чіпає. Якщо ж зайти вглиб – помітна тотальна вирубка.

– Зараз сезон тиші – коли не можна полювати і рубати дерева, – коментує ситуацію очільник Громадської ради Олександр Гавриленко. – Ми хочемо зберегти Кіровоградщину такою, якою вона є, для наших дітей, щоб вони мали змогу дихати свіжим повітрям... Крім того, це історичне місце, де розпочинався національно-визвольний рух. Ми повинні подбати й про збереження нашої історії. Як же це зробити, коли ліс нищать?! Цим дубам по 130 років!

Активісти підозрюють, вирубані дерева передають приватним підприємцям на виготовлення паркету. Припускають, одне з таких може мати стосунок до керівництва лісгоспу.

Натомість начальник управління лісового та мисливського господарства Кіровоградщини Наталія Ревенко ледь не божиться,­ що вирубка лісу законна.

– Це рубка головного користування, передбачена базовим лісовпорядкуванням, відповідає всій нормативній базі. Цьому лісовому насадженню 132 роки. Вирубуються дерева, які досягли своєї зрілості, – переконує вона.

Втім активісти мало вірять словам посадовиці і, аби нагадати про її обов’язки, вручили Наталії Ревенко пам’ятку «Збережемо ліс».

– Громадськість хоче зберегти ліси... Ви зобов’язані посадити дерева, де їх вирубали. Ця пам’ятка – знак, що ми разом працюємо над збереженням лісу, проти незаконних вирубок, – наголосив Олександр Гавриленко.

Очільниця обллісгоспу одразу відмовлялася приймати пам’ятку. Втім за якийсь час таки взяла, пообіцявши восени посадити нові дерева на місці зрубаних.

– Вручати мені нічого не потрібно, я не візьму... Ми обов’язково посадимо нові дерева у вересні-жовтні, коли будуть сприятливі погодні умови, – заявила вона.

Тим часом небайдужі пропонують піти далі і взагалі перевести ліси Кіровоградщини, серед яких і масив Олександрівського району, до земель природно-заповідного фонду, створивши національні природні парки.

– Ми не в праві вимагати від лісового господарства, щоб вони не рубали дерева, допоки 100% лісів по області перебувають­ під їхнім упорядкуванням… Тому, якщо хтось хоче, щоб ліс не рубався і сприймався не як товар, а як щось цінне, треба просто його частину перевести до земель природно-заповідного фонду, створивши національні природні парки, – говорить кандидат географічних наук Андрій Домаранський.

А поки на знак протесту активісти закопали в лісі сокиру.

– Ця сокира має символізувати протест проти вирубки лісів – ні знищенню лісів Кіровоградщини! Ми повинні захищати і наш ліс, і нашу історію, – вкотре наголосив голова Громадської ради при облдержадміністрації Олександр Гавриленко.

фото: Наталка Маринець

 

9409

9410

e-max.it: your social media marketing partner