Ольга Кузява: Я чекала радості, а отримала трупи онуки і доньки

,

1311Нещодавно «КП» розповіла шокуючу історію Людмили Донченко з Олександрівки. Під час пологів жінка втратила сина, а сама до кінця життя залишилася калікою. У всьому вона звинувачує лікаря-гінеколога Аллу Гресь. Сповідь Людмили вразила читачів настільки, що газета отримала величезну кількість дзвінків і листів на підтримку жінки. Більше того, канал «Україна» відзняв програму, у якій головною героїнею стала Людмила Донченко. Вже там з’ясувалося, що вона – не єдина постраждала.
Сьогодні ми розповімо історію ще однієї молодої жінки з Олександрівки – Олесі Козаченко. Однак її переповість мама, бо дівчини вже немає серед живих. Вона померла кілька років тому після пологів, за півдоби до цього втративши новонароджену доньку.

 

У райлікарні допомогти Олесі було нікому
Це сталося 15 травня 2009 року. Уночі брат привіз 25-річну Олесю в Олександрівську райлікарню. Дівчина була на 36-му тижні вагітності. З болями і нудотою Олесю хотіли покласти в інфекційне відділення, оскільки була підозра на отруєння. Однак черговий лікар, дізнавшись, що Олесі скоро народжувати, відправив її у пологове.

– Там доньку оглянула якась молода акушерка, сказала, що у плоду слабке серцебиття, і зробила якийсь укол для його підтримки. А потім Олесю залишили саму. Через півтори години донька дзвонить чоловікові і каже: «Ваня, я стікаю кров’ю і біля мене нікого немає». Тоді чоловік Олесі з моїм сином і невісткою подалися до акушера–гінеколога Алли Дмитрівни (Гресь – ред.) – вона живе через дорогу від лікарні. Але та разом зі своїм чоловіком відмовила. Я розумію, що вона не черговий лікар, але якщо через дорогу помирає людина, сходить кров’ю, то який ти медик, якщо не підеш її рятувати? – риторично запитує мама Олесі Ольга Кузява.

– Нам сказали, раз черговий лікар – Світлана Прасол, звертайтеся до неї. А ця Прасол телефоном відповіла, що не вийде у лікарню, і дала команду затягувати пологи до ранку. Лікарю сильно хотілося спати. Моя донька з четвертої до пів на сьому ранку стікала у лікарні кров’ю. Допомогти їй було нікому, – згадує мати Олесі.

Каже, медики почали ворушитися тільки вранці, коли на роботу вже сходився операційний блок. Тоді Олесю забрали в операційну. За кілька годин акушер–гінеколог Алла Гресь покликала до себе в кабінет Олесину маму, аби сказати: немовля – мертве.

 

Покійна акушерка зізналася, що дитині порізали голівку
–Після того, як Олесю прооперували Прасол і Гресь, остання покликала мене на розмову. Прасол сиділа в кабінеті і взагалі не обзивалася. Гресь сказала мені: «Дитину ми вже вийняли мертвою. Олеся у важкому стані, вона втратила півтора літра крові, але все буде добре» і відправила мене додому. Мовляв, зараз займайтеся похоронами дитини. Я так і зробила, ми забрали дитинку. Сьогодні я шкодую про те, що не розмотала її, бо я б побачила, чому насправді померло немовля. Правду мені розповіла одна акушерка лише після того, як пішла з лікарні. Вона зізналася, що коли Олесю оперували, дитині порізали голівку і немовля від того померло. Акушерка сказала, що раніше боялася це казати, бо працювала у лікарні. Але зараз підтвердити це нікому – вона торік померла. Доказів ніяких у мене немає, – розповідає мама Олесі.

– Тоді, у кабінеті, Гресь мені сказала, що пожаліла Олесю і не вирізала їй всі дітородні органи. Мовляв, якщо б оперували у Кіровограді, – не залишили б нічого. Сказала, якщо до завтра у доньки не підвищиться температура, значить, все нормально. А якщо підвищиться – доведеться робити повторну операцію і таки вирізати органи, –  переказує Ольга.

