РАЙОННА ВЛАДА: частина рад і досі без голів – через політичні чвари всередині опозиції

,

925У минулому номері «КП» писала про особливості відбору і персоналії кандидатур на місце голів райдержадміністрацій. Прочитане вразило багатьох. Журналістам, які готували статтю, згодом телефонували люди з районів і повідомляли все нові й нові дані про імовірних очільників територій. Наприклад, «КП» отримала інформацію, що посада керівника Олександрійського району може дістатися Володимиру Конюшенку – людині, яка вже мала цей портфель, але не змогла його втримати – у серпні 2008 року щодо нього за хабар порушили кримінальну справу. До речі, кажуть, Конюшенко нині є заступником Олександра Ромащенка у «Свободі». Так само «КП» повідомили, що Михайло Касьянов, якому пророчать крісло голови Світловодської РДА, нині працює на Табалова…

У сьогоднішньому номері мова піде про голів районних рад. Більшу частину їх уже замінили, окремим вдалося втриматися, а подекуди ситуація тільки погіршується. Причина – політичні чвари всередині опозиційних сил району, їхніх представників-депутатів і бізнес-кіл.

Бобринецька райрада
Голова залишився незмінним. Цей територіальний орган самоврядування, як і раніше, очолює Іван Танасієнко. Свою присягу він склав ще у жовтні 2011-го. У 2010 році, будучи позапартійним, балотувався до ради від Комуністичної партії.

Вільшанська райрада
Михайло Лець теж пережив революцію, утримавшись у кріслі. Став депутатом ради як висуванець Народної партії.

Гайворонська райрада
Тут відбулася заміна. Іван Архипенко склав повноваження голови районної ради. Замість нього обрали Олександра Мовчана. Останній є членом «Батьківщини».

Голованівська райрада
Як і раніше, районну раду очолює представник «Батьківщини» Олексій Чушкін. Свою першу післяреволюційну сесію, а вона, як і всюди, була позачерговою, провів у тісній компанії «свободівця» Олександра Ромащенка. До речі, на те засідання, крім майбутнього голови Долинської РДА, також підтяглися активісти Майдану. Загалом зібралося близько сотні осіб.

Добровеличківськарайрада
«Регіонала» Володимира Ганжу позбавили повноважень навіть при тому, що в той момент він перебував на лікарняному. У самій райраді «КП» підкреслили, що все відбулося по закону  – 1/3 депутатських голосів. Наразі обов’язки голови райради виконує Сергій Хрущ, який теж потратив до органу самоврядування як «регіонал».

Долинська райрада
Григорій Данилюк і надалі виконує повноваження голови Долинської районної ради. На початку місяця відбулася позачергова сесія. На порядок денний виносилося три питання, було серед них і «Про дострокове припинення повноважень голови районної ради». Однак у результаті таємного голосування це питання не пройшло.

Знам’янська райрада
Не змінилася і голова Знам’янської райради. Спроби замінити голову були, проте видалися невдалими. Портфель керівника й надалі належить Тетяні Михайловій.

Кіровоградська райрада
23 лютого опозиція району дала голові ради Олександру Євміні 15 хвилин для добровільного складання повноважень. Під тиском останній заяву таки написав. А вже за три дні депутати її задовольнили.
Тоді розглядалося дві кандидатури на посаду очільника органу самоврядування: Людмили Бартош (партія «Єдиний центр») та Миколи Фомуляєва (партія «Батьківщина»). Однак ані перша, ані другий не змогли набрати необхідної кількості голосів. Сесію вирішили продовжити 6 березня. Але того дня вона так і не відбулася – напередодні її відтермінували, як тоді сказали, на невизначений час. Причина відстрочки – відсутність одностайності серед депутатів щодо кандидатури.
Тепер сесію запланували на 21 березня. Хто займе крісло голови райради – не відомо, адже в опозиції й досі немає єдиного кандидата-лідера. Окремі депутати райради, з якими вдалося поспілкуватися «КП», припускають, що і цього разу новий очільник райради обраний не буде.