Жінка згадує, коли того дня Гресь відправила її додому, запевнивши, що з донькою все буде гаразд, материнське серце ніяк не могло заспокоїтися – відчувало, що з донькою щось не так. Увечері Ольга сіла на велосипед і поїхала у лікарню.

– Гресь дозволила мені зайти на поріг у реанімаційну палату. Сама ж вона сиділа біля Олесі. Донька вийшла з наркозу. Кажу  їй: «Здрастуй, донечко, як ти?» А вона лише звела плечима і попросила у Гресь води. Але та їй відмовила. Мені потім двічі снилося, як Олеся просить води… – не може стримати сліз Ольга.

 

Анестезіолог мені сказав: шукай Олесі нормального лікаря, бо загине
Коли жінка вийшла з реанімації, у коридорі зустріла анестезіолога, який був на операції Олесі. Те, що він сказав, шокувало Ольгу.

– Каже мені: «Оля, терміново шукай нормального гінеколога – Олесю треба вдруге оперувати. Бо ці дві – Гресь і Прасол – намудрили Бог знає що. Олеся під великою загрозою смерті», – переказує Ольга слова медика. – Але де ж можна було знайти в Олександрівці гінеколога? Я почала благати Гресь, щоб вона викликала реанімацію з Кіровограда. Казала їй, що за все заплачу, тільки врятуйте Олесю, відвезіть її в обласний центр! А Гресь відповіла: «Чого ви панікуєте? Все під контролем».

Через півтори години після цього Олеся померла.

 

Лікарі втекли і не сказали, що доньки нема в живих
–Вони всі повтікали, навіть не повідомили мені про Лесину смерть. Ми стукаємо – реанімація закрита. Вийшли у двір, виглядати машину з Кіровограда. Потім знову повернулися у реанімацію. Там о восьмій годині заступила вже інша бригада. Зустрічаємо незнайому акушерку, питаємо: «Може, Лесі треба якісь ліки?» А вона відповідає: «А Лесі вже немає». Ми подумали, що її повезли у Кіровоград, та й уточнюємо: «Куди ж забрали Лесю?» А вона нам каже: «Ви що, маленькі? Вмерла вона, то й немає її», – згадує той страшний момент Ольга.

– Лікарі зробили висновок, що смерть настала від набряку головного мозку і набряку легень. Гресь з того часу і по сьогоднішній день так нічого й не сказала. Якби я її побачила, то в очі сказала б: «Убивця!» Але мою Олесю вже ніхто не поверне. Ні її, ні маленьку онуку, – з болем говорить Ольга.

Жінка розповідає, протягом усіх п’яти років вона зверталася і в Генпрокуратуру, і в МОН, і до президента. Проте, крім відписок, нічого не отримала.

– З Києва усе переадресовувалося на область, а звідти – на Олександрівку. Як у цій справі розбиралися у районі – зрозуміти нескладно, враховуючи той факт, що тодішній прокурор Олександрівки Віктор Апостолов «абсолютно випадково» поселився у будинку акушера–гінеколога Світлани Прасол, яка разом із Гресь спочатку не хотіла рятувати, а потім оперувала мою доньку. Прасол відразу переїхала в іншу область, а зараз взагалі десь у Криму живе. Всі знають, як вона уникла відповідальності. Знають це і в прокуратурі, і в міліції, але нічого не роблять усі ці роки. Ніхто не хоче розбиратися, хто винен у смерті моєї доньки і онуки. У мене ціла папка відписок, своїми зверненнями я нічого так і не добилася, – констатує Ольга.

 

Минуло п’ять років, я не знаю, як я живу
–Я чекала радості, так раділа, що скоро народиться онучка, а натомість отримала два трупи. Як це матері пережити? Я за день посивіла. В Олесі з чоловіком п’ять років не було дітей. Ви не уявляєте, яким бажаним було це дитя, – не може стримати сліз Ольга. – На Лесиному пам’ятнику – янголятко, поряд з яким написано – Олечка. Вони з Ванею хотіли назвати донечку на честь бабусь…

– Батькам взагалі важко ховати дітей. Але коли дитина хворіє, вони хоч готуються до горя. А тут чекала на радість, а натомість – дві смерті. Ці п’ять років я не знаю, як я живу. Весь час непритомніла. Тільки зараз наче трохи відійшла. Але спати так і не можу. У мене телевізор уночі не вимикається. Удень кручуся по господарству, відволікаю себе, а вночі – ніде дітися, зі мною моє горе. А Гресь зі спокійною совістю працює і продовжує калічити дітей. Хто її зупинить? – зі сльозами запитує жінка.

 

Гресь: Свій обов’язок я виконала
Акушер-гінеколог Алла Гресь винною себе не вважає. Лікар впевнена: свій обов’язок виконала.

– Це не моя пацієнтка, а Прасол Світлани Володимирівни. Мене викликали на консультацію пізніше, на операцію. До мене прийшли (син і невістка Ольги Козаченко, – ред.) уже вранці. Тоді ж мене викликали з лікарні. Хвилин через 20 я підійшла, як тільки Світлана Володимирівна (Прасол, – ред.) попросила мене про це, – запевнила вона під час програми на каналі «Україна».

Зв’язатися зі Світланою Прасол «КП» не вдалося – на дзвінки медик не відповідає.

 

Гресь може очолити райлікарню?
Тим часом «КП» стало відомо про те, що головний лікар Олександ­рівської ЦРЛ Олександр Клубнікін готує Аллу Гресь замість себе на посаду. Цю інформацію у коментарі «КП» підтвердив і голова Олександрівської райдержадміністрації Сергій Шпирка. Проте запевняє: поки очолюватиме район, Гресь головним лікарем не буде.

– Таких людей, як Донченко, в Олександрівському районі набереться, мабуть, із десяток. Клубнікіна я попереджав кілька разів за Аллу Гресь, яку після тих подій із Козаченко, Донченко звільнили. Але він не послухав і взяв її у лікарню. Я казав, що громада буде проти, а він говорив, що на Гресь нічого немає в прокуратурі, міліції. Я йому тоді відповів, що не дивно, що в прокуратури нічого немає, оскільки донька Клубнікіна працює заступником прокурора нашого району, – розповідає Сергій Шпирка.

– На посаду головного лікаря замість Клубнікіна я пропонував лікаря-гінеколога Татарченка. Він – професіонал і дуже шанована людина. Але коли Клубнікін дізнався, що ми хочемо поставити головним лікарем Татарченка, почав готувати на посаду замість себе Аллу Гресь. Спочатку призначив її у поліклініку, а потім забрав півставки у лікаря Татарченка і віддав їй. Хоч Клубнікін зараз йти вже й не збирається, Гресь просуває все одно. Я знаю, що вона все життя мріяла бути головним лікарем. Але поки я працюю головою адміністрації, цього не буде. Гресь за три тижні роботи прокесерила удвічі більше жінок, ніж ціле пологове відділення за весь рік. Вона прославила Олександрівку на всю Україну. Я вважаю, що ця людина взагалі не повинна працювати у лікарні, – говорить Сергій Шпирка.

Тим часом начальник УМВС в області Анатолій Вітюк, коментуючи випадок із Донченко, заявив «КП», що йому «дуже прикро, що колеги розслідують кримінальне провадження такий тривалий час». Натомість перший заступник головного міліціонера регіону запевнив: рішення у кримінальній справі буде прийнято зовсім скоро.

– За фактом недбалого виконання своїх службових обов’язків лікарями Олександрівської ЦРЛ справа дійсно розслідується тривалий термін. Це викликано проведенням експертиз. На даний момент з травня місяця в Києві проводиться остаточна експертиза, тому що виникла проблема – там було два лікаря, тож вину треба визначати по двох медиках. По тих експертних оцінках, які ми мали, ми не могли розподілити вину цих людей. Тому зараз очікуємо на результати, і найближчим часом буде прийнято рішення у кримінальній справі, – уточнив перший заступник начальника УМВС – начальник слідчого управління Дем’ян Таршин.
e-max.it: your social media marketing partner