Компаніївська райрада
Революційна сесія райради у Компаніївці відбулася 27 лютого. Того дня до райцентру прибула Самооборона кіровоградського Майдану, яка влаштувала мітинг, вимагаючи позбавити повноважень голови Володимира Білобровенка, а замість нього призначити «фронтовика» Вадима Спіктаренка. Проте депутати не підтримали таке рішення – усього шестеро із 29 присутніх проголосували за це. Після провалу представники Самооборони заблокували залу. Почалися довгі та напружені дискусії. Зрештою, останні запропонували компроміс  – обрати Спіктаренка заступником Білобровенка. Утім опозиціонер відмовився від такої пропозиції. Аби хоч якось врятувати ситуацію, Самооборона озвучила нову кандидатуру у заступники – представника Народної партії, фермера Олександра Ткаченка. За нього депутати таки проголосували.

Маловисківська райрада
Світлана Сосновська залишилася на своїй посаді.

Новгородківська райрада
Олександр Горбенко теж продовжує очолювати районну раду. На вибори йшов як висуванець Партії регіонів.

Новоархангельськарайрада
Замість «регіоналки» Ольги Баліцької нині органом самоврядування керує «фронтовик» Олег Сова.

Новомиргородськарайрада
Аби позбавити повноважень голови районної ради Миколи Чепіжака, опозиції не вистачило голосів. Тож він залишається на посаді й нині.

Новоукраїнська райрада
Валентина Голдевська сама звернулася до ради з заявою про складання з себе повноважень голови. Це відбулося 26 лютого. Депутатський корпус взяв до уваги цей факт і обрав на вакантну посаду Валерія Савенка. Останньому тут же присвоїли 5 ранг посадової особи місцевого самоврядування.

Олександрівська райрада
Революційну сесію в Олександрівській райраді можна назвати рекордною – вона тривала майже п’ять годин. За цей час депутати лише з другого заходу змогли позбавити повноважень голову Василя Скляренка. Після першої невдалої спроби через нестачу голосів, той сам звернувся до депутатського корпусу все ж дати згоду на його відставку
Претендентів на посаду з’явилося два – Микола Марфула, якого запропонував депутат Андрій Лаврусь і самовисуванець Олександр Закревський.
За підсумками таємного голосування за першого віддали свої голоси 28 депутатів із 41 присутного. Закревський набрав усього 10 голосів.
Микола Марфула потрапив до районної ради як кандидат від партії «Справедливість».

Олександрійська райрада
Голова районної ради не змінювався. На посаді залишається Михайло Бойко.

Онуфріївська райрада
Анатолій Юнак сам подав у відставку. 7 березня сесія райради позбавила його повноважень. Але через те, що він нині перебуває на лікарняному, звільнити його депутати не можуть. Наразі обов’язки голови виконує його заступник Тетяна Уткіна. Позаочі у райраді кажуть, що представниця «Батьківщини» вже не дочекається, коли стане повноправним господарем нового кабінету.

Петрівська райрада
Головою Петрівської районної ради так і залишається Світлана Тилик.

Світловодська райрада
Революційної заміни не відбулося і у Світловодській районній раді. Там кажуть не було навіть спроб. Кандидатура Олексія Шаповала влаштовує всіх.

Ульяновська райрада
Як решта голів райрад Альберт Буй сам подав у відставку. З відповідною заявою він звернувся до депутатського корпусу 25 лютого.
«Прошу сесію Ульяновської районної ради вирішити питання про дострокове припинення повноважень голови Ульяновської районної ради.
Я вдячний усім колегам-депутатам за те, що довірили мені працювати в районній раді. Я намагався виправдати вашу довіру. У подальшому, скільки Бог відведе часу для цього, як депутат, служитиму на благо районної територіальної громади», – написав Буй.
Його заяву сесія задовольнила, а вакантну посаду віддала Ігореві Кримському – представнику Аграрної партії, голові селянсько-фермерського господарства «Кондор», очільнику асоціації фермерських господарств району.

Устинівська райрада
Нині замість Володимира Гавриша районну раду очолює тепер уже колишній керуючий справами, представник «Батьківщини» Володимир Лещенко. Його обрали 24 лютого на позачерговій сесії, після того, як депутати проголосували за дострокове припинення повноважень попередника.

e-max.it: your social media marketing partner